Produkcja i pogłowie
Skup: Wolumen skupu w dalszym ciągu utrzymuje się znacznie powyżej stanu z ubiegłego roku. W pierwszych czterech miesiącach 2021 r. wartość przekroczyła 600 tys. t. W stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku wolumen jest wyższy o 27,5%.
Uboje: W pierwszych czterech miesiącach 2021 r. utrzymał się wyższy poziom ubojów. Między styczniem a kwietniem 2021 r. liczba ta wyniosła ponad 7,2 mln szt. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku jest to wzrost o 7,8%.
Handel
Polska: W pierwszych czterech miesiącach 2021 r. według wstępnych danych MRiRW eksport wieprzowiny z Polski wyniósł prawie 141 tys. t i był o 20% wyższy niż w analogicznym okresie 2020 r. Głównymi odbiorcami były Czechy, Słowacja i Wielka Brytania. Import mięsa do kraju na początku 2021 r. był minimalnie wyższy niż w 2020 r. i przekroczył 219 tys. t. Surowiec pochodził głównie z Niemiec, Belgii i Danii. Eksport żywych sztuk z Polski na początku 2021 r. miał bardzo niskie tempo, jednak spadek r/r zmniejsza się i obecnie wynosi 50%. Odbiorcami 947 t polskich świń były Słowacja i Holandia. Import świń do kraju z kolei zwiększył się z 69 tys. t w I-IV 2020 r. do 76,4 tys. t w I-IV 2021 r. (+10% r/r). Sztuki pochodziły przede wszystkim z Danii. Saldo handlowe zarówno w żywej trzodzie, jak i mięsie wieprzowym jest ujemne – wynosi odpowiednio -143 tys. t i -144 tys. t. W porównaniu z 2020 r. różnica zwiększyła się w obydwóch przypadkach.
UE: W pierwszych czterech miesiącach 2021 r. eksport wieprzowiny z UE w ekwiwalencie masy tusz wyniósł 2 107tys. t i był o 24% wyższy niż w okresie styczeń-kwiecień 2020 r. 59% towaru trafiło do Chin (1 246 tys. t, to o 16,6% więcej niż przed rokiem). Kolejni odbiorcy mieli udział nie większy niż 6%. Import do UE nie był duży, ponad 14 tys. t (+9,4% r/r). Głównym dostawcą była Szwajcaria (47% ogółu).
Ceny
Polska: Po okresie stabilizacji stawki żywca zaczęły notować nieduże wzrosty. Średnie stawki we wszystkich regionach umocniły się powyżej 5 zł/kg. Średnia cena 5,09 zł/kg w drugiej połowie maja była o 9 gr. wyższa niż przed tygodniem (zob. tab.).
Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]
Region | 20 VI 2021 [zł/kg] | 13 VI 2021 [zł/kg] | Tygodniowa zmiana ceny |
---|---|---|---|
północny | 5,41 | 5,62 | -3,6% |
środkowo-wschodni | 5,40 | 5,55 | -2,6% |
południowo-wschodni | 5,35 | 5,49 | -2,5% |
zachodni | 5,34 | 5,49 | -2,8% |
Polska | 5,38 | 5,54 | -2,8% |
Źródło: MRiRW
Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg MPC]
Klasa | 20 VI 2021 [zł/kg] | 14 VI 2021 [zł/kg] | Roczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
S | 7,01 | 7,24 | -3,2% |
E | 6,92 | 7,15 | -3,2% |
U | 6,58 | 6,79 | -3,0% |
R | 6,24 | 6,42 | -2,7% |
O | 5,51 | 5,47 | 0,8% |
P | 5,44 | 5,71 | -4,7% |
S-P | 6,90 | 7,12 | -3,1% |
Źródło: MRiRW
Średnia cena za kilogram żywca w masie poubojowej ciepłej (MPC) wyniosła w połowie czerwca 6,90 zł. To o 5,7% (37 gr) więcej niż przed miesiącem i o 3,1% (22 gr) mniej niż w analogicznym okresie 2020 r. Najbardziej taniało mięso klasy P (4,7% r/r), a wzrost był osiągnięty jedynie dla klasy O (0,8%).
Po kwietniowej korekcie średnia cena żywca w maju ponownie zaliczyła wzrost. Stawka za wieprzowinę w maju 2021 r. osiągnęła 5,33 zł/kg. To o 13 groszy więcej niż w kwietniu 2021 r. W porównaniu z majem 2020 r. (5,20 zł/kg) bieżąca cena jest o 13 gr wyższa (2,5%).
Unia Europejska: Majowe dane dotyczące cen u głównych producentów trzody w Unii Europejskiej są bardzo zróżnicowane. Przeciętna cena w przypadku najwyższej klasy (S) była wyższa zarówno w porównaniu do danych sprzed miesiąca jak i sprzed roku. Z kolei surowiec niższej klasy (E) był w analizowanym okresie tańszy. W maju najbardziej drożało mięso we Francji i Danii. Spadki z kolei odnotowano w Belgii i w Niemczech.
Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (V 2020) [EUR/100kg] Źródło: Pig Price EU, KE
Klasa żywca | Niemcy | Hiszpania | Francja | Dania | Holandia | Polska | Belgia | UE |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
S | 156,57 | 186,63 | 160,17 | 164,64 | 148,77 | 151,91 | 149,20 | 165,96 |
Zmiana m/m | 1,5% | 9,7% | 7,0% | 4,8% | 4,7% | -0,3% | 3,2% | 5,3% |
Zmiana r/r | -18,5% | 1,6% | -6,8% | -19,0% | -11,7% | -13,7% | -6,9% | -9,6% |
E | 153,56 | 178,32 | 152,03 | 158,21 | 147,63 | 150,10 | 138,72 | 156,49 |
Zmiana m/m | 1,6% | 9,5% | 7,0% | 5,6% | 4,7% | -0,3% | 3,1% | 3,4% |
Zmiana r/r | -18,6% | -1,8% | -7,3% | -18,8% | -11,7% | -13,6% | -9,1% | -13,4% |
Kontakt
Waldemar Raczkiewicz
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 65
waldemar.raczkiewicz@ing.pl
Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 67
artur.waraksa@ing.pl
Artur Markowski
Dyrektor Regionalny ds. Korporacyjnych
Region Korporacyjny Opole
+48 77 401 35 05
artur.markowski@ing.pl