Produkcja i pogłowie

Skup w Polsce: Po mocnym starcie 2024 r. dynamika skupu spadała, jednak w drugiej części roku powróciło ożywienie. Łączny wolumen w pierwszych jedenastu miesiącach wynosi ponad 1 522 tys. t. To o niemal 1% więcej niż przed rokiem.

Uboje w Polsce: Utrzymuje się wyższa dynamika tempa ubojów trzody w kraju. Po dwóch miesiącach spowolnienia, ponownie doszło do wzrostu. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2024 r. wolumen wyniósł blisko 16,5 tys. t. To o 5,4 % więcej niż w analogicznym okresie 2023 r.

Handel

Polska: W pierwszych jedenastu miesiącach 2024 r. eksport żywej trzody z Polski (1007 t) był o 65% niższy niż rok temu. Najwięcej trafiło na Słowację. Wieprzowina z kolei wykazała się zwiększoną dynamiką wysyłek. Wartość ponad 305 tys. t była wyższa o 12% niż w 2023 r. Głównym odbiorcą były Niemcy, ale struktura rynków zbytu jest bardzo zdywersyfikowana. Import mięsa wieprzowego był również większy. Wartość ponad 607 tys. t była o 0,7% wyższy niż w I-XI 2023 r. (głównie z Danii, Niemiec i Belgii). Od stycznia do listopada 2024 r. zwiększył się import żywej trzody do Polski ze 232 do 250 tys. t, najwięcej z Danii.

UE: W pierwszych trzech kwartałach 2024 r. eksport przekroczył 3 160 tys. t i wykazał minimalną stratę w porównaniu z wcześniejszym okresem na poziomie 0,5%. Głównym odbiorcą są niezmiennie Chiny, ale wolumen (830 tys. t) jest o niespełna 5% niższy niż przed rokiem. Import notuje niewielkie wartości. W analizowanym okresie było to ponad 121 tys. t (2% mniej r/r), zdecydowana większość trafiła do Wielkiej Brytanii (65%).

Ceny

Polska: W tygodniu kończącym się 19 stycznia ceny trzody odnotowywały spadek. Żywiec wieprzowy utrzymuje się spadł poniżej poziomu 6 zł i w zależności od regionu kraju kształtował się między 5,53 a 5,69 zł/kg. Przeciętna stawka 5,62 zł/kg jest ponad 5% niższa niż tydzień wcześniej (zob. tab.).

Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]

Region 19 I 2025
[zł/kg]
12 I 2025
[zł/kg]
Tygodniowa
zmiana ceny
północny 5,69 5,93 -4,0%
środkowo-wschodni 5,60 5,92 -5,4%
południowo-wschodni 5,53 5,86 -5,6%
zachodni 5,65 5,96 -5,1%
Polska 5,62 5,92 -5,1%

Źródło: MRiRW

Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg MPC]

Klasa 19 I 2025
[zł/kg]
21 I 2024
[zł/kg]
Roczna zmiana ceny
S 7,35 8,94 -17,8%
E 7,20 8,86 -18,8%
U 6,81 8,55 -20,3%
R 6,48 8,21 -21,1%
O 6,09 7,33 -16,9%
P 6,11 7,37 -17,1%
S-P 7,21 8,34 -18,4%

Źródło: MRiRW

Średnia cena za kilogram żywca w masie poubojowej ciepłej (MPC) wynosiła w drugiej w połowie stycznia 7,21 zł, czyli o 50 gr mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z danymi sprzed roku stawka jest niższa o 1,13 zł (-18%). Na przestrzeni ostatniego roku taniały wszystkie klasy mięsa, w największym stopniu klasa R (zob. tab.).

Po wzrostowym wrześniu, kiedy ceny przekroczyły 7 zł, trzeci kwartał odznaczył się trendem spadkowym. Koniec roku zamknął się w grudniu na poziomie 6,16 zł/kg. Jest to o 11 gr niższa niż miesiąc wcześniej. To też znacznie taniej niż przed rokiem. W stosunku do grudnia 2023 r. bieżący poziom cen jest ponad 15% niższy (-1,09 zł).

Unia Europejska: W grudniu surowiec taniał u większości kluczowych. Wyjątkiem była Hiszpania z wzrostem na poziomie 2% w porównaniu do danych z listopada. Przeciętna stawka zwiększyła się o 0,5%. Z kolei w porównaniu z cenami sprzed roku, aktualne stawki są o niemal 7% niższe (zob. tab.).

Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (XII 2024) [EUR/100kg]
Źródło: Pig Price EU, KE

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl