Produkcja i pogłowie

Skup w Polsce: Po mocnym starcie 2024 r. dynamika skupu spadała, jednak czerwiec i lipiec przyniosły ożywienie. Łączny wolumen w pierwszych siedmiu miesiącach wynosi ponad 960 tys. t. To o niecały 1% mniej niż przed rokiem.

Uboje w Polsce: Utrzymuje się wyższa dynamika tempa ubojów trzody w kraju. W pierwszym półroczu 2024 r. wolumen wyniósł ponad 9,7 tys. t. To o 6,9% więcej niż w pierwszych miesiącach 2023 r.

Handel

Polska: W pierwszych siedmiu miesiącach 2024 r. eksport żywej trzody z Polski (600 t) był o 62% niższy niż rok temu. Najwięcej trafiło na Słowację. Wieprzowina z kolei wykazała się zwiększoną dynamiką wysyłek. Wartość prawie 188 tys. t była wyższa o 12% niż w 2023 r. Głównym odbiorcą były Niemcy, ale struktura rynków zbytu na początkowym etapie sezonu jest bardzo zdywersyfikowana. Mięsa wieprzowego było z kolei mniej w przypadku importu. Wartość niemal 376 tys. t była o 1,5% niższa niż w I-VII 2023 r. Od stycznia do lipca 2024 r. zwiększył się import żywej trzody do Polski ze 140 do 153 tys. t, najwięcej z Danii.

UE: W pierwszych pięciu miesiącach 2024 r. eksport przekroczył 1 784 tys. t i systematycznie odbudowuje wcześniejszą stratę. Okres wyróżnił się spadkiem w stosunku do 2023 r. o -3,5%. Głównym odbiorcą są niezmiennie Chiny, ale wolumen (448 tys. t) jest o 15% niższy niż przed rokiem. Import notuje niewielkie wartości. W analizowanym okresie było to prawie 68 tys. t (1% więcej r/r), zdecydowana większość trafiła do Wielkiej Brytanii.

Ceny

Polska: W tygodniu kończącym się 10 listopada ceny trzody odnotowały kilkugroszowe spadki. Żywiec wieprzowy obniżył się do poziomu 6,35 zł i w zależności od regionu kraju kształtował się między 6,32 a 6,39 zł/kg. Przeciętna stawka 6,35 zł/kg jest o 4 groszy wyższa niż tydzień wcześniej (zob. tab.).

Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]

Region 10 XI 2024
[zł/kg]
3 XI 2024
[zł/kg]
Tygodniowa
zmiana ceny
północny 6,39 6,43 -0,6%
środkowo-wschodni 6,34 6,38 -0,7%
południowo-wschodni 6,32 6,36 -0,6%
zachodni 6,35 6,40 -0,7%
Polska 6,35 6,40 -0,7%

Źródło: MRiRW

Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg MPC]

Klasa 10 XI 2024
[zł/kg]
12 XI 2023
[zł/kg]
Roczna zmiana ceny
S 8,23 9,77 -15,7%
E 8,14 9,68 -15,9%
U 7,80 9,37 -16,5%
R 7,47 8,97 -16,7%
O 7,06 8,07 -12,5%
P 7,04 8,60 -18,2%
S-P 8,14 9,67 -15,8%

Źródło: MRiRW

Średnia cena za kilogram żywca w masie poubojowej ciepłej (MPC) wynosiła w drugiej w połowie września 9,10 zł, czyli o 30 gr więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z danymi sprzed roku stawka jest niższa o 1,40 zł (-15%). Na przestrzeni ostatniego roku taniały wszystkie klasy mięsa, w największym stopniu klasa R (zob. tab.).

Po spadkowym początku roku, ceny od lutego utrzymywały wzrost. Jednak w lipcu stawka na poziomie 7,17 zł była 39 gr niższa. To też znacznie taniej niż przed rokiem. W stosunku do lipca 2023 r. bieżący poziom cen jest ponad 20% niższy (-1,84 zł).

Unia Europejska: Obniżki cen tusz wieprzowych dominowały w sierpniu. Surowiec taniał u wszystkich kluczowych producentów, najwięcej w Holandii i Belgii. Przeciętna stawka zmniejszyła się w stosunku do lipca o 3%. Z kolei w porównaniu z cenami sprzed roku, aktualne stawki są o blisko 11% niższe (zob. tab.).

Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (VIII 2024) [EUR/100kg]
Źródło: Pig Price EU, KE

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl