Produkcja i pogłowie

Świat: Globalna produkcja w 2025 r. ma spaść o 1% do 115,1 mln t. Niższa produkcja w Chinach i Unii Europejskiej rekompensuje w dużym stopniu wzrost produkcji w USA, Wietnamie i Brazylii. Prognozuje się, że produkcja wieprzowiny w Wietnamie będzie o 3% wyższa (do 3,8 mln t) w związku z oczekiwaną rozbudową stad (konsolidacja i skuteczna walka z ASF). Prognozuje się, że produkcja w Brazylii zwiększy się o 1% (do 4,6 mln t) w związku z silnym popytem eksportowym i obniżeniem kosztów produkcji. Z kolei pomimo poprawy rentowności sektora w 2024 r., prognozuje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach będzie o 2% niższa w 2025 r. (55,5 mln t). Zmniejszone pogłowie loch w 2024 r. będzie skutkować mniejszą liczbą zwierząt dostępnych do uboju w 2025 r. Ponadto popyt konsumpcyjny na wieprzowinę w Chinach pozostanie osłabiony ze względu na utrzymującą się niepewność gospodarczą i rosnące preferencje konsumentów dotyczące drobiu. W przypadku Unii Europejskiej USDA prognozuje, że produkcja będzie o 2% niższa (do 20,9 mln t) ze względu na spodziewane niższe ceny wieprzowiny.

Skup w Polsce: Po mocnym starcie 2024 r. dynamika skupu spadała, jednak czerwiec i lipiec przyniosły ożywienie. Łączny wolumen w pierwszych dziewięciu miesiącach wynosi ponad 960 tys. t. To o 0,6% mniej niż przed rokiem.

Uboje w Polsce: Utrzymuje się wyższa dynamika tempa ubojów trzody w kraju, jednak w ostatnich miesiącach nieco spadła. W pierwszych trzech kwartałach 2024 r. wolumen wyniósł ponad 9,7 tys. t. To o 5,4 % więcej niż w analogicznym okresie 2023 r.

Handel

Świat: Według danych USDA globalny eksport wzrośnie o 1% do 10,4 miliona ton w 2025 r. Wzrost eksportu ze USA i Kanady zrównoważy niższy eksport z UE. Eksport Kanady prognozuje się na 1% wyższy (do 1,5 mln t) przy stabilnym popycie ze Stanów Zjednoczonych i ciągłym wzroście na kilku rynkach azjatyckich, w tym w Japonii i Korei Południowej. Eksport UE prognozuje się na 2 procent niższy do 2,95 miliona ton ze względu na oczekiwane niższe dostępne dostawy na eksport i trwające ograniczenia handlowe związane z ASF.

Polska: W pierwszych ośmiu miesiącach 2024 r. eksport żywej trzody z Polski (642 t) był o 70% niższy niż rok temu. Najwięcej trafiło na Słowację. Wieprzowina z kolei wykazała się zwiększoną dynamiką wysyłek. Wartość prawie 216 tys. t była wyższa o 11% niż w 2023 r. Głównym odbiorcą były Niemcy, ale struktura rynków zbytu jest bardzo zdywersyfikowana. Mięsa wieprzowego było z kolei mniej w przypadku importu. Wartość niemal 432 tys. t była o 0,6% niższa niż w I-VIII 2023 r. Od stycznia do sierpnia 2024 r. zwiększył się import żywej trzody do Polski ze 162 do 179 tys. t, najwięcej z Danii.

UE: W pierwszym półroczu 2024 r. eksport zbliżył się do 2 500 tys. t i systematycznie odbudowuje wcześniejszą stratę. Okres wyróżnił się spadkiem w stosunku do 2023 r. jedynie o 0,1%. Głównym odbiorcą są niezmiennie Chiny, ale wolumen (645 tys. t) jest o 7% niższy niż przed rokiem. Import notuje niewielkie wartości. W analizowanym okresie było to prawie 96 tys. t (1,2% więcej r/r), zdecydowana większość trafiła do Wielkiej Brytanii (62%).

Ceny

Polska: W tygodniu kończącym się 17 listopada ceny trzody odnotowały kilku- kilkunastogroszowe osłabienie. Żywiec wieprzowy powrócił powyżej poziom 7 zł i w zależności od regionu kraju kształtował się między 6,22 a 6,31 zł/kg. Przeciętna stawka 6,26 zł/kg jest o 9 groszy niższa niż tydzień wcześniej (zob. tab.).

Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]

Region 17 XI 2024
[zł/kg]
10 XI 2024
[zł/kg]
Tygodniowa
zmiana ceny
północny 6,25 6,39 -2,2%
środkowo-wschodni 6,25 6,34 -1,4%
południowo-wschodni 6,22 6,32 -1,6%
zachodni 6,31 6,35 -0,7%
Polska 6,26 6,35 -1,4%

Źródło: MRiRW

Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg MPC]

Klasa 17 XI 2024
[zł/kg]
19 XI 2023
[zł/kg]
Roczna zmiana ceny
S 8,12 9,88 -17,8%
E 8,03 9,78 -17,9%
U 7,69 9,47 -18,7%
R 7,34 9,11 -19,4%
O 6,90 7,98 -13,5%
P 6,86 8,16 -16,0%
S-P 8,03 9,77 -17,8%

Źródło: MRiRW

Średnia cena za kilogram żywca w masie poubojowej ciepłej (MPC) wynosiła w drugiej w połowie listopada 8,03 zł, czyli o 64 gr mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z danymi sprzed roku stawka jest niższa o 1,74 zł (-18%). Na przestrzeni ostatniego roku taniały wszystkie klasy mięsa, w największym stopniu klasa R (zob. tab.).

Po wzrostowym wrześniu, kiedy ceny przekroczyły 7 zł, październik odznaczył się korektą do 6,73 zł. To też znacznie taniej niż przed rokiem. W stosunku do października 2023 r. bieżący poziom cen jest ponad 13% niższy (-1,04 zł).

Unia Europejska: Surowiec taniał u wszystkich kluczowych producentów, z wyjątkiem Danii i Holandii. Przeciętna stawka zmniejszyła się w stosunku do września o ponad 3%. Z kolei w porównaniu z cenami sprzed roku, aktualne stawki są o 7% niższe (zob. tab.).

Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (X 2024) [EUR/100kg]
Źródło: Pig Price EU, KE

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl