Produkcja i pogłowie

Świat: Według USDA globalna produkcja wołowiny w 2025 r. ma spaść o 1% do 60,9 mln t. Spadki w Brazylii, UE i Stanach Zjednoczonych z nawiązką skompensują wzrosty w Argentynie, Australii, Indiach i Meksyku. Prognozuje się, że produkcja w Australii wzrośnie o 2% do rekordowych 2,6 mln t z uwagi na zwiększony popyt globalny, szczególnie z USA. Zwiększona produkcja w Argentynie jest napędzana przez wyższy popyt międzynarodowy i nowo wdrożone polityki krajowe, które mają na celu zachęcenie do hodowli poprzez obniżenie podatków eksportowych na niektóre produkty wołowe. Prognozuje się, że produkcja w Brazylii spadnie o 1% do 11,8 mln t (spadek pogłowia trwa drugi rok z rzędu). W krajach Unii Europejskiej szacunki mówią o spadku o 2% ze względu na niepewne otoczenie regulacyjne zniechęcające do dużego rozwoju stad bydła.

Skup w Polsce: Pogłębia się niższa dynamika skupu bydła w 2024 r. W pierwszych trzech kwartałach 2024 r. wolumen przekroczył 306 tys. t. To niecałe 9% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Uboje w Polsce: 2024 rok pod względem wolumen ubojów utrzymuje mocne przyśpieszenie. Według wstępnych danych MRiRW wartość w pierwszych trzech kwartałach 2024 r. przekroczyła poziom 1 572 tys. szt. W stosunku do początku 2023 r. to wzrost aż o 22%.

Handel

Polska: W pierwszych trzech kwartałach 2024 r. eksport żywego bydła zmniejszył się. Jego wolumen wyniósł 8,4 tys. t, czyli o 14% mniej niż w 2023 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Wysyłki mięsa wołowego przekroczyły 313 tys. t. To blisko 3% więcej niż w 2023 r. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy. Import żywego bydła do Polski w analizowanym okresie wzrósł. Bieżący poziom (48,1 tys. t) jest o 5,5% wyższy niż w 2023 r. Głównymi dostawcami byli Słowacja i Litwa. Import wołowiny również uległ podwyżce. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2024 r. wzrósł o ponad 15% r/r do przeszło 24 tys. t. Mięso pochodziło głównie z Niemiec.

UE: W pierwszych pięciu miesiącach 2024 r. eksport bydła i żywca wołowego w ekwiwalencie tusz osiągnął niemal 586 tys. t. W porównaniu do analogicznego okresu 2023 r. mamy do czynienia ze wzrostem na poziomie 8% r/r. Największym odbiorcą jest Wielka Brytania (35%). W badanym okresie import obniżył się. Dostawy do UE wyniosły blisko 213 tys. t. Niemal bez zmian w stosunku do zeszłego roku. Trójka głównych dostawców to Wielka Brytania (29%), Brazylia (24%) i Argentyna (18%).

Świat: Globalny eksport w 2025 r. ma pozostać praktycznie niezmieniony i wynieść 12,9 mln t. Niższy eksport z Kanady, UE i Stanów Zjednoczonych zrównoważy większe dostawy z Argentyny, Australii i Indii. Z wyłączeniem USA, przewiduje się, że globalny eksport wzrośnie o 1%. Brazylia i Australia, dwaj wiodący eksporterzy na świecie, przejmą większy udział w rynku kosztem Stanów Zjednoczonych i UE, gdzie produkcja wołowiny ma spaść. Oczekuje się, że eksport Australii wzrośnie o 2% do rekordowych 1,9 mln t, ponieważ ograniczone dostawy z USA i niższa produkcja zwiększą popyt na import wołowiny, której Australia jest znaczącym dostawcą. Globalne zapotrzebowanie w 2025 r. jest również wspierane przez 1% wzrost importu z Chin, a także niewielkie podwyżki w Korei Południowej, Tajwanu i Wielkiej Brytanii.

Ceny

Polska: W drugiej połowie listopada notowania bydła w większości odnotowały wzrosty, wyjątkiem było młode bydło. Średnio stawki zwiększyły się o niecałe 3%. Najwięcej w ostatnich tygodniach podrożały jałówki (3,8%). W stosunku do danych sprzed roku wszystkie grupy bydła są droższe. Najwięcej zyskało młode bydło i krowy.

Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]

Kategoria bydła 17 XI 2024 [zł/kg] Miesięczna zmiana ceny Roczna zmiana ceny
bydło 8-12 m-cy (Z) 10,86 -3,0% 13,9%
byki 12-24 m-ce (A) 11,72 3,0% 8,3%
byki > 24 m-cy (B) 11,54 2,4% 7,9%
krowy (D) 8,73 0,8% 11,5%
jałówki > 12 m-cy (E) 11,08 3,8% 3,5%
Bydło ogółem 10,61 2,6% 9,0%

Źródło: MRiRW

W październiku średnie stawki za bydło mięsne drugi miesiąc z rzędu odnotowały wzrost. Cena 10,79 zł/kg jest 30 gr wyższa niż we wrześniu. W stosunku do zeszłego roku bieżący poziom jest wyższy o 65 groszy.

Unia Europejska: W połowie listopada ceny tusz wołowych umacniały się. Przeciętna cena w UE wzrosła o 1% w stosunku do wcześniejszego tygodnia. Z kolei na przestrzeni dwóch ostatnich miesięcy, stawki umocniły się o blisko 4%. Najwięcej w Niemczech (prawie 7%). Średnia cena w UE przekroczyła poziom 536 € za 100 kg (zob. tab.).

Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]

Kraj 17 XI 2024 Tygodniowa zmiana ceny Miesięczna zmiana ceny
Francja 499,40 1,1% 3,2%
Niemcy 554,24 0,2% 6,9%
Hiszpania 578,20 1,8% 4,2%
Polska 525,86 0,1% 4,6%
UE 536,59 1,0% 3,8%

*Średnia dla MPC
Źródło: KE

Aktualna sytuacja i przewidywania

Branża bydła i wołowiny jest najbardziej stabilnym sektorem mięsnym w Polsce. Ceny żywca od sierpnia znajdują się w trendzie wzrostowym. Przeciętne stawki umocniły się w tym czasie o 5%. Mocno rośnie wolumen ubojów. Podobnie jest w innych krajach z regionu środkowo-wschodniej Europy na co wpływały negatywne warunki wypasu. Zbilansowana sytuacja popytowo-podażowa dopełniana jest przez podobnie wzmacniający się w tym roku eksport wołowiny na rynki trzecie. W 2023 r. Polsce zostały wydane pozwolenia na eksport surowca do Chin i Wietnamu, w tym roku do tego grona doszła Algieria. Dynamicznie rośnie eksportu polskiej wołowiny do Turcji (80% r/r).

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl