Produkcja i pogłowie
Uboje: Według danych GUS w styczniu i lutym 2019 r. wolumen ubojów wyniósł 1 978 tys. sztuk. W porównaniu ze styczniem 2018 r. start jest nieco słabszy (1,8% r/r).
Skup: Zgodnie z opracowaniem IERiGŻ w pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. skup zamknął się w wolumenie 280 tys. t. W stosunku do początku 2018 r. wartość wzrosła o ponad 4%.
Handel
Polska: W pierwszym miesiącu 2019 r. wyeksportowano z Polski 1,3 tys. t żywych świń, czyli o ponad 17% więcej niż przed rokiem. Niższą dynamiką wyróżnił się wzrost wywozu mięsa wieprzowego, który osiągnął ponad 12% r/r, a wolumen 50,6 tys. t.
Sprowadzone do Polski żywe sztuki wolumenowo stanowiły 17,6 tys. t (+4,7% r/r). Import wieprzowiny z kolei zmniejszył się z 64,2 do 63,6 tys. t (-1%).
UE: Eksport na początku 2019 r. był wyższy niż przed rokiem o blisko 8%. Duży wzrost osiągnięto dla Chin (40% łącznego wywozu) i Filipin. Łączny wolumen w styczniu 2019 r. osiągnął 356,5 tys. t. Import z kolei zmniejszył się o 16% r/r do wolumenu 2,7 tys. t (ponad 50% pochodziło ze Szwajcarii).
Ceny
Polska: Ożywienie w polskich skupach utrzymuje się od miesiąca. W tygodniu zakończonym 7 kwietnia średnia stawka wyniosła 5,43 zł/kg i była o 10% wyższa (52 gr) niż tydzień wcześniej.
Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]
Region | 7 IV 2019 [zł/kg] | 31 III 2019 [zł/kg] | Tygodniowa zmiana ceny |
---|---|---|---|
północny | 5,28 | 4,82 | 9,4% |
środkowo-wschodni | 5,55 | 5,06 | 9,7% |
południowo-wschodni | 5,49 | 4,93 | 11,4% |
zachodni | 5,41 | 4,82 | 12,2% |
Polska | 5,43 | 4,91 | 10,7% |
Źródło: MRiRW
Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg]
Klasa | 7 IV 2019 [zł/kg] | 8 IV 2018 [zł/kg] | Roczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
S | 5,39 | 4,56 | 18,2% |
E | 5,29 | 4,47 | 18,3% |
U | 5,09 | 4,24 | 20,1% |
R | 4,89 | 4,02 | 21,5% |
O | 4,25 | 3,64 | 16,7% |
P | 3,93 | 3,30 | 19,1% |
S-P | 5,43 | 4,58 | 18,5% |
Źródło: MRiRW
Średnia stawka 5,43 zł/kg jest jednak o ponad 18% wyższa niż przed rokiem. Największa różnica objęła mięso klasy R (21,5%), najmniejsza – klasę O (16,7%).
W marcu 2019 r. cena żywca w dalszym ciągu umacniała się. Osiągnęła poziom 4,48 zł/kg, czyli blisko o 7% więcej niż w lutym br., ale o 3,6% mniej niż przed rokiem.
Unia Europejska: Po Hiszpanii i Francji zwyżki objęły pozostałe kraje Wspólnoty. Największe ożywienie miało miejsce w Hiszpanii i w Niemczech. Średnia cena 100 kg tuszy wieprzowej klasy S w UE wyniosła ponad 137 EUR i była o 1,2% wyższa niż przed miesiącem.
Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (II 2019) [EUR/100kg]
Niemcy
Klasa żywca | Niemcy |
---|---|
S | 150,55 |
Zmiana m/m | 7,8% |
Zmiana r/r | -20,2% |
E | 148,94 |
Zmiana m/m | 3,2% |
Zmiana r/r | -19,8% |
Hiszpania
Klasa żywca | Hiszpania |
---|---|
S | 155,99 |
Zmiana m/m | 3,9% |
Zmiana r/r | -14,8% |
E | 147,14 |
Zmiana m/m | 4,0% |
Zmiana r/r | -13,8% |
Francja
Klasa żywca | Francja |
---|---|
S | 140,23 |
Zmiana m/m | 0,8% |
Zmiana r/r | -17,2% |
E | 131,10 |
Zmiana m/m | 0,8% |
Zmiana r/r | -17,9% |
Dania
Klasa żywca | Dania |
---|---|
S | 132,56 |
Zmiana m/m | -0,3% |
Zmiana r/r | -21,7% |
E | 126,75 |
Zmiana m/m | -0,3% |
Zmiana r/r | -22,5% |
Holandia
Klasa żywca | Holandia |
---|---|
S | 129,63 |
Zmiana m/m | 3,7% |
Zmiana r/r | -20,7% |
E | 130,69 |
Zmiana m/m | 3,7% |
Zmiana r/r | -20,8% |
Polska
Klasa żywca | Polska |
---|---|
S | 144,37 |
Zmiana m/m | 3,9% |
Zmiana r/r | -19,7% |
E | 143,14 |
Zmiana m/m | 4,2% |
Zmiana r/r | -20,0% |
Belgia
Klasa żywca | Belgia |
---|---|
S | 128,95 |
Zmiana m/m | 3,0% |
Zmiana r/r | -23,8% |
E | 120,50 |
Zmiana m/m | 3,5% |
Zmiana r/r | -25,3% |
UE
Klasa żywca | UE |
---|---|
S | 148,54 |
Zmiana m/m | 2,8% |
Zmiana r/r | -16,9% |
E | 145,32 |
Zmiana m/m | 2,9% |
Zmiana r/r | -17,8% |
Źródło: Pig Price EU, KE
Ostatnie trzy tygodnie u wszystkich producentów trzody przyniosły istotne podwyżki. Dynamika była nawet dwucyfrowa.
Kontakt
Waldemar Raczkiewicz
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 65
waldemar.raczkiewicz@ing.pl
Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 67
artur.waraksa@ing.pl
Artur Markowski
Dyrektor Regionalny ds. Korporacyjnych
Region Korporacyjny Opole
+48 77 401 35 05
artur.markowski@ing.pl