Produkcja i pogłowie
Skup: W pierwszym kwartale 2020 r. skup bydła wyniósł zgodnie z danymi GUS 112,8 tys. t. W porównaniu z ubiegłorocznymi wartościami bieżący wolumen jest o ponad 7% wyższy. Największa różnica dotyczyła lutego (29,8 tys. t w II 2019 r. wobec 38,4 tys. w bieżącym roku).
Uboje: W styczniu i lutym 2020 r. uboje przemysłowe bydła zgodnie z danymi GUS przekroczyły poziomie 318 tys. sztuk. W stosunku do analogicznego okresu 2019 r. wolumen jest o wyższy o ponad 14%. Różnica jest widoczna zwłaszcza w lutym, co może być spowodowane dużym ograniczeniem w ubojach w drugim miesiącu 2019 r. To właśnie wtedy doszło do ujawnienia afery z nielegalnym ubojem chorego i leżącego bydła.
Handel
UE: Eksport bydła i żywca wołowego w ekwiwalencie tusz w dwóch pierwszych miesiącach 2020 r. przekroczył 164 tys. t. To ponad 5% mniej niż na początku 2019 r. Kierunki były zdywersyfikowane – najwięcej unijnego surowca trafiło do Algierii (9 tys. t, czyli 5,4% ogółu). Kolejnymi odbiorcami była Ghana (8,2 tys. t, 5%) i Izrael (7,6 tys. t, 4,6%). Komisja Europejska zaczęła również raportować eksport do Wielkiej Brytanii jako zewnętrzny wywóz. Do tego kraju w badanym okresie trafiło blisko 52,5 tys. t mięsa czyli 32% ogółu. Import bydła i wołowiny do krajów UE był wyraźnie niższy niż przed rokiem. W okresie I-II 2020 r. wolumen z zewnątrz wyniósł 57 tys. t. To o niemal 30% mniej niż na początku 2019 r. Głównym pozaeuropejskim dostawcą była Brazylia (15 tys. t, czyli 26% całości). Największym wskazanym dostawcą jest jednak Wielka Brytania z 15,4 tys., czyli 27% ogółu.
Polska: Według wstępnych danych MRiRW w styczniu i lutym 2020 r. eksport żywego bydła osiągnął 2 tys. t. To o 19% więcej niż w 2019 r, kiedy wolumen wyniósł prawie 1,7 tys. t. Głównym odbiorcą polskiego bydła były Włochy, gdzie trafił sztuki o łącznej wartości przekraczającej 2 mln EUR. Wyższy w analizowanym okresie był także eksport wołowiny. Wolumen w dwóch pierwszych miesiącach 2020 r. wyniósł 61,4 tys. t i był o 10% wyższy niż rok wcześniej. Także i tutaj do Włoch trafiło najwięcej surowca. Import żywego bydła do Polski zmniejszył się o 17% r/r i na początku 2020 r. wyniósł 5,3 tys. t. Dostawcą na polski rynek były przede wszystkim Słowacja i Litwa. Przywóz wołowiny także zmniejszył się. Z 3,7 tys. t w I-II 2019 r. do 3,5 tys. t w I-II 2020 r. (-5,7% r/r). Mięso pochodziło głównie z Czech, Wielkiej Brytanii i Niemiec.
Ceny
Polska: Średnia cena żywca wołowego w połowie maja wyniosła 5,92 zł (dane MRiRW). To 1 gr mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem cena jest o ponad 6% niższa.
Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]
Kategoria bydła | 17 V 2020 [zł/kg] | Miesięczna zmiana ceny | Roczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
bydło 8-12 m-cy (Z) | 5,83 | -2,3% | -8,6% |
byki 12-24 m-ce (A) | 6,39 | -0,2% | -3,9% |
byki > 24 m-cy (B) | 6,32 | -0,8% | -2,7% |
krowy (D) | 4,71 | -0,4% | -9,8% |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,32 | 0,0% | -6,3% |
Bydło ogółem | 5,92 | -0,2% | -6,1% |
Źródło: MRiRW
Spadki cen widoczne są też w danych miesięcznych. GUS w opublikowanym raporcie z cenami produktów rolnych w kwietniu wskazuje, że cena kilograma żywca wołowego spadła do 6,12 zł. To o 2,1% mniej niż w marcu i 5,6% mniej niż przed rokiem, w kwietniu 2019 r.
Unia Europejska: W pierwszej połowie maja spadki cen żywca wołowego utrzymywały się u wszystkich głównych producentów. W porównaniu z danymi sprzed miesiąca najgłębsze obniżki są widoczne w Niemczech (-4,5% m/m) i Polsce (-3,0%). W ujęciu tygodniowym widać kolei nieznaczne odbicie cen lub zahamowanie tempa przecen (zob. tab.). Przeciętna stawka w UE wynosi 345,81 EUR za 100 kg tuszy MPC.
Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]
Kraj | 4 - 10 V 2020 | Tygodniowa zmiana ceny | Miesięczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
Francja | 360,15 | 0,1% | -0,6% |
Niemcy | 330,44 | -2,3% | -4,5% |
Wlk. Brytania | 376,24 | 0,1% | -0,4% |
Hiszpania | 356,53 | -1,1% | -1,5% |
Polska | 270,05 | 0,4% | -3,0% |
UE | 345,81 | -0,7% | -1,7% |
*Średnia dla MPC
Źródło: KE
Aktualna sytuacja i przewidywania
Obecnie obserwowana jest stabilizacja cen na rynku żywca wołowego. Miesięczne zmiany wskazują jedynie na nieznaczne obniżki. Z kolei średnia cena drugiej połowiemaja była wyższa niż tydzień wcześniej (zob. wykres). Jeśli luzowanie obostrzeń związanych z pandemią Covid-19 będzie przebiegać zgodnie z planem, wpłynie to na zwiększenie popytu na wołowinę i ożywienie eksportu.
Kontakt
Waldemar Raczkiewicz
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 65
waldemar.raczkiewicz@ing.pl
Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 67
artur.waraksa@ing.pl
Artur Markowski
Dyrektor Regionalny ds. Korporacyjnych
Region Korporacyjny Opole
+48 77 401 35 05
artur.markowski@ing.pl