Produkcja i pogłowie

Skup w Polsce: Po mocnym starcie 2024 r. dynamika skupu w ostatnich miesiącach spadała, jednak czerwiec przyniósł ożywienie. Łączny wolumen w pierwszym półroczu wynosi ponad 822 tys. t. To o 3% mniej niż przed rokiem.

Uboje w Polsce: Utrzymuje się wyższa dynamika tempa ubojów trzody w kraju. W pierwszym półroczu 2024 r. wolumen wyniósł ponad 9,7 tys. t. To o 6,9% więcej niż w pierwszych miesiącach 2023 r.

Handel

Polska: W pierwszym półroczu 2024 r. eksport żywej trzody z Polski (600 t) był o 60% niższy niż rok temu. Najwięcej trafiło na Słowację. Wieprzowina z kolei wykazała się zwiększoną dynamiką wysyłek. Wartość ponad 160 tys. t była wyższa o 10% niż w 2023 r. Głównym odbiorcą były Niemcy, ale struktura rynków zbytu na początkowym etapie sezonu jest bardzo zdywersyfikowana. Mięsa wieprzowego było z kolei mniej w przypadku importu. Wartość ponad 325 tys. t była o prawie 2% niższa niż w I-VI 2023 r. Od stycznia do czerwca 2024 r. zwiększył się import żywej trzody do Polski z 120 do 131 tys. t, najwięcej z Danii.

UE: W pierwszych czterech miesiącach 2024 r. eksport przekroczył 1 430 tys. t i nieco odbudował wcześniejszą stratę. Okres wyróżnił się spadkiem w stosunku do 2023 r. o 5%. Głównym odbiorcą są niezmiennie Chiny, ale wolumen (359 tys. t) jest o 18% niższy niż przed rokiem. Import notuje niewielkie wartości. W analizowanym okresie było to prawie 54 tys. t (1% więcej r/r).

Ceny

Polska: W tygodniu kończącym się 18 sierpnia ceny trzody ponownie nieznacznie spadły. Żywiec wieprzowy obniżył się poniżej poziomu 7 zł i w zależności od regionu kraju kształtował się między 6,92 a 6,77 zł/kg. Przeciętna stawka 6,86 zł/kg jest o 18 groszy niższa niż przed tygodniem (zob. tab.).

Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]

Region 18 VIII 2024
[zł/kg]
11 VIII 2024
[zł/kg]
Tygodniowa
zmiana ceny
północny 6,92 7,07 -2,0%
środkowo-wschodni 6,88 7,07 -2,7%
południowo-wschodni 6,77 6,93 -2,3%
zachodni 6,84 7,03 -2,7%
Polska 6,86 7,04 -2,5%

Źródło: MRiRW

Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg MPC]

Klasa 18 VIII 2024
[zł/kg]
11 VIII 2023
[zł/kg]
Roczna zmiana ceny
S 8,88 10,10 -14,6%
E 8,78 10,34 -15,0%
U 8,43 10,00 -15,7%
R 8,07 9,62 -16,1%
O 7,42 8,82 -15,9%
P - - -
S-P 8,80 10,32 -14,8%

Źródło: MRiRW

Średnia cena za kilogram żywca w masie poubojowej ciepłej (MPC) wynosiła w drugiej w połowie sierpnia 8,80 zł, czyli o 25 gr mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z danymi sprzed roku stawka jest niższa o 1,52 zł (-15%). Na przestrzeni ostatniego roku taniały wszystkie klasy mięsa, w największym stopniu klasa R (zob. tab.).

Po spadkowym początku roku, ceny od lutego utrzymywały wzrost. Jednak w lipcu stawka na poziomie 7,17 zł była 39 gr niższa. To też znacznie taniej niż przed rokiem. W stosunku do lipca 2023 r. bieżący poziom cen jest ponad 20% niższy (-1,84 zł).

Unia Europejska: Lipiec w krajach UE upłynął pod znakiem sporych wahań. Surowiec taniał m.in. w Niemczech, Danii, Holandii, Polsce i Belgii. Mięso podrożało z kolei w Hiszpanii i Francji. Przeciętna stawka zmniejszyła się jednak nieznacznie w stosunku do czerwca. Z kolei w porównaniu z cenami sprzed roku, aktualne stawki są o ponad 11% niższe (zob. tab.).

Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (V 2024) [EUR/100kg]
Źródło: Pig Price EU, KE

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl