Produkcja i pogłowie
Skup: Na początku 2019 roku wolumen skupu bydła był niższy w porównaniu z ubiegłym. Różnica sięgnęła 2% (zob. wyk.).
Uboje: W pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. liczba ubojów zmniejszyła się w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku o niemal 8%. Największa różnica była widoczna w lutym, kiedy wolumen r/r był niższy o ponad 20% na skutek wstrzymania dostaw w wyniku afery z ubojem tzw. leżaków w zakładzie w gminie Kalinowo.
Handel
Polska: W styczniu 2019 r. według wstępnych danych MRiRW eksport żywego bydła z Polski osiągnął 877 t i był o niecałe 3% wyższy r/r. Z kolei mięsa wywieziono mniej (27,5 tys. t, czyli o 6,5% mniej niż przed rokiem).
Import żywego bydła do Polski w pierwszym miesiącu 2019 r. przekroczył 2,7 tys. t i był o ponad 40% niższy r/r. Sprowadzanego mięsa w badanym okresie było 1,9 tys. t. To o 23% mniej niż w I 2018 r.
Ceny
Polska: W tygodniu zakończonym 7 kwietnia 2019 r. średnia stawka za kilogram żywca wyniosła 6,33 zł. W porównaniu z danymi sprzed miesiąca jest to spadek o 3%. Cena jest niższa w relacji r/r o blisko 7% (zob. tab.).
Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]
Kategoria bydła | 7 IV 2019 [zł/kg] | Miesięczna zmiana ceny | Roczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,69 | 0,5% | -7,6% |
byki 12-24 m-ce (A) | 6,79 | -4,1% | -7,7% |
byki > 24 m-cy (B) | 6,68 | -4,8% | -9,3% |
krowy (D) | 5,15 | -1,2% | -9,8% |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,76 | -1,2% | -1,0% |
Bydło ogółem | 6,33 | -3,1% | -6,8% |
Źródło: MRiRW
Według danych GUS średnia cena żywca wołowego w lutym 2019 r. wyniosła 6,39 zł za kilogram. W porównaniu ze styczniem stawka spadła o 3,1% (21 groszy). W stosunku do ubiegłego roku cena jest niższa o 1,2%.
Unia Europejska: Obniżka stawek wołowiny w Polsce nie była wyjątkiem na tle innych państw UE. Zarówno w ujęciu tygodniowym jak i miesięcznym u większości głównych producentów wołowiny w UE ceny spadały.
Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]
Kraj | 1 IV - 7 IV 2019 | Tygodniowa zmiana ceny | Miesięczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
Francja | 348,89 | -0,6% | -1,2% |
Niemcy | 356,24 | -2,0% | -2,5% |
Wlk. Brytania | 402,18 | 0,0% | -1,8% |
Hiszpania | 383,50 | 0,8% | -0,1% |
Polska | 305,07 | -2,0% | -4,5% |
UE | 368,33 | -0,4% | -1,2% |
*średnia dla MPC
Źródło: KE
Aktualna sytuacja i przewidywania
Sytuacja na polskim rynku wołowiny wciąż jest nieustabilizowana. Odczuwalne są w dalszym ciągu skutki tzw. afery leżakowej z nielegalnym ubojem bydła. Stawki w krajowych cennikach nie powróciły do stanu sprzed ujawnienia procederu. Mimo, że przeciętne ceny w UE również spadły to różnica cenowa między polską a europejską wołowiną jeszcze się powiększyła.
Komisja Europejska opublikowała oczekiwany raport dotyczący sprawozdania po wstępnej kontroli nadzoru weterynaryjnego w Polsce będącej pokłosiem styczniowej afery. Zdaniem unijnych kontrolerów w ubojni, w której doszło do nielegalnego procederu wystąpiły znaczne luki w przeprowadzaniu kontroli weterynaryjnej. Raport KE nie publikuje pełnych wniosków. Nie są znane jeszcze wyniki marcowych audytów w ubojniach i zakładach przetwórstwa mięsnego.
Kontakt
Waldemar Raczkiewicz
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 65
waldemar.raczkiewicz@ing.pl
Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 67
artur.waraksa@ing.pl
Artur Markowski
Dyrektor Regionalny ds. Korporacyjnych
Region Korporacyjny Opole
+48 77 401 35 05
artur.markowski@ing.pl