Sytuacja rynkowa
W grudniu do tej pory stwierdzono jedno ognisko ptasiej grypy u drobiu w hodowli komercyjnej – to znaczna poprawa wobec dziesięciu przypadków z listopada. Do 21 grudnia 2024 r. stwierdzono również cztery ogniska tej choroby wśród drobiu w chowie przyzagrodowym oraz osiem u ptaków dzikich.
Produkcja
Świat. Globalna konsumpcja mięsa kurzego, jak wynika z jesiennego raportu Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ma być największa również u największego producenta mięsa kurzego – USA i osiągnąć 18,7 mln t, wzrastając o 0,3 mln t r/r. Drugie pod względem konsumpcji są Chiny z 15,1 mln t, co oznacza wzrost o 0,3 mln t r/r, na kolejnym miejscu są kraje UE i konsumpcja 10,4 mln t mięsa kurzego, o 0,1 mln t więcej w porównaniu do 2024 r. W Brazylii, posiadającej największy udział w globalnym eksporcie, konsumpcja w 2025 r. osiągnie 10,1 mln t, utrzymując się na poziomie z roku poprzedniego.
Unia Europejska. W ciągu trzech kwartałów 2024 r. produkcja drobiu w Unii Europejskiej, raportowana przez KE, osiągnęła 10,3 mln t (wg portalu Agridata), o 6% powyżej produkcji ubiegłorocznej. Polska, największy producent drobiu w Europie, wyprodukowała 2,1 mln t, stanowiącą 21% produkcji w UE w tym okresie, o 5% większą niż rok wcześniej. Hiszpania, drugi kraj UE pod względem wielkości produkcji drobiu, osiągnęła wolumen 1,3 mln t i wzrost produkcji o 4% w relacji rocznej. Spory wzrost zanotowano również we Francji, o 14% w porównaniu do ubiegłego roku, przy produkcji 1,3 tys. t.
Pasze (soja)
Produkcja soi na świecie. W grudniowych raportach USDA prognozy produkcji soi w sezonie 2024/25 zostały podniesione o 1,7 mln t do 427,1 mln t, głownie za sprawą zwiększonej o 1,0 mln t prognozy produkcji Argentyny. W porównaniu do ubiegłego sezonu, wolumen produkowanej soi o 32 mln t ją przekroczy, a za niemal połowę tej wartości odpowiedzialna będzie Brazylia (+16 mln t r/r).
Ceny soi i śruty sojowej. Spore spadki cen soi w połowie grudnia. W ujęciu miesięcznym, najznaczniejsza obniżka nastąpiła w Brazylii (Paranagua), do 361 EUR/t, to spadek o 10% m/m (-21% r/r). Cena w Argentynie (Up River) obniżyła się o 4% w ciągu miesiąca, do poziomu 380 EUR/t (-18% r/r), a w USA (Gulf) do 18 grudnia 2024 r. cena spadła do 369 EUR/t (-4% m/m; -21% r/r).
Handel
Świat. Globalny handel mięsem kurzym ma w 2025 r. osiągnąć wolumen 13,8 mln t (prognozy USDA), to wzrost o 0,3 mln t w relacji rocznej. Podczas gdy za 81% wolumenu odpowiadają czterej eksporterzy (udział Brazylii: 36%, USA: 22%, UE: 13%, Tajlandii: 9%), importerzy są zdecydowanie bardziej rozproszeni. 10% globalnego importu mięsa kurzego trafia do Japonii, a kolejne, z 9% udziałem w imporcie, są Meksyk i Wielka Brytania.
Unia Europejska. W miesiącach I-X 2024 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE wzrósł o 8% r/r, osiągając wolumen 1 663 tys. t. (wg portalu Agridata). Do najliczniej eksportowanej kategorii należało mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 1 200 tys. t (+11% r/r). 38% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w analizowanym okresie wolumen eksportu osiągnął 635 tys. t, o 19% więcej niż w ubiegłym roku. Druga, Holandia, wyeksportowała 349 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 6% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, a kolejnym krajem pod względem wolumenu jest Francja z eksportem 127 tys. t, zwiększonym o 6% r/r i udziałem 8%. Największym odbiorcą drobiu eksportowanego przez kraje UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 571 tys. t (+3% r/r).
