Sytuacja rynkowa

W przeddzień zakończenia czwartego miesiąca 2025 r., potwierdzono już 138 ognisk grypy ptaków (HPAI), w tym 83 wśród drobiu w chowie komercyjnym. To ponad trzy razy więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy odnotowano 44 ogniska, w tym 25 w chowie komercyjnym. Ubiegłoroczny kwiecień zakończył się potwierdzeniem HPAI tylko w przypadku jednego ogniska u ptaków dzikich, w bieżącym roku, przedostatniego dnia kwietnia stwierdzono już 27 ognisk. Liczba zachorowań spada jednak w ujęciu miesięcznym - w marcu 2025 r. zanotowano 49 przypadków.

Produkcja

Świat. W kwietniowym raporcie Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) produkcja mięsa drobiowego na świecie jest prognozowana na poziomie 105,8 mln t, o 2,0% więcej niż w ubiegłym roku i o 0,8% powyżej prognoz przedstawianych w jesiennej edycji tych raportów. W porównaniu rocznym, w prognozach założono wzrost produkcji u wszystkich największych producentów. Konsumpcja mięsa drobiowego ma wzrosnąć o 1,8% r/r, do 103,2 mln t.

Unia Europejska. W 2024 r. produkcja mięsa kurzego w krajach Unii Europejskiej osiągnęła 11,6 mln t, rosnąc o 6% w porównaniu do poprzedniego roku (+0,7 mln t r/r). W Polsce wyprodukowano 21% unijnego wolumenu, osiągając 2,4 mln t (+6% r/r). Kolejne w wielkości produkcji były Francja: 1,2 mln t (+10% r/r), Włochy: 1,1 mln t (+5% r/r) oraz Niemcy: 1,1 mln t (+2% r/r). 2025 r. również rozpoczął się wzrostem produkcji mięsa kurzego w UE, osiągnął 1036 tys. t (+6% r/r). Polska produkcja w styczniu 2025 r. to 213 tys. t (+3% r/r).

Pasze (soja)

Produkcja soi na świecie. Prognozy produkcji soi na świecie zostały w raportach Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych obnażone o 0,2 mln t w porównaniu do ubiegłomiesięcznych prognoz, a aktualnie szacowany wolumen produkcji soi w sezonie 2024/25 ma osiągnąć 420,6 mln t (+24,2 mln t r/r). Produkcja soi w Brazylii szacowana jest na poziomie 169 mln t (40% globalnej produkcji), to wzrost o 9% r/r. Drugim producentem soi na świecie pod względem wolumenu są Stany Zjednoczone, tam produkcja osiągnęła 119 mln t (+5% r/r).

Ceny soi i śruty sojowej. Po marcu, także i w kwietniu notowania soi spadają w trzech analizowanych portach. Największy spadek w ujęciu miesięcznym dotyczył cen w Argentynie (Up River) o 5% m/m, do 352 EUR/t (-12% r/r, dane zgodnie z raportami KE). Cena w Brazylii (Paranagua) spadła o 3% w ciągu miesiąca, do poziomu 354 EUR/t (-13% r/r), a w USA (Gulf) do 23 kwietnia 2025 r. cena obniżyła się do 363 EUR/t (-2% m/m; -14% r/r).

Handel

Świat. Globalny handel mięsem kurzym ma w 2025 r. osiągnąć wolumen 14,0 mln t (prognozy USDA), to wzrost o 2,1% w relacji rocznej. Podczas gdy za 79% wolumenu mają odpowiadać czterej eksporterzy (udział Brazylii: 36%, USA: 21%, UE: 13%, Tajlandii: 9%), importerzy są zdecydowanie bardziej rozproszeni. 10% globalnego importu mięsa kurzego trafia do Japonii, a kolejne, z 9% udziałem w imporcie, są Meksyk i Wielka Brytania.

Unia Europejska. Po dwóch miesiącach 2025 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE osiągnął 326 tys. t, nieznacznie poniżej poziomu ubiegłorocznego (-0,2% r/r, dane zgodnie z portalem Agridata). Do najliczniej eksportowanej kategorii należało mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 243 tys. t (+4% r/r). 38% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w okresie I-II 2025 r. wolumen eksportu osiągnął 124 tys. t, o 3% więcej niż w ubiegłym roku. Druga, Holandia, wyeksportowała 68 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 11% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, a kolejnym krajem pod względem wolumenu jest Belgia z eksportem 23 tys. t (+8% r/r) i udziałem 6%. Największym odbiorcą drobiu eksportowanego przez kraje UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 111 tys. t (-2% r/r), będąca odbiorcą 34% unijnego drobiu, na drugim miejscu wśród odbiorców jest Ghana (31 tys. t, +58 r/r), a na trzecim Kongo (21 tys. t, -4% r/r).


Import mięsa drobiowego do UE w okresie I-II 2025 r. był o 7% wyższy od ubiegłorocznego i osiągnął 146 tys. t (dane z portalu Agridata). 90% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów, najwięcej z Brazylii, z której dostarczono do UE 45 tys. t, z czego 20 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance, import z tego kraju zwiększył się w tym okresie o 15% r/r. Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 8% r/r, do poziomu 34 tys. t. Import z Ukrainy zmniejszył się o 18% r/r, do 27 tys. t, natomiast wolumen dostaw mięsa drobiowego z Tajlandii osiągnął 27 tys. t, o 16% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Ponad połowa importowanego spoza UE mięsa drobiowego trafia do Holandii, po dwóch miesiącach 2025 r. było to 85 tys. t (+9% r/r).

Ceny

Unia Europejska. W marcu 2025 r. to średnia ceny tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej osiągnęła rekordowy poziom 284 EUR/100kg (+1,6% m/m). W porównaniu rocznym marcowa cena jest o 7% wyższa.

Sytuacja w Polsce

Produkcja. W marcu 2025 r. skup drobiu w Polsce kontynuuje trend spadkowy rozpoczęty w lutym i zalicza obniżenie 9% w ujęciu rocznym (-23 tys. t r/r)), osiągając 242 tys. t (dane zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS). Po trzech miesiącach 2025 r. skup osiągnął 781 tys. t, o 5% poniżej poziomu notowanego w ubiegłym roku (-37 tys. t r/r).

Handel. Po dwóch miesiącach 2025 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) o 2,6% przekroczył ubiegłoroczny, osiągając poziom 295 tys. t (+8 tys. t r/r, dane GUS Dziedzinowe Bazy Wiedzy). Tylko w lutym eksport był niższy w ujęciu rocznym, spadając do 138 tys. t (-5% r/r). Import tego produktu w okresie I-II 2025 r. osiągnął 8 tys. t, spadając o 2% w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku.

Ceny. W marcu 2025 r. średnia miesięczna cena skupu drobiu (żywiec rzeźny) w Polsce (dane GUS DBW) wzrosła do 6,05 zł/kg, o 4% w porównaniu do ubiegłego miesiąca. W zestawieniu z 2024 r., cena w marcu była o 19% wyższa (+0,96 zł/kg r/r) i najwyższa od czerwca 2023 r.

Komentarz

Spadek skupu drobiu notowany w lutym i marcu, zgodnie z danymi przedstawianymi w Biuletynie statystycznym GUS, następuje po wzmożonej liczbie stwierdzanych ognisk grypy ptaków w ostatnich miesiącach, ale także obecności rzekomego pomoru drobiu (w 2025 r. 51 ognisk tej choroby na 29.04.2025 r., dane wg Głównego Inspektoratu Weterynarii). Stwierdzenie choroby wiąże się z koniecznością uboju stada, jak informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w komunikacie z 27 kwietnia 2025 r. (strona internetowa MRiRW), dokonano uboju 7,5 mln sztuk z gospodarstw, w których stwierdzono HPAI, zlikwidowano również 4 mln sztuk drobiu w gospodarstwach kontaktowych.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl