Produkcja i pogłowie
Skup: Ostatni kwartał 2018 r. charakteryzował się niższą dynamiką skupu żywca wołowego w Polsce. W cały roku wolumen wyniósł 422,6 tys. t. To o 1,5% mniej niż w 2017 r.
Uboje: Po słabszym końcu roku wolumen ubojów w 2018 r. wyniósł 1 944 tys. sztuk. W stosunku do 2017 r. wzrost wyniósł niecałe 0,6%. Najwyższa dodatnia zmiana dotyczyła grupy jałówek (+1,8% r/r).
Handel
Polska: W 2018 r. eksportu żywego bydła wyniósł 11 tys. t i był o 18% niższy niż przed rokiem. Głównym odbiorcą były Włochy. W przypadku wołowiny wolumen osiągnął 390,5 tys. t i był również niższy r/r. Różnica wyniosła -4%. Również w tym przypadku włoscy odbiorcy stanowili największy udział.
Import żywego bydła do Polski w 2018 r. przekroczył 43 tys. t i był o blisko 6% wyższy r/r. Sztuki pochodziły głównie z Litwy. Sprowadzanego mięsa w badanym okresie było 22,4 tys. t. To o 4,5% mniej niż w 2017 r.
Ceny
Polska: W tygodniu zakończonym 10 marca 2019 r. średnia stawka za kilogram żywca wyniosła 6,53 zł. W porównaniu z danymi sprzed miesiąca jest to wzrost o 3,7%. Cena jest niższa w relacji r/r o 5% (zob. tab.).
Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]
Kategoria bydła | 10 III 2019 [zł/kg] | Miesięczna zmiana ceny | Roczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,66 | -5,0% | -6,2% |
byki 12-24 m-ce (A) | 7,08 | 4,0% | -5,0% |
byki > 24 m-cy (B) | 7,02 | 5,2% | -5,2% |
krowy (D) | 5,21 | 3,0% | -19,3% |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,84 | 1,3% | -0,2% |
Bydło ogółem | 6,53 | 3,7% | -5,0% |
Źródło: MRiRW
Według danych GUS średnia cena żywca wołowego w styczniu 2019 r. wyniosła 6,60 zł za kilogram. W porównaniu z ostatnim miesiącem 2018 r. stawka wzrosła o 0,9% (6 groszy). W stosunku do ubiegłego roku cena jest wyższa o 0,3%.
Unia Europejska: Na przełomie lutego i marca 2019 r. przeciętna rynkowa cena bydła (MPC – masa poubojowa ciepła) wyniosła niemal 373 EUR/100 kg. W porównaniu z danymi sprzed miesiąca cena zmniejszyła się nieznacznie.
Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]
Kraj | 25 II - 3 III 2019 | Tygodniowa zmiana ceny | Miesięczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
Francja | 353,23 | -0,1% | 0,7% |
Niemcy | 365,33 | -2,4% | -2,4% |
Wlk. Brytania | 409,47 | 0,4% | -0,6% |
Hiszpania | 383,73 | -0,2% | -0,7% |
Polska | 319,41 | 1,0% | -1,7% |
UE | 372,95 | 0,4% | -0,5% |
*średnia dla MPC
Źródło: KE
Aktualna sytuacja i przewidywania
Średnie ceny wołowiny, które spadły o ok. 6% po ujawnieniu uboju chorego i leżącego bydła w jednym z zakładów w Kalinowie zaczynają wracać do stanu sprzed afery. Wizerunek polskiego mięsa został jednak mocno nadszarpnięty. Paradoksalnie niższe stawki skutkują jeszcze wyższą konkurencyjnością polskiej wołowiny na zagranicznych rynkach, a jak się okazuje to właśnie cena jest jednym z najważniejszych czynników dla importerów.
Na przełomie marca i kwietnia ma zostać przeprowadzony audyt Komisji Europejskiej ws. kontroli produkcji mięsa w Polsce. Ma to być druga taka kontrola po wybuchy afery związanej z nielegalnym ubojem bydła. Oficjalne wyniki pierwszej inspekcji nie są jeszcze znane, ale pierwsze sygnały mówią o wykryciu pewnych nieprawidłowości w systemie kontroli uboju. Więcej informacji ma zostać przekazane pod koniec miesiąca.
Kontakt
Waldemar Raczkiewicz
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 65
waldemar.raczkiewicz@ing.pl
Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 67
artur.waraksa@ing.pl
Artur Markowski
Dyrektor Regionalny ds. Korporacyjnych
Region Korporacyjny Opole
+48 77 401 35 05
artur.markowski@ing.pl