Import mięsa drobiowego do UE w I-X 2024 r. jest o 1% niższy od ubiegłorocznego i osiągnął 681 tys. t (dane z portalu Agridata). 90% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów, najwięcej z Brazylii, z której dostarczono do UE 182 tys. t, z czego 91 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance, import z tego kraju zmniejszył się o 6% r/r. Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 17% r/r, do poziomu 171 tys. t. Import z Ukrainy zmniejszył się o 19% r/r, do 142 tys. t, natomiast w analizowanym okresie wolumen dostaw mięsa drobiowego z Tajlandii osiągnął 122 tys. t, o 2% powyżej poziomu ubiegłorocznego.
Ceny
Unia Europejska. W listopadzie średnia cena tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej wzrosła do 293,58 EUR/100kg, co oznacza miesięczny wzrost o 0,4%, a w ujęciu rocznym cena jest o 9,4% wyższa.
Sytuacja w Polsce
Produkcja. Skup drobiu w Polsce, zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS, podniósł się w listopadzie 2024 r. do 286,7 tys. t, o 2,5% r/r. W okresie I-XI 2024 r. skup na poziomie 3 290 tys. t o 8,3% przewyższa ten z analogicznego okresu ubiegłego roku (+252 tys. t r/r).
Handel. Na podstawie danych GUS (Dziedzinowe Bazy Wiedzy) po dziesięciu miesiącach 2024 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) o 9% przekroczył ubiegłoroczny i osiągnął poziom 1 502 tys. t (+128 tys. t r/). Import tego produktu osiągnął w analizowanym okresie 42 tys. t, spadając o 17% w relacji do ubiegłego roku (-9 tys. t r/r).
Ceny. Średnia miesięczna cena skupu kurcząt brojlerów (publikacja MRiRW) w listopadzie 2024 r. kształtowała się na poziomie 5,20 zł/kg, obniżając się (po raz pierwszy od stycznia) o 0,03 zł/kg w ujęciu miesięcznym. W relacji do listopada ubiegłego roku, cena jest wyższa o 6%.
Listopadowa średnia miesięczna cena skupu indyków w Polsce (publikacja MRiRW) wzrosła do 7,37 zł/kg, o 6% w porównaniu do ubiegłego miesiąca. W zestawieniu z 2023 r., cena w listopadzie była o 21% wyższa (+0,88 zł/kg r/r).
Komentarz
Umowa pomiędzy Unią Europejską a Mercosur ma wprowadzić również zmiany w handlu drobiem pomiędzy stronami. Zgodnie ze szczegółami umowy opublikowanymi na stronie Komisji Europejskiej, zwolniony z cła będzie import 180 000 ton drobiu, limit ten będzie wprowadzany stopniowo, w ciągu pięciu lat. Wartość ta, zgodnie z szacunkami KE, odpowiada 1,4% rocznej konsumpcji drobiu w UE oraz reprezentuje prognozowany poziom jej wzrostu. Zgodnie z danymi dostępnymi na portalu Agridata, w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy (od XI 2023 do X 2024), odnotowano import z krajów Mercosur do UE produktów drobiowych o wolumenie 218,9 tys. t w wadze produktu. 97% (212,8 tys. t) pochodziło z Brazylii, pozostała część z Argentyny (6,1 tys. t), import produktów drobiowych z pozostałych krajów nie został odnotowany w analizowanym okresie. Niemal połowa (107,5 tys. t) to mięso drobiowe solone lub w solance, drugą najliczniejszą kategorią jest mrożone mięso drobiowe (58,9 tys. t), a kolejną są przetwory drobiowe (40,5 tys. t). O losach umowy zadecydują kraje członkowskie UE, oczekuje ona bowiem na ratyfikację.