Produkcja i pogłowie
Skup: W maju wartość skupu uległa spowolnieniu. Jednak w dalszym ciągu tempo jest wyższe niż przed rokiem. W pierwszych pięciu miesiącach 2021 r. skup wyniósł blisko 814 tys. t. To o ¼ więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Uboje: W pierwszych czterech miesiącach 2021 r. utrzymał się wyższy poziom ubojów. Między styczniem a kwietniem 2021 r. liczba ta wyniosła ponad 7,2 mln szt. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku można mówić o wzroście na poziomie 7,8%.
Handel
Polska: Według wstępnych danych MRiRW w pierwszych czterech miesiącach 2021 r. eksport wieprzowiny z Polski wyniósł prawie 141 tys. t i był o 20% wyższy niż w analogicznym okresie 2020 r. Głównymi odbiorcami były Czechy, Słowacja i Wielka Brytania. Import mięsa do kraju na początku 2021 r. był minimalnie wyższy niż w 2020 r. i przekroczył 219 tys. t. Surowiec pochodził głównie z Niemiec, Belgii i Danii. Eksport żywych sztuk z Polski na początku 2021 r. miał bardzo niskie tempo, jednak spadek r/r zmniejsza się i obecnie wynosi 50%. Odbiorcami 947 t polskich świń były Słowacja i Holandia. Import świń do kraju z kolei zwiększył się z 69 tys. t w I-IV 2020 r. do 76,4 tys. t w I-IV 2021 r. (+10% r/r). Sztuki pochodziły przede wszystkim z Danii. Saldo handlowe zarówno w żywej trzodzie, jak i mięsie wieprzowym jest ujemne – wynosi odpowiednio -143 tys. t i -144 tys. t. W porównaniu z 2020 r. różnica zwiększyła się w obydwóch przypadkach.
UE: W pierwszych pięciu miesiącach 2021 r. eksport wieprzowiny z UE w ekwiwalencie masy tusz wyniósł 2 567 tys. t i był o 21% wyższy niż w okresie styczeń-maj 2020 r. 59% towaru trafiło do Chin (1 508 tys. t, to o 12% więcej niż przed rokiem). Kolejni odbiorcy mieli udział nie większy niż 6%. Import do UE nie był duży, ponad 17 tys. t (+9,9% r/r). Głównym dostawcą była Szwajcaria (46% ogółu).
Ceny
Polska: W lipcu ceny żywca wykazywały się stabilizacją lub niewielkimi spadkami. Przeciętna cena w drugiej połowie miesiąca ukształtowała się na poziomie poniżej poziomu 5 zł/kg. Najdroższy surowiec był skupywany w środkowo-wschodnim regionie Polski (zob. tab.).
Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]
Region | 18 VII 2021 [zł/kg] | 11 VII 2021 [zł/kg] | Tygodniowa zmiana ceny |
---|---|---|---|
północny | 4,98 | 5,04 | -1,1% |
środkowo-wschodni | 5,09 | 5,09 | 0,0% |
południowo-wschodni | 4,99 | 4,96 | 0,4% |
zachodni | 4,95 | 4,95 | 0,0% |
Polska | 4,97 | 5,02 | -1,1% |
Źródło: MRiRW
Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg MPC]
Klasa | 18 VII 2021 [zł/kg] | 21 VII 2021 [zł/kg] | Roczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
S | 6,46 | 6,41 | 0,8% |
E | 6,39 | 6,32 | 1,2% |
U | 6,05 | 5,93 | 2,0% |
R | 5,69 | 5,53 | 3,1% |
O | 5,04 | 7,88 | 3,4% |
P | 4,33 | 5,04 | -14,1% |
S-P | 6,37 | 6,29 | 1,3% |
Źródło: MRiRW
Średnia cena za kilogram żywca w masie poubojowej ciepłej (MPC) wyniosła w drugiej połowie lipca 6,37 zł. To o 7,7% (53 gr) mniej niż przed miesiącem i o 1,3% (8 gr) mniej niż w analogicznym okresie 2020 r. Najbardziej taniało mięso klasy P (14,1% r/r), a największy wzrost objął klasę O (3,4%).
Po kwietniowej korekcie średnia cena żywca w maju ponownie zaliczyła wzrost. Stawka za wieprzowinę w maju 2021 r. osiągnęła 5,33 zł/kg. To o 13 groszy więcej niż w kwietniu 2021 r. W porównaniu z majem 2020 r. (5,20 zł/kg) bieżąca cena jest o 13 gr wyższa (2,5%).
Unia Europejska: W czerwcu w zdecydowanej większości krajów UE ceny żywca wzrosły. Największe podwyżki były widoczne w Belgii (zob. tab.). W większości państw ceny są również wyższe niż przed rokiem, wyjątkami są jedynie Niemcy i Polska. Największy przyrost widać w Hiszpanii, która korzysta na zwiększaniu eksportu.
Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (VI 2020) [EUR/100kg] Źródło: Pig Price EU, KE
Klasa żywca | Niemcy | Hiszpania | Francja | Dania | Holandia | Polska | Belgia | UE |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
S | 161,36 | 197,93 | 173,80 | 178,80 | 151,06 | 158,97 | 152,93 | 174,39 |
Zmiana m/m | 3,1% | 4,1% | 0,9% | 3,2% | 1,4% | 2,0% | 5,5% | 3,2% |
Zmiana r/r | -7,7% | 19,4% | 12,7% | 3,3% | 4,6% | -3,4% | 6,1% | 5,9% |
E | 158,74 | 188,56 | 166,07 | 173,36 | 149,92 | 156,82 | 142,78 | 163,32 |
Zmiana m/m | 3,4% | 4,0% | 1,0% | 3,4% | 4,7% | 1,8% | 6,8% | 2,8% |
Zmiana r/r | -7,6% | 19,0% | 13,0% | 3,5% | 1,4% | -3,4% | 4,8% | 0,5% |
Kontakt
Waldemar Raczkiewicz
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 65
waldemar.raczkiewicz@ing.pl
Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 67
artur.waraksa@ing.pl
Artur Markowski
Dyrektor Regionalny ds. Korporacyjnych
Region Korporacyjny Opole
+48 77 401 35 05
artur.markowski@ing.pl