Produkcja i pogłowie

Skup w Polsce: Po mocnym starcie 2024 r. dynamika skupu spadała, jednak czerwiec i lipiec przyniosły ożywienie. Łączny wolumen w pierwszych dziewięciu miesiącach wynosi ponad 960 tys. t. To o 0,6% mniej niż przed rokiem.

Uboje w Polsce: Utrzymuje się wyższa dynamika tempa ubojów trzody w kraju. Po dwóch miesiącach spowolnienia, ponownie doszło do wzrostu. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2024 r. wolumen wyniósł blisko 16,5 tys. t. To o 5,4 % więcej niż w analogicznym okresie 2023 r.

Handel

Polska: W pierwszych dziesięciu miesiącach 2024 r. eksport żywej trzody z Polski (823 t) był o 69% niższy niż rok temu. Najwięcej trafiło na Słowację. Wieprzowina z kolei wykazała się zwiększoną dynamiką wysyłek. Wartość ponad 274 tys. t była wyższa o 11% niż w 2023 r. Głównym odbiorcą były Niemcy, ale struktura rynków zbytu jest bardzo zdywersyfikowana. Import mięsa wieprzowego był również większy. Wartość ponad 543 tys. t była o 0,2% wyższy niż w I-X 2023 r. (głównie z Danii, Niemiec i Belgii). Od stycznia do października 2024 r. zwiększył się import żywej trzody do Polski ze 209 do 225 tys. t, najwięcej z Danii.

UE: W pierwszych ośmiu miesiącach 2024 r. eksport przekroczył 2 839 tys. t i odbudował wcześniejszą stratę. Okres wyróżnił się analogicznym poziomem do tego sprzed roku. Głównym odbiorcą są niezmiennie Chiny, ale wolumen (741 tys. t) jest o 6% niższy niż przed rokiem. Import notuje niewielkie wartości. W analizowanym okresie było to prawie 109 tys. t (0,2% więcej r/r), zdecydowana większość trafiła do Wielkiej Brytanii (63%).

Ceny

Polska: W tygodniu kończącym się 29 grudnia ceny trzody pozostały na niezmiennym poziomie. Żywiec wieprzowy utrzymuje się powyżej poziomu 6 zł i w zależności od regionu kraju kształtował się między 6,02 a 6,12 zł/kg. Przeciętna stawka 6,08 zł/kg jest taka sama jak tydzień wcześniej (zob. tab.).

Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]

Region 29 XII 2024
[zł/kg]
12 XII 2024
[zł/kg]
Tygodniowa
zmiana ceny
północny 6,08 6,08 0,1%
środkowo-wschodni 6,06 6,07 0,0%
południowo-wschodni 6,02 6,02 -0,1%
zachodni 6,12 6,14 -0,4%
Polska 6,08 6,08 0,0%

Źródło: MRiRW

Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg MPC]

Klasa 17 XI 2024
[zł/kg]
19 XI 2023
[zł/kg]
Roczna zmiana ceny
S 8,12 9,88 -17,8%
E 8,03 9,78 -17,9%
U 7,69 9,47 -18,7%
R 7,34 9,11 -19,4%
O 6,90 7,98 -13,5%
P 6,86 8,16 -16,0%
S-P 8,03 9,77 -17,8%

Źródło: MRiRW

Średnia cena za kilogram żywca w masie poubojowej ciepłej (MPC) wynosiła w drugiej w połowie grudnia 7,91 zł, czyli o 12 gr mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z danymi sprzed roku stawka jest niższa o 1,31 zł (-14%). Na przestrzeni ostatniego roku taniały wszystkie klasy mięsa, w największym stopniu klasa R (zob. tab.).

Po wzrostowym wrześniu, kiedy ceny przekroczyły 7 zł, październik i listopad odznaczały się korektą. Bieżąca stawka 6,27 zł/kg jest o 46 gr niższa niż miesiąc wcześniej. To też znacznie taniej niż przed rokiem. W stosunku do listopada 2023 r. bieżący poziom cen jest ponad 17% niższy (-1,31 zł).

Unia Europejska: W listopadzie surowiec taniał u wszystkich kluczowych producentów bez wyjątku. Przeciętna stawka zmniejszyła się w stosunku do października o niespełna 1%. Z kolei w porównaniu z cenami sprzed roku, aktualne stawki są o 7% niższe (zob. tab.).

Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (XI 2024) [EUR/100kg]
Źródło: Pig Price EU, KE

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl