Sytuacja w UE

Produkcja mleka.  Po dwóch miesiącach 2025 r. skup mleka w krajach Unii Europejskiej zanotował spadek o 669 tys. t w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku (-3% r/r), osiągając 22,6 mln t. Największy spadek zanotowano w Niemczech, o 173 tys. T (-4% r/r), sporo mniej skupiono również we Francji (-145 tys. t, -4% r/r), we Włoszech (-87 tys. t, -4% r/r) oraz w Holandii (-87 tys. t, -4% r/r).

Produkcja wybranych produktów mleczarskich.

Produkcja sera w lutym 2025 r. kontynuuje trend wzrostowy z ubiegłego roku i zgodnie z danymi KE osiąga 1 598 tys. t, jedynie o 0,2% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Produkcja wzrosła u niemal wszystkich największych producentów sera, najwięcej w Polsce (+5,5 tys. t r/r) oraz w Hiszpanii (+2,6 tys. t r/r), spadek natomiast kontynuowany jest w Holandii, tam produkcja obniżyła się o 3,7 tys. t r/r, również w Niemczech odnotowano spadek, po lutym wynosił 8,0 tys. t r/r.

Po lutym produkcja masła narastająco kształtuje się na poziomie 347 tys. t, o 2% powyżej ubiegłorocznej w tym okresie (dane zgodnie z publikacją KE). Spośród największych producentów w UE zwiększoną produkcję masła w tym okresie odnotowano w Niemczech (+7,2 tys. t r/r) i w Polsce (+2,6 tys. t r/r), spadki kontynuowane są natomiast w Holandii (-3,2 tys. t r/r).

Spadek produkcji odtłuszczonego mleka w proszku w krajach UE po lutym wyniósł 5% r/r przy wolumenie 208 tys. t. Po spadkach notowanych przez cały ubiegły rok, w lutym produkcja w Niemczech zwiększyła się o 18% w porównaniu do ubiegłego roku. Spore spadki zanotowano natomiast we Francji (-6% r/r) oraz w Belgii (-16% r/r). W Polsce produkcja również spadła, o 13% w porównaniu do lutego ubiegłego roku.

Handel. Dane KE (portal Agridata) po dwóch miesiącach 2025 r. wskazują na wzrost eksportu sera do 217 tys. t (+3% r/r) oraz odtłuszczonego mleka w proszku do 120 tys. t (+2% r/r). Spadek eksportu jest kontynuowany natomiast w przypadku masła, którego wolumen dostaw obniżył się do 35 tys. t (-11% r/r), a także pełnego mleka w proszku, którego eksport osiągnął 32 tys. t, o 18% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Import w I-II 2025 r. kształtował się na następujących poziomach: masło 2,9 tys. t (+16% r/r), ser 29 tys. t (-7% r/r), OMP 5,0 tys. t (-20% r/r), PMP 4,4 tys. t (+17% r/r).

Ceny.  W marcu 2025 r. ceny mleka w unijnych skupach nieznacznie spadły, średnia stawka za 100 kg mleka wyniosła 53,65 EUR, to o 0,4% poniżej średniej ceny notowanej w lutym i 16% powyżej marca ubiegłego roku.

20 kwietnia 2025 r. ceny produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym UE kształtowały się na następujących poziomach: masło 739 EUR/100 kg (-0,02% m/m; +29% r/r), OMP 249 EUR/100 kg (-3% m/m; +3% r/r), PMP 440 EUR/100 kg (+0,5% m/m; +21% r/r), ser cheddar 463 EUR/100 kg (-1% m/m; +18% r/r), ser gouda 488 EUR/100 kg (-0,8% m/m; +11% r/r), serwatka w proszku 104 EUR/100 kg (+1% m/m; +36% r/r).

Rynek mleka w Polsce

Produkcja mleka. Skup mleka w Polsce w marcu, według Biuletynu Statystycznego GUS, kształtował się na poziomie 1 172 mln l, to wzrost o 2,2% w porównaniu do marca ubiegłego roku (+25 mln l r/r). Łączna produkcja mleka po pierwszym kwartale wyniosła 3 326 mln l, o 1% powyżej produkcji ubiegłorocznej (+33 mln l r/r).

Ceny. I w marcu 2025 r. ceny skupu mleka, według danych z Biuletynu Statystycznego GUS, utrzymują się powyżej ubiegłorocznych z analogicznego okresu, osiągająca 228 zł/hl (+11% r/r). W porównaniu do ubiegłego miesiąca wzrost był niewielki, o 0,45 zł/hl (+0,2% m/m).

Produkcja masła. Produkcja masła w Polsce w marcu odbiła się po lutowych spadkach i osiągnęła wzrost o 5,4% w porównaniu do ubiegłego roku (dane z Biuletynu Statystycznego GUS). Skumulowana produkcja masła od początku roku to 67,7 tys. t, o 1,2% poniżej poziomu ubiegłorocznego.

Handel. Po dwóch miesiącach 2025 r., zgodnie z publikacją MRiRW eksport produktów mleczarskich z Polski osiągnął wartość 2 273 mln PLN, to o 9,3% więcej w porównaniu do analogicznego okresu 2024 r. Import w okresie I-II 2025 r. również wzrósł, do 1 110 mln PLN, o 2,4% r/r.

Komentarz.  Sery to najistotniejszy produkt mleczarski eksportowany poza Unię Europejską przez kraje członkowskie, zarówno ze względu na wartość, jak i wolumen. Jak wynika z danych KE (portal Agridata) wartość eksportu produktów mleczarskich przez UE to 19,7 mld EUR w 2024 r., a eksport sera wartego 8,5 mld EUR stanowił 43% tej kwoty. Największą popularnością cieszą się sery z Włoch, w ubiegłym roku wyeksportowano poza UE tego rodzaju produkty o wartości 1 777 mln EUR (21% udziału w eksporcie sera w tym roku), kolejne były sery z Francji: 1 206 mln EUR. W ubiegłym roku 43% eksportowanego z UE sera trafiło do dwóch krajów - Wielkiej Brytanii, gdzie wyeksportowano ser o wartości 2 359 mln EUR (28% eksportu) oraz Stanów Zjednoczonych: 1 307 mln EUR. Wśród unijnych eksporterów sera Polska zajmuje ósme miejsce, eksport tego rodzaju nabiału poza UE w ubiegłym roku osiągnął wartość 355 mln EUR, a dostawy najczęściej trafiały do Ukrainy oraz Wielkiej Brytanii.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl