Sytuacja w UE
Produkcja mleka. Dziesięć miesięcy 2024 r. zakończyło się skupem mleka krowiego w krajach UE na poziomie 123 mln t, o 0,6% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Tylko w październiku wyprodukowano 11,6 mln t, o 0,7% więcej niż w ubiegłym roku. Niemcy, największy unijny producent mleka z udziałem 22%, osiągnęły w tym okresie skup 27,1 mln t, o 0,5% poniżej produkcji ubiegłorocznej. Skup mleka we Francji wzrósł o 1,5% r/r, osiągając 19,9 mln t. Polska produkcja w tym okresie wzrosła do 11,4 mln t, o 3,9% powyżej poziomu notowanego w ubiegłym roku.
Produkcja wybranych produktów mleczarskich.
Okres I-X 2024 r. zakończył się zwiększeniem produkcji sera w UE o 2,9% r/r, do 8,0 mln t (226 tys. t r/r). Produkcja wzrosła u niemal wszystkich największych producentów sera, najwięcej w Niemczech (+73 tys. t r/r) oraz w Polsce (+42 tys. t r/r), jak również we Francji (+27 tys. t r/r) i we Włoszech (+10 tys. t), spadek dotyczy natomiast Niderlandów, tam produkcja obniżyła się o 14 tys. t r/r.
Produkcja masła od początku roku do października jest o 1,5% niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, łącznie osiągnęła 1 756 tys. t. Piątka największych unijnych producentów masła zmniejszyła w analizowanym okresie produkcję, Niemcy o 1%, Francja o 1%, Irlandia o 4%, Polska o 3%, a Niderlandy o 3% (porównanie w relacji rocznej).
Nieznacznie poniżej ubiegłorocznego poziomu utrzymuje się produkcja odtłuszczonego mleka w proszku – w ciągu dziesięciu miesięcy 2024 r. wyprodukowano 1 054 tys. t, o 2,9 tys. t mniej niż w ubiegłym roku (-0,3% r/r). Obniżona produkcja w Niemczech utrzymuje się od początku roku, po dziesięciu miesiącach br. spadek produkcji skumulował się do 21 tys. t (-7% r/r). Produkcję poniesiono natomiast we Francji o 10 tys. t (+3% r/r). Polska produkcja OMP wzrosła o 3,5 tys.t (+2,5% r/r) w analizowanym okresie.
Handel. Po dziesięciu miesiącach 2024 r., zgodnie z danymi dostępnymi na portalu Agridata (KE), eksport sera z krajów UE to 1 159 tys. t, wzrastając o 1% w relacji rocznej. Eksport masła osiągnął 809 tys. t, o 0,5% mniej niż w ubiegłym roku. Eksport mleka w proszku również spadł, PMP do 181 tys. t (-19% r/r), a OMP do 610 tys. t (-9% r/r).
Import w I-X 2024 r. kształtował się na następujących poziomach: masło 10,2 tys. t (-63% r/r), ser 153,1 tys. t (+9% r/r), OMP 34,2 tys. t (+11% r/r), PMP 14,1 tys. t (-10% r/r).
Ceny. Średnia unijna cena mleka surowego w skupie, zgodnie z danymi KE, osiągnęła w listopadzie 2024 r. 52,33 EUR/100 kg, o 1,6% w porównaniu do poprzedniego miesiąca, natomiast w relacji do listopada 2023 r. cena ta jest wyższa o 15,2%.
15 grudnia 2024 r. ceny produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym UE kształtowały się na następujących poziomach: masło 770 EUR/100 kg (-1% m/m; +42% r/r), OMP 255 EUR/100 kg (-2% m/m; -2% r/r), PMP 431 EUR/100 kg (+0,2% m/m; +17% r/r), ser cheddar 431 EUR/100 kg (+0,7% m/m; +19% r/r), ser gouda 495 EUR/100 kg (+2% m/m; +18% r/r), serwatka w proszku 96 EUR/100 kg (+1% m/m; +16% r/r).
Rynek mleka w Polsce
Produkcja mleka. Skup mleka w Polsce w listopadzie, według Biuletynu Statystycznego GUS, osiągnął 1009 mln l, zwiększając się o 2,8% w relacji rocznej. Od początku roku, skup mleka wyniósł 12 018 mln l, to wzrost o 3,7% powyżej poziomu z analogicznego okresu ubiegłego roku (+433 mln l r/r).
Ceny. Ceny mleka w listopadzie 2024 r., według danych z Biuletynu Statystycznego GUS, wzrosły o 6,0% m/m, do 233,47 zł/hl. W porównaniu od ubiegłego roku, cena jest wyższa o 12,7%.
Produkcja masła. Produkcja masła w listopadzie w Polsce w 2024 r., zgodnie z danymi przedstawionymi w Biuletynie Statystycznym GUS, osiągnęła 20,5 tys. t, o 9,7% poniżej produkcji z listopada ubiegłego roku. Od początku roku wyprodukowano w Polsce 232,3 tys. t masła, o 3,6% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Handel. Produkcja masła w listopadzie w Polsce w 2024 r., zgodnie z danymi przedstawionymi w Biuletynie Statystycznym GUS, osiągnęła 20,5 tys. t, o 9,7% poniżej produkcji z listopada ubiegłego roku. Od początku roku wyprodukowano w Polsce 232,3 tys. t masła, o 3,6% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Komentarz. Umowa pomiędzy Unią Europejską a Mercosur obejmuje również zwolnienie z cła niektórych produktów mleczarskich. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na stronie Komisji Europejskiej, stopniowo z cła zwolnione zostaną ser, dla którego ustanowiono limit 30 tys. t oraz proszki mleczne z limitem 10 tys. t, wymieniono również preparaty do początkowego żywienia niemowląt (limit: 5 tys. t). Import d0o UE produktów mleczarskich z krajów Mercosur, zgodnie z danymi dostępnymi na portalu Agridata, w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy (od XI 2023 do X 2024), osiągnął 68 t, z tego 64 t pochodziły z Brazylii, 3 t z Urugwaju oraz 0,3 t z Argentyny. Najczęściej importowanym rodzajem produktu mleczarskiego była serwatka w proszku (40 t), a kolejnym laktoza (24 t). Import produktów wymienianych w kontekście umowy z Mercosur nie jest znaczny, dostawy sera w tym czasie osiągnęły 60 kg, OMP 119 kg, a PMP 252 kg. O losach umowy zadecydują kraje członkowskie UE, oczekuje ona bowiem na ratyfikację.