Produkcja i pogłowie

UE: W 2018 r. produkcja wieprzowiny w UE osiągnęła poziom 24,12 mln t. W stosunku do wcześniejszego roku jest to wzrost o 2%. Prognoza na 2019 r. mówi o 24,20 mln t. Unijne pogłowie według danych Komisji Europejskiej w 2018 r. zamknęło się w 148,2 mln szt. To o 1,4% mniej niż w 2017 r.

Handel

UE: W pierwszych pięciu miesiącach 2019 r. ogólny eksport produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz) wzrósł do 1,89 mln t i był o ponad 15% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Największy wzrost, o ponad 40%, odnotował kierunek chiński.

Import w badanym okresie spadł do 14 tys. t (-4,4%). Największym dostawcą mięsa wieprzowego na unijny rynek pozostaje Szwajcaria (47% całości).

Ceny

Polska: Po przejściowych spadkach do polskich skupów wróciły podwyżki cen. W pierwszej połowie sierpnia żywiec wyceniano na 5,72 zł/kg. To o 19 groszy więcej niż przed tygodniem (+3,4%).

Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]

Region 11 VIII 2019 [zł/kg] 4 VIII 2019 [zł/kg] Tygodniowa zmiana ceny
północny 5,69 5,54 2,7%
środkowo-wschodni 5,78 5,56 4,0%
południowo-wschodni 5,72 5,55 3,1%
zachodni 5,67 5,49 3,3%
Polska 5,72 5,53 3,4%

Źródło: MRiRW

Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg]

Klasa 11 VIII 2019 [zł/kg] 12 VIII 2018 [zł/kg] Roczna zmiana ceny
S 5,65 4,66 21,1%
E 5,56 4,59 21,2%
U 5,33 4,36 22,3%
R 5,08 4,13 23,0%
O 4,49 3,72 20,9%
3,82 3,82 3,34 14,3%
S-P 5,72 4,70 21,6%

Źródło: MRiRW

Średnia stawka 5,72 zł/kg jest o ponad 21% wyższa niż przed rokiem. Największa różnica objęła mięso klasy R (23%), najmniejsza – klasę P (14,3%).

W lipcu 2019 r. kolejny miesięcy z rzędu malała przeciętna stawka za kilogram żywca. Wyniosła ona 5,60 zł/kg i była o 3,3% niższa niż w czerwcu.

Unia Europejska: W lipcu pierwszy raz od końca zeszłego roku doszło do spadku średniej miesięcznej ceny w krajach UE. 100 kg tuszy klasy S kosztowało w lipcu średnio niecałe 178 UER, czyli o 0,7% mniej niż przed miesiącem, ale o blisko 20% więcej niż przed rokiem. Wśród głównych producentów korekt ustrzegły się jedynie Hiszpania i Francja.

Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (VI 2019) [EUR/100kg]

Źródło: Pig Price EU, KE

Kontakt

Waldemar Raczkiewicz
Ekspert ekonomiczny

+48 77 401 35 65
waldemar.raczkiewicz@ing.pl

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

+48 77 401 35 67
artur.waraksa@ing.pl

Artur Markowski
Dyrektor Regionalny ds. Korporacyjnych
Region Korporacyjny Opole

+48 77 401 35 05
artur.markowski@ing.pl