Sytuacja rynkowa
25 września 2024 r. Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Status ten został przez Polskę utracony po wykrytym w sierpniu pierwszym od marca przypadku HPAI u drobiu. Status kraju wolnego od grypy ptaków oznacza brak ograniczeń w przemieszczaniu drobiu oraz mięsa i produktów drobiowych na terenie kraju. Odzyskanie tego statusu pozwoli na ułatwienie znoszenia restrykcji importowych nakładanych ze względu na HPAI przez partnerów handlowych. Od początku roku w Polsce potwierdzono 26 ogniska tej choroby u drobiu i 23 ogniska wśród ptaków dzikich.
Produkcja
Świat. Produkcja mięsa kurzego na świecie, zgodnie kwartalnymi prognozami Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), ma w 2024 r. osiągnąć 105,3 tys. t, o 1,6% powyżej ubiegłorocznego poziomu. Największym producentem, jak również największym konsumentem mięsa kurzego, są Stany Zjednoczone, których produkcja ma osiągnąć 21,3 mln t w bieżącym roku (+0,8% r/r). Drugi największy producent, Brazylia, osiągnie wolumen 15,1 mln t (+1,3% r/r).
Unia Europejska. W pierwszym półroczu 2024 r. kraje UE wyprodukowały 6,8 mln t drobiu (wg portalu Agridata), o 5% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Polska, największy producent drobiu w Europie, osiągnęła produkcję 1,4 mln t, stanowiącą 21% produkcji w UE w tym okresie, o 6% większą niż rok wcześniej. Hiszpania, drugi kraj UE pod względem wielkości produkcji drobiu, osiągnęła wolumen 0,9 mln t i wzrost produkcji o 2% w relacji rocznej, spory wzrost zanotowano również we Francji, o 16% w porównaniu do ubiegłego roku, przy produkcji 0,8 tys. t.
Pasze (soja)
Produkcja soi na świecie. Produkcja soi w sezonie 2024/25, zgodne z wrześniowymi prognozami USDA, wzrośnie do 429,2 mln t, o 0,5 mln t w porównaniu do ubiegłych prognoz. Głównym powodem zmian jest wzrost zakładanej produkcji w Paragwaju o 0,5 mln t, do 11,2 mln t, o tę kwotę zwiększono również prognozę eksportu z tego kraju, do 7,3 mln t. W bieżących prognozach, produkcja soi na świecie jest na poziomie o 9% wyższym niż produkcja ubiegłoroczna, a zapasy końcowe na poziomie 134,6 tys. t o 20% przewyższają ich poziom na koniec ubiegłego sezonu.
Ceny soi i śruty sojowej. We wrześniu ceny eksportowe soi wzrosły u analizowanych eksporterów tego produktu. Nawyższa cena jest w Brazylii (Paranagua): 398 EUR/t, to wzrost o 8% m/m (-17% r/r). Cena w Argentynie (Up River) wzrosła o 7% w ciągu miesiąca, do poziomu 385 EUR/t (-22% r/r), a w USA (Gulf) na 23 września 2024 r. cena wzrosła również do 385 EUR/t (+10% m/m; -21% r/r).
Handel
Świat. Globalny handel mięsem kurzym ma w 2024 r. osiągnąć wolumen 13,8 mln t (prognozy USDA), o 0,3 mln t więcej w relacji rocznej. 36% eksportowanego mięsa kurzego pochodzić ma z Brazylii, której eksport jest prognozowany na poziomie 4,9 mln t (+3,3% r/r). Odbiorcy są bardziej rozproszeni, największym z nich jest Japonia, importująca 1,1 mln t (+3,5% r/r) tego produktu rocznie, kolejny jest Meksyk z importem 1,0 mln t (0% r/r) oraz Wielka Brytania z wolumenem 0,9 mln t (+0,5% r/r).
Unia Europejska. W okresie I-VII 2024 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE wzrósł o 10% r/r, osiągając wolumen 1 155 tys. t. (wg portalu Agridata). 38% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w analizowanym okresie wolumen eksportu osiągnął 436 tys. t, o 20% więcej niż w ubiegłym roku. Druga, Holandia, wyeksportowała 243 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 4% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.
Import mięsa drobiowego do UE w I-VII 2024 r. jest już tylko o 0,3% niższy od ubiegłorocznego poziomu, osiągnął bowiem 480 tys. t (dane z portalu Agridata). 73% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z trzech krajów, najwięcej z Brazylii, z której dostarczono do UE 129 tys. t, z czego 66 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance, import z tego kraju zmniejszył się o 10% r/r. Import z Ukrainy zmniejszył się o 13% r/r, do 106 tys. t, natomiast Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 31% r/r, do poziomu 117 tys. t, to wciąż o 15% niżej niż przed dwoma laty.
Ceny
Unia Europejska. Sierpniowa średnia ważona cena tuszki kurczaka (65%) w krajach osiągnęła 275,80 EUR/100kg, spadając o 0,3% w porównaniu do ubiegłego miesiąca, to pierwszy spadek tego wskaźnika od pięciu miesięcy. Średnia cena tuszki kurczaka przekroczyła o 1,7% jego cenę sprzed roku.
Sytuacja w Polsce
Produkcja. Skup drobiu w Polsce, zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS, osiągnął w sierpniu 2024 r. 275 tys. t, co oznacza wzrost o 1,4% w relacji rocznej. W ciągu ośmiu miesięcy 2024 r. skup na poziomie 2418 tys. t o 9% przewyższa ten z analogicznego okresu ubiegłego roku (+200 tys. t r/r).
Handel. Na podstawie danych GUS (DBW) w okresie I-VII 2024 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) był na poziomie 1042 tys. t, większy o 10% (+96 tys. t r/r) w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Import tego produktu osiągnął w analizowanym okresie 26 tys. t, spadając o 27% w relacji do 2023 r. (-10 tys. t r/r).
Ceny. Sierpniowa średnia miesięczna cena skupu kurcząt brojlerów w Polsce (publikacja MRiRW) wzrosła do 5,17 zł/kg, o 0,7% w porównaniu do ubiegłego miesiąca. W zestawieniu z 2023 r., cena w sierpniu była o 4% niższa (-0,19 zł/kg r/r).
Średnia miesięczna cena skupu indyków (publikacja MRiRW) w sierpniu 2024 r. spadła w ujęciu miesięcznym po raz pierwszy w tym roku, kształtując się na poziomie 6,57 zł/kg (-0,1% m/m). W relacji do sierpnia ubiegłego roku, cena jest wyższa o 8%.
Komentarz
Przegląd sytuacji rynku mięsa drobiowego sporządzany przez Komisję Europejską zawierał we wrześniu zaktualizowane prognozy produkcji. Rok 2024 ma zakończyć się produkcja drobiu zwiększoną o 2,4% w stosunku do ubiegłego roku. Złoży się na to produkcja mięsa kurzego, która osiągnie wzrost 6% w porównaniu do 2024 r., a także szybko rosnąca produkcja mięsa kaczego wyższa o 19% r/r. Nieco zmniejszy się produkcja mięsa indyczego (-0,2% r/r). Rozwojowi produkcji mięsa drobiowego sprzyjają dobry popyt przy wzroście konsumpcji, nowe rynki eksportowe, czy korzystna rentowność. Wciąż jako negatywne czynniki hamujące wzrost w tym sektorze identyfikowane są: zagrożenie wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI), ograniczone możliwości zwiększenia produkcji, niedobory w zasobach pracy, a także obniżona konkurencyjność przy zwiększonym imporcie i niestabilności geopolitycznej.