Sytuacja w UE

Produkcja mleka. Po ośmiu miesiącach 2024 r. w krajach UE skupiono 100,0 mln t mleka krowiego, o 0,5% przekraczając ubiegłoroczny poziom skupu. Niemcy, będące największym unijnym producentem mleka, osiągnęły w tym okresie skup na poziomie 22,0 mln t, o 0,7% poniżej produkcji ubiegłorocznej. Skup mleka we Francji wzrósł o +1,3% r/r, osiągając 16,3 mln t. Polska produkcja w tym okresie wzrosła do 9,2 mln t, o 4,1% powyżej poziomu notowanego w ubiegłym roku.

Produkcja wybranych produktów mleczarskich.

Okres I-VIII 2024 r. zakończył się zwiększeniem produkcji sera w UE o 3,0% r/r, do 6,4 mln t. Niemal wszyscy istotni unijni producenci sera zwiększyli swoją produkcję w tym okresie, Niemcy do 1,7 mln t (+3% r/r), Francja do 1,2 mln t (+2% r/r), Włochy do 0,8 mln t (+1% r/r), a Polska do 0,7 mln t (+6% r/r), wyjątkiem jest Holandia, której produkcja zmniejszyła się o 1% r/r, do 0,6 mln t.

Produkcja masła od początku roku do sierpnia jest o 2,2% niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, łącznie osiągnęła 1 435 tys. t. Wśród największych producentów produkcja wzrosła jedynie w Belgii (+4,8 tys. t r/r) oraz we Włoszech (+3,5 tys. t r/r). Nie kompensuje to spadków u większości znaczących producentów, m. in. w Irlandii (-12,2 tys. t r/r), w Polsce (-6,2 tys. t r/r) czy w Danii (-6,7 tys. t r/r).

Nieco poniżej ubiegłorocznego poziomu utrzymuje się produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) – w okresie I-VIII 2024 r. wyprodukowano 885 tys. t, o 9,2 tys. t mniej niż w ubiegłym roku. Od początku roku obniżoną produkcję mają Niemcy, po ośmiu miesiącach br. spadek produkcji skumulował się do 18 tys. t (-7% r/r). Produkcję poniesiono natomiast we Francji o 5 tys. t (+2% r/r). Polska produkcja OMP spadła o 0,2 tys.t (-0,2% r/r) w analizowanym okresie.

Handel. W okresie I-VIII 2024 r., zgodnie z danymi dostępnymi na portalu Agridata (KE), eksport sera z krajów UE wzrósł do 922 tys. t (+1,3% r/r), eksport pozostałych z analizowanych produktów spadł, najwięcej PMP, do 152 tys. t (-20% r/r). Wolumen wyeksportowanego poza UE masła obniżył się do 163 tys. t (-2% r/r), a OMP do 516 tys. t (-8% r/r).

Import w I-VIII 2024 r. kształtował się na następujących poziomach: masło 7,5 tys. t (-70% r/r), ser 121,6 tys. t (+9% r/r), OMP 29,9 tys. t (+19% r/r), PMP 1,2 tys. t (-5% r/r).

Ceny. Szacowana średnia unijna cena mleka surowego w skupie w sierpniu 2024 r. zgodnie z danymi KE wzrosła do 49,58 EUR/100 kg, o 4,3% w porównaniu do poprzedniego miesiąca, natomiast w relacji do września 2023 r. cena ta jest wyższa o 14,3%.

27 października 2024 r. ceny produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym UE kształtowały się na następujących poziomach: masło 771 EUR/100 kg (0% m/m; +58% r/r), OMP 249 EUR/100 kg (-3% m/m; -4% r/r), PMP 418 EUR/100 kg (-3% m/m; +19% r/r), ser cheddar 416 EUR/100 kg (+5% m/m; +10% r/r), ser gouda 468 EUR/100 kg (+3% m/m; +12% r/r), serwatka w proszku 92 EUR/100 kg (-2% m/m; +17% r/r).

Rynek mleka w Polsce

Produkcja mleka. Wrześniowy skup mleka w Polsce, zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS, osiągnął 1033 mln l, zwiększając się o 2,6% w relacji rocznej. Od początku roku, skup mleka wyniósł 9961 mln l, to wzrost o 3,9% powyżej poziomu z analogicznego okresu ubiegłego roku (+370 mln l r/r).

Ceny. We wrześniu 2024 r., według danych z Biuletynu Statystycznego GUS, cena mleka wyniosła 208,36 zł/hl, to wzrost o 3,9% w porównaniu do sierpnia 2024 r., a w porównaniu od ubiegłego roku, cena kształtuje się o 10,6% wyżej.

Produkcja masła. Produkcja masła we wrześniu w Polsce w 2024 r., zgodnie z danymi przedstawionymi w Biuletynie Statystycznym GUS, osiągnęła poziom 18,9 tys. t, o 2,6% poniżej produkcji z września ubiegłego roku. Po trzech kwartałach 2024 r. wyprodukowano w Polsce 191 tys. t masła, o 3,5% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Handel. Eksport produktów mleczarskich z Polski w okresie od stycznia do sierpnia 2024 r. osiągnął wartość 8 867 mln PLN (biuletyn MRiRW), mniej o 6% w relacji do analogicznego okresu 2023 r. Import w tym okresie miał wartość 4 331 mln PLN, tj. był mniejszy o 0,2% r/r.

Komentarz.  Opublikowane przez GUS analizy statystyczne podsumowujące Rynek wewnętrzny w 2023 r. zawierają informacje również o dostawach wybranych towarów konsumpcyjnych, także mleczarskich. Dostawy masła i pozostałych tłuszczów do smarowania (pozycja nie obejmuje margaryny) osiągnęły 215 tys. t, o 6,6% powyżej poziomu z 2022 r., dostawy serów i twarogów wzrosły natomiast do 853 tys. t (+4,3% r/r). Zgodnie z analizami GUS w 2023 r. spożycie masła na jednego mieszkańca Polski osiągnęło 5,9 kg, to o 0,3 kg więcej w porównaniu do 2022 r (+5% r/r). Dane GUS wskazują, że spożycie mleka krowiego również zwiększyło się i w 2023 r. osiągnęło 276 l na osobę, o 5% więcej niż przed rokiem (+14 l r/r).

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl