Sytuacja rynkowa

Na kilka dni przed zakończeniem pierwszego kwartału 2025 r., potwierdzono już 101 ognisk grypy ptaków, w tym 59 wśród drobiu w chowie komercyjnym. To ponad dwa razy więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy odnotowano 43 ogniska, w tym 25 u drobiu. W przeciwieństwie do marca 2024 r., kiedy potwierdzono jedynie 2 ogniska, w marcu tego roku odnotowano ich już 39.

Produkcja

Unia Europejska. 2024 r. zakończył się zwiększeniem produkcji drobiu w Unii Europejskiej do poziomu 13,9 mln t (wg portalu Agridata), o 5% powyżej produkcji ubiegłorocznej. Polska, największy producent drobiu w Europie, wyprodukowała 2,9 mln t, co stanowi 21% produkcji w UE w tym okresie; to również wzrost o 5% w porównaniu rocznym. Hiszpania, drugi kraj UE pod względem wielkości produkcji drobiu, osiągnęła wolumen 1,8 mln t i wzrost produkcji o 6% w relacji rocznej. Spory wzrost zanotowano również we Francji, o 12% w porównaniu do ubiegłego roku, przy produkcji 1,7 tys. t.

Pasze (soja)

Produkcja soi na świecie. Prognozy produkcji soi na świecie zostały w raportach Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych utrzymane na ubiegłomiesięcznym poziomie 420,8 mln t w sezonie 2024/25, o 25,8 mln t (+7% r/r) powyżej produkcji z ubiegłego sezonu. Produkcja soi w Brazylii szacowana jest na poziomie 169 mln t (40% globalnej produkcji), to wzrost o 10% r/r. Drugim producentem soi na świecie pod względem wolumenu są Stany Zjednoczone, tam produkcja osiągnęła 119 mln t (+5% r/r).

Ceny soi i śruty sojowej. W marcu notowania soi we wszystkich analizowanych portach spadły, najwięcej, bo o 6% m/m w USA (Gulf), do 369 EUR/t (-14% r/r, dane zgodnie z raportami KE). Cena w Argentynie (Up River) spadła o 3% w ciągu miesiąca, do poziomu 371 EUR/t (-7% r/r), a w Brazylii (Paranagua) do 19 marca 2025 r. cena obniżyła się do 369 EUR/t (-1% m/m; -7% r/r).

Handel

Unia Europejska. W styczniu 2025 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE osiągnął poziom 168 tys. t, o 7% więcej niż w ubiegłym roku (wg portalu Agridata). Do najliczniej eksportowanej kategorii należało mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 127 tys. t (+11% r/r). 40% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w styczniu wolumen eksportu osiągnął 67 tys. t, o 17% więcej niż w ubiegłym roku. Druga, Holandia, wyeksportowała 35 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 4% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, a kolejnym krajem pod względem wolumenu jest Francja z eksportem 8 tys. t (-36% r/r) i udziałem 5%. Największym odbiorcą drobiu eksportowanego przez kraje UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 57 tys. t (-7% r/r), kraj ten jest odbiorcą 34% unijnego drobiu. Na drugim miejscu wśród odbiorców jest Ghana (17 tys. t, +82 r/r), a na trzecim Kongo (13 tys. t, +43% r/r).


Import mięsa drobiowego do UE w styczniu 2025 r. był o 5% wyższy od ubiegłorocznego i osiągnął 79 tys. t (dane z portalu Agridata). 91% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów, najwięcej z Brazylii, z której dostarczono do UE 27 tys. t, z czego 13 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance, import z tego kraju zwiększył się w tym miesiącu o 10% r/r. Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 9% r/r, do poziomu 19 tys. t. Import z Ukrainy zmniejszył się o 29% r/r, do 12 tys. t, natomiast w styczniu wolumen dostaw mięsa drobiowego z Tajlandii osiągnął 14 tys. t, o 24% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Ponad połowa importowanego spoza UE mięsa drobiowego trafia do Holandii, w styczniu 2025 r. było to 46 tys. t (+8% r/r).

Ceny

Unia Europejska. W lutym 2025 r. to nieznaczny wzrost średniej ceny tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej, osiągnęła ona 279 EUR/100kg (+1% m/m). W ujęciu rocznym styczniowa cena jest o 6% wyższa.

Sytuacja w Polsce

Produkcja. W lutym 2025 r. skup drobiu w Polsce zaliczył spory spadek, o 12% w ujęciu rocznym, osiągając 234 tys. t (dane zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS), co może być skutkiem większej rozbieżności w kończących się cyklach produkcyjnych oraz koniecznym ubojom ptaków w ramach ognisk HPAI. Po dwóch miesiącach skup osiągnął 539 tys. t, o 2% poniżej poziomu notowanego w ubiegłym roku.

Handel. 2025 r. rozpoczął się eksportem mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) o 9% przekraczającym ubiegłoroczny, osiągając poziom 155 tys. t (+12 tys. t r/r, dane GUS Dziedzinowe Bazy Wiedzy). Import tego produktu w styczniu osiągnął 3 tys. t, spadając o 13% w relacji do stycznia ubiegłego roku (-0,5 tys. t r/r).

Ceny. Średnia miesięczna cena skupu brojlerów kurcząt (publikacja MRiRW) w lutym 2025 r. kształtowała się na poziomie 5,33 zł/kg, wzrastając o 16 gr/kg w ujęciu miesięcznym (+3% m/m). W relacji do lutego ubiegłego roku, cena jest wyższa o 14%.

Lutowa średnia miesięczna cena skupu indyków w Polsce (publikacja MRiRW) wzrosła o 6% w ciągu miesiąca, do 8,39 zł/kg, o 48 gr/kg w porównaniu do stycznia. W zestawieniu z 2024 r., cena w lutym była o 36% wyższa (+2,23 zł/kg r/r).

Komentarz

Mięso indycze to drugi najpopularniejszy rodzaj drobiu produkowany w Unii Europejskiej, w 2024 r. wyprodukowano go 1 629 tys. t, nieznacznie poniżej produkcji notowanej przed rokiem (1% r/r). Największym unijnym producentem indyków są Niemcy, ich udział to 25% w 2024 r. z wolumenem 408 tys. t. Produkcja Niemiec spadła w porównaniu do ubiegłego roku o 3%. Większy, bo 5% r/r, spadek zanotowano w Polsce posiadającej 21% udziału w produkcji indyka, wolumen produkcji w naszym kraju obniżył się do 349 tys. t. Klikunastoprocentowy udział w produkcji tego mięsa posiadają również Francja z wolumenem 256 tys. t (+7% r/r), Włochy: 246 tys. t (+1% r/r) oraz Hiszpania: 230 tys. t (+0,3% r/r). Dla Polski pierwszy kwartał 2025 r. kończy się stwierdzeniem znacznej liczby ognisk ptasiej grypy wśród drobiu w chowie komercyjnym, podwojonej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Spośród 59 ognisk z tego okresu, najczęściej - 21 razy – choroba ta dotknęła indyków. W ubiegłym roku w pierwszym kwartale odnotowano 14 przypadków wśród tego gatunku na 25 ognisk w chowie komercyjnym.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl