Sytuacja rynkowa

Trzynaście nowych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) wśród drobiu zostało potwierdzonych w listopadzie w Polsce. Cztery z nich dotyczyły ptaków w chowie przyzagrodowym, pozostałe hodowli komercyjnych. Od początku roku stwierdzono 51 ognisk tej choroby wśród drobiu. W listopadzie potwierdzono również szesnaście nowych przypadków HPAI wśród ptaków dzikich, to już 46 ognisk w tym roku.

Produkcja

Świat. W jesiennym raporcie Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) produkcja mięsa kurzego na świecie w 2025 r. prognozowana jest na poziomie 104,9 mln t, o 1,9 mln t powyżej poziomu produkcji przewidywanej w 2024 r. Wolumenowo, największy wzrost produkcji mają osiągnąć USA oraz Chiny, prognozowane zwieszenie produkcji ma wynieść odpowiednio 342 tys. t i 300 tys. t. Brazylia, największy eksporter mięsa kurzego na świecie, ma według ostatnich raportów w 2025 r. zwiększyć produkcję o 100 tys. t r/r.

Unia Europejska. Po ośmiu miesiącach 2024 r. produkcja drobiu w Unii Europejskiej, raportowana przez KE, osiągnęła 9,2 mln t (wg portalu Agridata), o 6% powyżej produkcji ubiegłorocznej. Polska, największy producent drobiu w Europie, osiągnęła produkcję 1,9 mln t (21% produkcji UE), o 5% większą niż rok wcześniej. Hiszpania, drugi kraj UE pod względem wielkości produkcji drobiu, osiągnęła wolumen 1,2 mln t i wzrost o 4% w relacji rocznej. Spory wzrost zanotowano również we Francji, o 15% w porównaniu do ubiegłego roku, przy produkcji 1,1 tys. t.

Pasze (soja)

Produkcja soi na świecie. Produkcja soi w sezonie 2024/25, została w listopadzie skorygowana o 3,5 mln t, do 425,4 mln t. Obniżone prognozy wynikają głównie z korekty przewidywanej produkcji w Stanach Zjednoczonych o 3,3 mln t, ze względu na zredukowane w założeniach plonowanie. Pomimo tego, globalna produkcja soi ma w tym sezonie o 8% przekroczyć ubiegłoroczną.

Ceny soi i śruty sojowej. Ceny eksportowe soi zmieniły się w ujeciu miesięcznym jedynie o kilka euro we wszystkich analizowanych portach. Najwyższa cena jest w Brazylii (Paranagua): 402 EUR/t, to wzrost o 0,5% m/m (-15% r/r). Cena w Argentynie (Up River) wzrosła o 1% w ciągu miesiąca, do poziomu 396 EUR/t (-19% r/r), a w USA (Gulf) na 20 listopada 2024 r. cena spadła do 384 EUR/t (-1% m/m; -20% r/r).

Handel

Świat. Globalny handel mięsem kurzym ma w 2025 r. osiągnąć wolumen 13,8 mln t (prognozy USDA), to wzrost o 0,3 mln t w relacji rocznej. 58% eksportowanego mięsa kurzego w przyszłym roku ma pochodzić z dwóch krajów – Brazylii (5,0 mln t) oraz z USA (3,1 mln t). Kraje Unii Europejskiej z wolumenem 1,8 mln t maja odpowiadać za 13% światowego eksportu tego produktu, istotny jest również udział Tajlandii, z której ma pochodzić 9% (1,2 mln t) eksportowanego mięsa kurzego.

Unia Europejska. W okresie I-IX 2024 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE wzrósł o 9% r/r, osiągając wolumen 1 485 tys. t. (wg portalu Agridata). 38% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w analizowanym okresie wolumen eksportu osiągnął 565 tys. t, o 20% więcej niż w ubiegłym roku. Druga, Holandia, wyeksportowała 309 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 6% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.


Import mięsa drobiowego do UE w I-IX 2024 r. jest o 3% niższy od ubiegłorocznego poziomu, osiągnął 603 tys. t (dane z portalu Agridata). 91% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów, najwięcej z Brazylii, z której dostarczono do UE 157 tys. t, z czego 78 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance, import z tego kraju zmniejszył się o 11% r/r. Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 19% r/r, do poziomu 152 tys. t, to jednak o 16% niżej niż przed dwoma laty. Import z Ukrainy zmniejszył się o 18% r/r, do 130 tys. t, natomiast w analizowanym okresie wolumen dostaw mięsa drobiowego z Tajlandii osiągnął 107 tys. t, o 2% poniżej poziomu ubiegłorocznego.

Ceny

Unia Europejska. W październiku zanotowano spory wzrost średniej ważonej ceny tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej, osiągnęła ona 292,51 EUR/100kg, podnosząc się o 4,9% w porównaniu do ubiegłego miesiąca i jest już o 9,3% powyżej poziomu ubiegłorocznego.

Sytuacja w Polsce

Produkcja. Skup drobiu w Polsce, zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS, wzrósł w październiku 2024 r. do 309 tys. t, o 11% r/r. Po dziesięciu miesiącach 2024 r. skup na poziomie 3 003 tys. t o 9% przewyższa ten z analogicznego okresu ubiegłego roku (+245 tys. t r/r).

Handel. Na podstawie danych GUS (Dziedzinowe Bazy Wiedzy) po trzech kwartałach 2024 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) o 9% przekroczył ubiegłoroczny i osiągnął poziom 1 334 tys. t (+113 tys. t r/r). Import tego produktu osiągnął w analizowanym okresie 39 tys. t, spadając o 17% w relacji do ubiegłego roku (-8 tys. t r/r).

Ceny. Średnia miesięczna cena skupu kurcząt brojlerów (publikacja MRiRW) w październiku 2024 r. kształtowała się na poziomie 5,23 zł/kg, rosnąc o 0,02 zł/kg w ujęciu miesięcznym. O klika groszy miesięcznie ceny tego produktu rosną nieprzerwanie już od lutego. W relacji do października ubiegłego roku, cena jest wyższa o 4%.

Październikowa średnia miesięczna cena skupu indyków w Polsce (publikacja MRiRW) wzrosła do 6,94 zł/kg, o 0,4,5% w porównaniu do ubiegłego miesiąca. W zestawieniu z 2023 r., cena w październiku była o 14,5% wyższa (+0,88 zł/kg r/r).


Komentarz

Zaktualizowane w październiku Krótkoterminowe perspektywy dla sektora rolnego, publikowane przez Komisję Europejską, zawierają również prognozy dla rynku drobiu na 2025 r. Zgodnie z obserwowanymi trendami, konsumpcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej wzrośnie również w przyszłym roku, do 25,2 kg na osobę (+0,6% r/r). Produkcja mięsa drobiowego podniesie się o 0,9% r/r, do 14,1 mln t, pozwoli to także na zwiększenie eksportu do 1,9 mln t (+2,0% r/r), a prognozowany import osiągnie 0,8 mln t (+1,0% r/r).

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl