Produkcja i pogłowie
Polska: Według danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny pogłowie trzody chlewnej według stanu na grudzień 2016 r. wyniosło 11 107,5 tys. sztuk. W stosunku do grudnia 2015 r. doszło do wzrostu sięgającego blisko 5%.
Trzoda chlewna w Polsce | grudzień 2014 | grudzień 2015 | grudzień 2016 |
---|---|---|---|
Ogółem (tys. sztuk) | 11 240,2 | 10 590,2 | 11 107,5 |
w tym: | |||
Trzoda chlewna na ubój o wadze 50 kg i więcej | 4 316,2 | 4 214,2 | 4 270,0 |
Trzoda chlewna na chów o wadze 50 kg i więcej | 961,6 | 830,6 | 875,5 |
Prosięta | 2 815,6 | 2 575,5 | 2 793,0 |
Żródło: GUS
W ujęciu r/r zwiększeniu uległy wszystkie badane podgrupy. Największy wzrost zanotowano w grupie prosiąt – o 8,4% (+217,5 tys. szt. r/r). Ponadto wzrosło pogłowie m.in. trzody chlewnej na ubój (pow. 50 kg) o 1,3% i trzody chlewnej na chów (pow. 50 kg) o 5,4%. Jednak w dalszym ciągu wartości te są niższe niż przed dwoma laty, czyli w grudniu 2014 r. (zob. tab.).
Bieżący wzrost pogłowia niewątpliwie związany jest ze znacznymi podwyżkami cen trzody chlewnej – w grudniu 2015 r. cena za kilogram żywca wieprzowego wynosiła 3,38 zł. Rok później było to 5,09 zł, czyli ponad 50% więcej. Nie był to jednak jedyny czynnik prowzrostowy – istotny był również zwiększony import żywej trzody z krajów trzecich do Polski.
Uboje: Wstępne dane GUS-u dotyczące uboju świń w Polsce mówią o 21,79 mln szt. w roku 2016 r. W porównaniu z 2015 r., w którym wolumen ten wyniósł 21,62 mln szt., zanotowano wzrost o niespełna 2,5%.
Skup: Zgodnie z danymi GUS-u skup trzody chlewnej w Polsce osiągnął w 2016 r. 1 502,5 tys. t i był wyższy w porównaniu do poprzedniego roku o 4,9% (zob. wyk. poniżej).
Handel
Polska: Pierwsze wstępne dane roczne pochodzące z Ministerstwa Finansów mówią o eksporcie żywych świń w wysokości 8,5 tys. t, co jest wzrostem na poziomie ponad 50% w porównaniu z 2015 r. W mniejszym stopniu wzrósł eksport wieprzowiny – z 408 tys. t w 2015 r. do 432 tys. t w 2016 r. (+5,9% r/r).
Import żywej trzody chlewnej zamknął się na poziomie 212 tys. t i był nieznacznie niższy niż przed rokiem (-0,7%). Należy jednak podkreślić, że w liczbie sztuk uległ on zwiększeniu (zmieniła się struktura importu – zza granicy sprowadzano większy wolumen prosiaków i warchlaków o niższej wadze). W przypadku mięsa wieprzowego także nastąpił spadek – z 667 tys. t w 2015 r. do 665 tys. t w 2016 r. (-1,8% r/r).
Ceny
Polska: Aktualna cena żywca według danych MRiRW, w tygodniu kończącym się 12 lutego br. w skupach wyniosła średnio 4,85 zł/kg. Spadek w porównaniu z poprzedzającym tygodniem miał miejsce w całym kraju i osiągnął 2,2%. Najwięcej za kilogram płacono w regionie środkowo-wschodnim (4,91 zł), najmniej w zachodnim (4,77 zł).
Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]
Region | 12 II 2017 [zł/kg] | 5 II 2017 [zł/kg] |
Tygodniowa zmiana ceny |
---|---|---|---|
północny | 4,90 | 4,99 | -1,8% |
środkowo-wschodni | 4,91 | 5,01 | -2,0% |
południowo-wschodni | 4,83 | 4,95 | -2,4% |
zachodni | 4,77 | 4,89 | -2,5% |
Polska | 4,85 | 4,96 | -2,2% |
Źródło: MRiRW
Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg]
Klasa | 12 II 2017 [zł/kg] | 14 II 2016 [zł/kg] |
Roczna zmiana ceny |
---|---|---|---|
S | 4,84 | 4,18 | 15,9% |
E | 4,78 | 4,13 | 15,6% |
U | 4,48 | 3,84 | 16,6% |
R | 4,19 | 3,54 | 18,4% |
O | 3,81 | 3,12 | 22,2% |
P | 3,08 | 2,63 | 17,3% |
S-P | 4,85 | 4,16 | 16,6% |
Źródło: MRiRW
Cena za najwyższą klasę S w badanym okresie osiągnęła poziom 4,84 zł/kg, co w skali roku jest wzrostem sięgającym 16%. Najbardziej podrożała klasa O, która r/r zyskała 22,2%. Średni wzrost roczny osiągnął poziom 16,6%.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa Średnia cena żywca wyniosła w styczniu 2017 r. 4,94 zł/kg i była o 2,9% niższa niż w grudniu 2016 r. Z kolei w porównaniu ze styczniem 2016 r. stawka wzrosła o 22,6%.
Unia Europejska: Nowy rok skutkował spadkami cen trzody u większości producentów. Średnia cena miesięczna w krajach UE wyniosła w styczniu 151,20 EUR/100kg dla klasy S i 151,69 EUR/t dla klasy E. To odpowiednio 0,7% i 0,9% mniej niż przed miesiącem. Jednak w dalszym ciągu znacznie więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (+17,9% i + 19,0%).
Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (II 2017) [EUR/100kg]
Niemcy
Klasa żywca | Niemcy |
---|---|
S | 162,03 |
Zmiana m/m | -1,6% |
Zmiana r/r | +18,8% |
E | 157,40 |
Zmiana m/m | -1,4% |
Zmiana r/r | +18,4% |
Hiszpania
Klasa żywca | Hiszpania |
---|---|
S | 144,71 |
Zmiana m/m | +0,0% |
Zmiana r/r | +20,1% |
E | 140,02 |
Zmiana m/m | -0,3% |
Zmiana r/r | +19,7% |
Francja
Klasa żywca | Francja |
---|---|
S | 150,65 |
Zmiana m/m | +0,4% |
Zmiana r/r | +18,9% |
E | 142,65 |
Zmiana m/m | +0,5% |
Zmiana r/r | +20,8% |
Dania
Klasa żywca | Dania |
---|---|
S | 147,70 |
Zmiana m/m | -2,9% |
Zmiana r/r | +15,7% |
E | 141,79 |
Zmiana m/m | -3,0% |
Zmiana r/r | +16,4% |
Holandia
Klasa żywca | Holandia |
---|---|
S | 139,50 |
Zmiana m/m | +1,0% |
Zmiana r/r | +20,7% |
E | 138,36 |
Zmiana m/m | +1,0% |
Zmiana r/r | +20,9% |
Polska
Klasa żywca | Polska |
---|---|
S | 151,67 |
Zmiana m/m | -1,0% |
Zmiana r/r | +22,6% |
E | 149,99 |
Zmiana m/m | -1,0% |
Zmiana r/r | +22,9% |
Belgia
Klasa żywca | Belgia |
---|---|
S | 143,48 |
Zmiana m/m | -2,3% |
Zmiana r/r | +18,6% |
E | 134,61 |
Zmiana m/m | -2,6% |
Zmiana r/r | +20,1% |
UE
Klasa żywca | UE |
---|---|
S | 151,20 |
Zmiana m/m | -0,7% |
Zmiana r/r | +17,9% |
E | 151,69 |
Zmiana m/m | -0,9% |
Zmiana r/r | +19,0% |
Źródło: Pig Price EU, KE
W ostatnich tygodniach zarówno na rynku europejskim, jak i polskim odnotowano wahania, jednak w ostatnim czasie można było zaobserwować pewną stabilizację cen. Niepokój budzi sytuacja Niemiec, czyli największego europejskiej eksportera wieprzowiny na rynek chiński. Na dwa duże zakłady przetwórcze zostały nałożone restrykcje skutkujące blokadą eksportu do Chin. Na razie jednak pozostało to bez wpływu na poziom cen. Sytuacja może ulec zmianie na dniach i zatrzymać potencjalny wzrost lub wywołać spadki, także na rynku polskim, który w dużej mierze zależy od sytuacji na rynku niemieckim.
Kontakt
Waldemar Raczkiewicz
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 65
waldemar.raczkiewicz@ing.pl
Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny
+48 77 401 35 67
artur.waraksa@ing.pl
Artur Markowski
Dyrektor Regionalny ds. Korporacyjnych
Region Korporacyjny Opole
+48 77 401 35 05
artur.markowski@ing.pl