Sytuacja rynkowa

Po dziewięciu tygodniach 2025 r. potwierdzono już 62 ogniska grypy ptaków, to spory wzrost w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, kiedy odnotowano 39 ognisk. Spośród nich 34 ogniska stwierdzono u drobiu, o 9 więcej niż w tym okresie 2024 r. W bieżącym roku najczęściej tę chorobę stwierdzano u indyków rzeźnych (14 ognisk).

Produkcja

Unia Europejska. W ciągu jedenastu miesięcy 2024 r. produkcja drobiu w Unii Europejskiej, raportowana przez KE, osiągnęła 12,7 mln t (wg portalu Agridata), o 4% powyżej produkcji ubiegłorocznej. Polska, największy producent drobiu w Europie, wyprodukowała 2,7 mln t, co stanowi 21% produkcji w UE w tym okresie, o 4% więcej niż rok wcześniej. Hiszpania, drugi kraj UE pod względem wielkości produkcji drobiu, osiągnęła wolumen 1,7 mln t i wzrost produkcji o 4% w relacji rocznej. Spory wzrost zanotowano również we Francji, o 12% w porównaniu do ubiegłego roku, przy produkcji 1,6 tys. t.

Pasze (soja)

Produkcja soi na świecie. W lutowym raporcie Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych produkcja soi na świecie w sezonie 2024/25 jest prognozowana na poziomie 420,8 mln t, o 25,8 mln t (+7% r/r) powyżej produkcji z ubiegłego sezonu. W porównaniu do ostatnich prognoz dokonano jednak obniżenia szacowanej produkcji soi o 3,5 mln t, na co wpłynęły informacje o niedostatecznych opadach notowanych w części regionów, w których uprawiana jest soja u trzeciego jej producenta na świecie – Argentyny, z tego też względu obniżono prognozy dla tego kraju o 3,0 mln t.

Ceny soi i śruty sojowej. W ujęciu miesięcznym, według danych publikowanych przez KE, wzrost notowań soi nastąpił w Brazylii (Paranagua), do 374 EUR/t, to o 2% powyżej ceny z ubiegłego miesiąca (+1% r/r). Cena w Argentynie (Up River) spadła o 4% w ciągu miesiąca, do poziomu 382 EUR/t (+0,3% r/r), a w USA (Gulf) do 19 lutego 2025 r. cena obniżyła się do 394 EUR/t (-2% m/m; -7% r/r).

Handel

Unia Europejska. 2024 r. zakończył się osiągnieciem przez eksport mięsa drobiowego poza granice UE poziomu 1 993 tys. t, o 8% więcej niż w ubiegłym roku (wg portalu Agridata). Do najliczniej eksportowanej kategorii należało mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 1 436 tys. t (+10% r/r). 38% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w analizowanym okresie wolumen eksportu osiągnął 753 tys. t, o 18% więcej niż w ubiegłym roku. Druga, Holandia, wyeksportowała 420 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 4% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, a kolejnym krajem pod względem wolumenu jest Francja z eksportem 154 tys. t (+4% r/r) i udziałem 8%. Największym odbiorcą drobiu eksportowanego przez kraje UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 687 tys. t (+2% r/r).


Import mięsa drobiowego do UE w I-XII 2024 r. jest o 2% wyższy od ubiegłorocznego poziomu i osiągnął 815 tys. t (dane z portalu Agridata). 90% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów, najwięcej z Brazylii, z której dostarczono do UE 221 tys. t, z czego 109 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance, import z tego kraju zmniejszył się o 2% r/r. Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 17% r/r, do poziomu 208 tys. t. Import z Ukrainy zmniejszył się o 18% r/r, do 162 tys. t, natomiast w analizowanym okresie wolumen dostaw mięsa drobiowego z Tajlandii osiągnął 145 tys. t, o 6% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Ponad połowa importowanego spoza UE mięsa drobiowego trafia do Holandii, w 2024 r. było to 457 tys. t (-1% r/r).

Ceny

Unia Europejska. Pierwszy miesiąc 2025 r. to nieznaczny wzrost średniej ceny tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej, osiągnęła ona 277 EUR/100kg (+0,4% m/m). W ujęciu rocznym styczniowa cena jest o 4% wyższa.

Sytuacja w Polsce

Produkcja. Początek 2025 r. to bardzo dobry poziom skupu drobiu, w styczniu osiągnął on 304,2 tys. t (dane zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS), o 7% więcej niż w styczniu ubiegłego roku (+19 tys. t r/r).

Handel. Zgodnie z danymi GUS (Dziedzinowe Bazy Wiedzy) w 2024 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) o 8% przekroczył ubiegłoroczny i osiągnął poziom 1 785 tys. t (+139 tys. t r/r). Import tego produktu osiągnął w analizowanym okresie 50 tys. t, spadając o 15% w relacji do ubiegłego roku (-9 tys. t r/r).

Ceny. Styczniowa średnia miesięczna cena skupu brojlerów kurcząt w Polsce (publikacja MRiRW) minimalnie wzrosła, do 5,17 zł/kg, o 1 gr/kg w porównaniu do ubiegłego miesiąca. W zestawieniu z 2024 r., cena w styczniu była o 11% wyższa (+0,53 zł/kg r/r).

Średnia miesięczna cena skupu indyków (publikacja MRiRW) w styczniu 2025 r. kształtowała się na poziomie 7,91 zł/kg, obniżając się o 0,22 zł/kg w ujęciu miesięcznym (+3% m/m). W relacji do stycznia ubiegłego roku, cena jest wyższa o 29%.

Komentarz

Mięso kacze stanowi 3% produkowanego przez kraje Unii Europejskiej mięsa drobiowego. W okresie I-XI kraje UE wyprodukowały go 368 tys. t (zgodnie z danymi dostępnymi na portalu Agrodata), co stanowi 23% wzrost w porównaniu do ubiegłego roku (łącznie produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 6% w tym okresie). Największym unijnym producentem tego rodzaju mięsa jest Francja, jej udział to 46% produkcji unijnej przy wolumenie 170 tys. t. W porównaniu do ubiegłego roku, produkcja w tym kraju wzrosła o 42% (+50 tys. t r/r). Drugim wolumenowo producentem są Węgry, w ciągu jedenastu miesięcy ubiegłego roku wyprodukowano w tym kraju 74 tys. t (+26% r/r), co stanowi 20% unijnej produkcji. Wolumen 70 tys. t daje Polsce trzecie miejsce w unijnym rankingu (19%), w porównaniu rocznym, produkcja została zwiększona o 16%.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl