Sytuacja rynkowa

Lipiec upłynął bez potwierdzenia kolejnych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) wśród drobiu w Polsce. Ostatnie, 25 ognisko w tym roku, potwierdzono na początku marca, były to przypadki zachorowania wśród indyków. Choroba ta nie dała o sobie jednak zapomnieć, w lipcu stwierdzono bowiem jedno ogniska wśród ptaków dzikich (łabędzie nieme w województwie wielkopolskim), nie ma to jednak wpływu na status Polski jako kraju wolnego od grypy ptaków.

Produkcja

Świat. Globalna produkcja mięsa kurzego, zgodnie ze zrewidowanym prognozami Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), ma w 2024 r. osiągnąć 105,3 mln t, o 1,6% powyżej ubiegłorocznego poziomu. Największym producentem, jak również największym konsumentem mięsa kurzego są USA, których produkcja ma osiągnąć 21,3 mln t w bieżącym roku (+0,8% r/r). W przypadku drugiego na świecie producenta, Brazylii, produkcja osiągnie 15,1 mln t (+1,3% r/r). 

Unia Europejska. Po czterech miesiącach 2024 r. kraje UE wyprodukowały 4 508 tys. t mięsa drobiowego (wg portalu Agridata), o 8% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Polska, największy producent drobiu w Europie, osiągnęła produkcję 955 tys. t, stanowiącą 21% produkcji w UE w tym okresie, o 10% większą niż rok wcześniej. Hiszpania, drugi kraj pod względem wielkości produkcji drobiu w UE, osiągnęła wolumen 582 tys. t i wzrost produkcji o 3% w relacji rocznej, spory wzrost zanotowano również we Francji, o 22% w porównaniu do ubiegłego roku, przy produkcji 571 tys. t.

Pasze (soja)

Produkcja soi na świecie. Produkcja soi w sezonie 2024/25, zgodne z prognozami USDA, spadnie do 422 mln t, o 0,4 mln t w porównaniu do ubiegłych prognoz. Głównym powodem zmian jest spadek zakładanej produkcji w USA o 0,4 mln t, ze względu na korektę areału, wciąż jednak pozostają drugim co do wielkości producentem z wolumenem produkcji 121 mln t i eksportem 50 mln t. Prognozy dotyczące Brazylii pozostały niezmienione z produkcją na poziomie 169 mln t i eksportem 105 mln t. 62% eksportowanej soi trafi do Chin, wolumen dostaw do tego kraju wyniesie 109 mln t (+1 mln t, +1% r/r).

Ceny soi i śruty sojowej. W lipcu ceny eksportowe soi ponownie spadły u największych eksporterów tego produktu. Najwyższa cena jest w USA (Gulf): 405 EUR/t, to spadek o 4% m/m (-26% r/r). Cena w Argentynie (Up River) spadła o 5% w ciągu miesiąca, do poziomu 391 EUR/t (-25% r/r), a w Brazylii (Paranagua) cena spadła do 395 EUR/t (-3% m/m; -21% r/r).

Handel

Świat. Globalny handel mięsem kurzym ma w 2024 r. osiągnąć wolumen 13,8 mln t (prognozy USDA), o 0,3 mln t więcej w relacji rocznej. 36% globalnego eksportu pochodzić ma z Brazylii, której eksport jest prognozowany na poziomie 4,9 mln t (+3,3% r/r). Odbiorcy są bardziej rozproszeni, największym z nich jest Japonia, importująca 1,1 mln t (+3,5% r/r) tego produktu rocznie, kolejny jest Meksyk z importem 1,0 mln t (0% r/r) oraz Wielka Brytania z wolumenem 0,9 mln t (+0,5% r/r).

Unia Europejska. W okresie I-V 2024 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE wzrósł o 11% r/r, osiągając wolumen 820 tys. t (wg portalu Agridata). 37% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w analizowanym okresie wolumen eksportu osiągnął 306 tys. t, o 21% więcej niż w ubiegłym roku. Druga, Holandia, wyeksportowała 174 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 2% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.

Import mięsa drobiowego do UE w I-V 2024 r, wzrósł o 5% r/r, do poziomu 347 tys. t (dane z portalu Agridata). 73% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z trzech krajów, najwięcej z Brazylii, z której dostarczono do UE 93 tys. t, z czego 51 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance, import z tego kraju zmniejszył się o 8% r/r. Import z Ukrainy zmniejszył się o 4% r/r, do 80 tys. t, natomiast Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 45% r/r, do poziomu 82 tys. t.

Ceny

Unia Europejska. Średnia ważona cena tuszki kurczaka (65%) w krajach UE w czerwcu 2024 r. wyniosła 272,34 EUR/100kg, wzrastając w porównaniu do ubiegłego miesiąca o 0,5%, ale wciąż poniżej poziomu ubiegłorocznego (-2,6% r/r).

Sytuacja w Polsce

Produkcja. Zgodnie z biuletynem GUS skup drobiu rzeźnego w wadze żywej w Polsce w czerwcu 2024 r. osiągnął 274,9 tys. t, to wzrost o 3,5% w relacji rocznej (+9,4 tys. t r/r). W pierwszej połowie 2024 r. poziom skupu drobiu to 1 655,7 tys. t, o 9% więcej w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku (+142 tys. t r/r).

Handel. Na podstawie wstępnych danych MRiRW w okresie styczeń-maj 2024 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) był na poziomie 736 tys. t, większy o 10% (+68 tys. t r/r) w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Import tego produktu osiągnął w analizowanym okresie 19 tys. t, spadając o 32% r/r.

Ceny. W czerwcu 2024 r. średnia miesięczna cena skupu kurcząt brojlerów w Polsce (publikacja MRiRW) wzrosła do 4,99 zł/kg, o 3% w porównaniu do ubiegłego miesiąca. W zestawieniu z 2023 r., cena w czerwcu była o 11% niższa (-0,61 zł/kg r/r).

Średnia miesięczna cena skupu indyków (publikacja MRiRW) w czerwcu 2024 r. wzrosła w ujęciu miesięcznym po raz dziewiąty, o kolejne kilka groszy, kształtując się na poziomie 6,40 zł/kg (+1,7% m/m). W relacji do czerwca ubiegłego roku, cena jest wciąż niższa o 15% i pozostaje na poziomie zbliżonym do tego z 2021 r.

Komentarz

Rosnące możliwości produkcyjne Polski na rynku drobiu znalazły potwierdzenie również w sporządzonym przez GUS opracowaniu Zwierzęta gospodarskie w 2023 roku. W grudniu 2023 r. w Polsce liczba drobiu to 218 mln szt., więcej o 10% (19 mln szt.) w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Drób kurzy w analizowanym okresie liczył 195 mln szt., stanowiąc 89% utrzymywanego w Polsce drobiu. Udział drobiu w województwach wielkopolskim i mazowieckim stanowił 45% w skali kraju. W województwie mazowieckim utrzymywano w okresie badania 51 mln szt. drobiu, o 8 mln szt. więcej w relacji do ubiegłego roku (+19% r/r). Mniejszy przyrost został odnotowany dla Wielkopolski, której populacja drobiu liczyła 47 mln szt., wzrastając o 1,6 mln szt. powyżej poziomu notowanego w ubiegłym roku (+4% r/r).

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl