Produkcja i pogłowie
Skup: Od stycznia do listopada 2020 r. skup bydła w kraju wyniósł blisko 393 tys. t. Zgodnie z danymi GUS bieżący wolumen jest o 4,4% niższy w stosunku do ubiegłorocznych wartości. Od połowy roku, każdy z miesięcy 2020 r. charakteryzował się niższą wartością niż analogiczny okres 2019 r.
Uboje: W pierwszych jedenastu miesiącach 2020 r. uboje przemysłowe bydła, zgodnie z danymi GUS, wyniosły ponad 1,7 mln sztuk. W stosunku do analogicznego okresu 2019 r. wolumen jest niższy o 0,5%. Duża różnica widoczna jest w dwóch ostatnich miesiącach, październiku i listopadzie, kiedy liczba ubojów była niższa o blisko 9% r/r.
Handel
Polska: W pierwszych jedenastu miesiącach 2020 r. eksport żywego bydła osiągnął poziom blisko 14,8 tys. t. To o 12% więcej niż w analogicznym okresie 2019 r., kiedy wolumen wyniósł 13,2 tys. t. Głównym odbiorcą polskiego bydła były Włochy, dokąd trafiły sztuki o łącznej wartości ponad 11 mln EUR (cały eksport był wyceniany na 40,2 mln EUR). Zmniejsza się dynamika spadku eksportu wołowiny z Polski. W 2020 r. do listopada włącznie poza granice kraju trafiło ponad 346 tys. t. To o 1,9% mniej niż przed rokiem.
Import żywego bydła do Polski zmniejszył się o 8% r/r i do listopada 2020 r. wyniósł 27,5 tys. t. Dostawcami na polski rynek były przede wszystkim Słowacja i Litwa. Importuje się także mniej wołowiny: dla porównania 22,1 tys. t w I-XI 2019 r., a 19,3 tys. t w I-XI 2020 r. (-13% r/r). Mięso pochodziło głównie z Niemiec, Holandii i Wielkiej Brytanii.
UE: Eksport bydła i żywca wołowego w ekwiwalencie tusz 2020 r. wyniósł 645,5 tys. t. To o 0,8% więcej niż w 2019 r. Grono największych odbiorców surowca z UE jest mocno zdywersyfikowane – najwięcej trafiło go do Hongkongu (8,2% czyli 53,2 tys. t) i Izraela (51,0 tys. t czyli 7,9%). Import bydła i wołowiny do krajów UE wciąż jest wyraźnie niższy niż przed rokiem. W okresie I-XII 2020 r. wolumen z zewnątrz wyniósł 226,5 tys. t. To o 14,4% mniej niż w 2019 r. Głównym dostawcami były Brazylia (77,9 tys. t, czyli 34,4% całości) i Argentyna (69,4 tys. t, 30,7%).
Ceny
Polska: W pierwszej połowie stycznia średnia cena żywca wołowego wyniosła 6,61 zł/kg (dane MRiRW). To o 16 groszy więcej niż przed miesiącem (+2,4% m/m). W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest z kolei o 6,7% wyższa. Jedną grupą zwierząt, której cena zmniejszyła się w stosunku do poprzedniego miesiąca, było młode bydło 8-12 m-cy.
Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]
Kategoria bydła | 17 I 2020 [zł/kg] | Miesięczna zmiana ceny | Roczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,84 | -4,9% | 3,6% |
byki 12-24 m-ce (A) | 7,42 | 2,6% | 9,5% |
byki > 24 m-cy (B) | 7,42 | 2,5% | 10,3% |
krowy (D) | 5,15 | 2,5% | 4,8% |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,80 | 1,1% | 2,3% |
Bydło ogółem | 6,61 | 2,4% | 6,7% |
Źródło: MRiRW
GUS w opublikowanym raporcie z cenami produktów rolnych w grudniu wskazuje, że cena kilograma żywca wołowego wyniosła 6,64 zł. To o 24 grosze więcej niż w listopadzie (+3,8% m/m). W porównaniu do danych sprzed roku bieżąca stawka jest o 6,4% wyższa (29 gr).
Unia Europejska: Na początku roku ceny wołowiny w UE nieco wyhamowały. W połowie stycznia ceny utrzymały swój poziom w porównaniu z wcześniejszym tygodniem, a w Niemczech doszło nawet do niewielkiego spadku. Jednak w porównaniu do stawek z połowy grudnia, aktualne średnia cena jest o 1,5% wyższa.
Ceny rynkowe bydła w UE i W.B. [EUR/100kg]
Kraj | 11 - 17 I 2021 | Tygodniowa zmiana ceny | Miesięczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
Francja | 362,00 | 0,2% | 0,5% |
Niemcy | 377,82 | -0,7% | 2,9% |
Hiszpania | 358,74 | 0,8% | 2,1% |
Polska | 322,14 | 0,7% | 0,7% |
UE | 364,61 | 0,0% | 1,5% |
*Średnia dla MPC
Źródło: KE
W przypadku miesięcznych danych, ostatnia pozycja dotycząca listopada wskazuje na niejednorodny trend u głównych producentów wołowiny w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii. Mimo, że średnia dla krajów Wspólnoty stawka w poprzednim miesiącu wzrosła, część krajów odnotowała również spadki. Wśród nich są m.in. Francja i Niemcy. Najwięcej zyskała z kolei Wielka Brytania.
Aktualna sytuacja i przewidywania
W ostatnich tygodniach żywiec wołowy w krajowych skupach regularnie drożeje. Trend utrzymuje się od listopada 2020 r. W tym okresie surowiec zyskał blisko 50 gr/kg. Dane eksportowe za niemal cały 2020 r. wskazują na to, że mimo pandemii i ograniczeń w wielu branżach eksport wołowiny nie został dotknięty dużym spadkiem, a w przypadku żywych zwierząt nawet wzrósł w porównaniu z 2019 r. Wzrosty w cennikach są także skutkiem ograniczenia sprzedaży bydła przez producentów, co widoczne jest w niższym wolumenie ubojów i skupu zwierząt w ostatnich miesiącach.
Kontakt
Waldemar Raczkiewicz
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 65
waldemar.raczkiewicz@ing.pl
Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 67
artur.waraksa@ing.pl
Artur Markowski
Dyrektor Regionalny ds. Korporacyjnych
Region Korporacyjny Opole
+48 77 401 35 05
artur.markowski@ing.pl