Sytuacja rynkowa
Dziewięć nowych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) zostało potwierdzonych w październiku w Polsce. Trzy z nich dotknęły hodowli komercyjnych w województwie dolnośląskim, pozostałe sześć – Wielkopolski. Od początku roku stwierdzono 35 ognisk tej choroby wśród ptaków. W październiku potwierdzono również dwa nowe przypadki HPAI wśród ptaków dzikich, to 25 ognisk w tym roku.
Produkcja
Świat. Zaktualizowane przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) kwartalne prognozy wskazują na globalną produkcję mięsa kurzego w 2025 r. na poziomie 104,9 mln t, o 1,9 mln t powyżej poziomu produkcji przewidywanej w 2024 r. Największym producentem, jak również największym konsumentem mięsa kurzego, pozostają Stany Zjednoczone, których produkcja ma osiągnąć 21,7 mln t w przyszłym roku (+1,6% r/r). Drugi największy producent, Brazylia, osiągnie wolumen 15,3 mln t (+2,0% r/r).
Unia Europejska. W ciągu siedmiu miesięcy 2024 r. kraje UE wyprodukowały 8,0 mln t drobiu (wg portalu Agridata), o 7% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Polska, największy producent drobiu w Europie, osiągnęła produkcję 1,7 mln t, stanowiącą 21% produkcji w UE w tym okresie, to również o 6% więcej niż rok wcześniej. Hiszpania, drugi kraj UE pod względem wielkości produkcji drobiu, osiągnęła wolumen 1,0 mln t i wzrost produkcji o 4% w relacji rocznej. Spory wzrost zanotowano również we Francji, o 17% w porównaniu do ubiegłego roku, przy produkcji 1,0 tys. t.
Pasze (soja)
Produkcja soi na świecie. Produkcja soi w sezonie 2024/25, zgodne z październikowymi prognozami USDA, wyniesie 428,9 mln t, o 0,3 mln t mniej w porównaniu do ubiegłych prognoz. W bieżących prognozach, produkcja soi na świecie jest na poziomie o 9% wyższym niż produkcja ubiegłoroczna, a zapasy końcowe na poziomie 134,6 tys. t o 20% przewyższają ich poziom na koniec ubiegłego sezonu.
Ceny soi i śruty sojowej. Ceny soi eksportowe wzrosły minimalnie we wszystkich analizowanych portach w ujęciu miesięcznym. Najwyższa cena jest w Brazylii (Paranagua): 400 EUR/t, to wzrost o 1% m/m (-12% r/r). Cena w Argentynie (Up River) wzrosła o 1% w ciągu miesiąca, do poziomu 390 EUR/t (-20% r/r), a w USA (Gulf) na 23 października 2024 r. cena wzrosła do 388 EUR/t (+1% m/m; -18% r/r).
Handel
Świat. Globalny handel mięsem kurzym ma w 2025 r. osiągnąć wolumen 13,8 mln t (prognozy USDA), to wzrost o 0,3 mln t w relacji rocznej. 36% eksportowanego mięsa kurzego pochodzić ma z Brazylii, której eksport jest prognozowany na poziomie 5,0 mln t (+2,0% r/r). Odbiorcy są bardziej rozproszeni, największym z nich jest Japonia, importująca 1,1 mln t (+0,9% r/r) tego produktu rocznie, kolejny jest Meksyk z importem 1,0 mln t (+2,1% r/r) oraz Wielka Brytania z wolumenem 1,0 mln t (+1,6 % r/r).
Unia Europejska. W okresie I-VIII 2024 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE wzrósł o 9% r/r, osiągając wolumen 1 316 tys. t. (wg portalu Agridata). 38% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w analizowanym okresie wolumen eksportu osiągnął 497 tys. t, o 20% więcej niż w ubiegłym roku. Druga, Holandia, wyeksportowała 275 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 5% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.
Import mięsa drobiowego do UE w I-VIII 2024 r. jest o 3% niższy od ubiegłorocznego poziomu, osiągnął 541 tys. t (dane z portalu Agridata). 91% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów, najwięcej z Brazylii, z której dostarczono do UE 143 tys. t, z czego 72 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance, import z tego kraju zmniejszył się o 11% r/r. Import z Ukrainy zmniejszył się o 18% r/r, do 118 tys. t, natomiast Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 25% r/r, do poziomu 135 tys. t, to jednak o 13% niżej niż przed dwoma laty. Tajlandia również jest istotnym eksporterem drobiu do UE, w analizowanym okresie wolumen dostaw osiągnął 96 tys. t, o 6% poniżej poziomu ubiegłorocznego.
Ceny
Unia Europejska. We wrześniu średnia ważona cena tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej osiągnęła 278,98 EUR/100kg, podnosząc się o 1,3% w porównaniu do ubiegłego miesiąca i jest o 3,2% powyżej poziomu ubiegłorocznego.
Sytuacja w Polsce
Produkcja. Skup drobiu w Polsce, zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS, osiągnął we wrześniu 2024 r. 276 tys. t, to wzrost o 5% w relacji rocznej. Po trzech kwartałach 2024 r. skup na poziomie 2694 tys. t o 9% przewyższa ten z analogicznego okresu ubiegłego roku (+214 tys. t r/r).
Handel. Na podstawie danych GUS (DBW) w okresie I-VIII 2024 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) był na poziomie 1178 tys. t, większy o 9% (+98 tys. t r/r) w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Import tego produktu osiągnął w analizowanym okresie 33 tys. t, spadając o 22% w relacji do 2023 r. (-9 tys. t r/r).
Ceny. We wrześniu średnia miesięczna cena skupu drobiu (żywiec rzeźny) w Polsce (dane GUS DBW) wzrosła do 5,56 zł/kg, o 0,5% w porównaniu do ubiegłego miesiąca. W zestawieniu z 2023 r., cena we wrześniu była o 2% niższa (-0,12 zł/kg r/r).
Komentarz
Sporządzane przez GUS analizy statystyczne podsumowujące Rynek wewnętrzny w 2023 r. zawierają informacje również o dostawach wybranych towarów konsumpcyjnych, w tym także drobiu. Dostawy mięsa drobiowego osiągnęły 1933 tys. t, o 3% powyżej poziomu ubiegłorocznego, dostawy konserw, wędlin i innych wyrobów wędliniarskich drobiowych spadły natomiast do 36 tys. t (-39% r/r). Przełożyło się to na wzrost spożycia mięsa i podrobów drobiowych w przeliczeniu na jedną osobę do 31,5 kg w 2023 r., to o 5,8 kg więcej w porównaniu do 2022 r. Zgodnie z analizami GUS, Polak spożył w 2023 r. 77,8 kg mięsa i podrobów, a mięso drobiowe stanowiło tej ilości 40%. Wciąż jednak najwięcej w Polsce jada się wieprzowiny, jest to średnio 40,5 kg na osobę, w porównaniu do 2022 r. ilość ta jednak spadła, również o 5,8 kg.