Produkcja i pogłowie

Świat: Zgodnie z najnowszymi szacunkami USDA (Departament Rolnictwa USA) produkcja wieprzowiny w 2025 r. ma pozostać praktycznie niezmieniona w stosunku do 2024 r. i osiągnie poziom 116,7 mln t. Zwiększony wolumen w Brazylii i Stanach Zjednoczonych rekompensuje niższą podaż w Unii Europejskiej i Chinach. Produkcja wieprzowiny w Brazylii ma być o 2% wyższa (4,6 mln t), biorąc pod uwagę wysoką rentowność hodowli w 2024 r. i silny popyt międzynarodowy na brazylijski surowiec. Ilość wieprzowiny w UE ma być o 1% niższa (21,1 mln t). Zmieniające się preferencje konsumentów, choroby zwierząt (ASF) i przepisy nadal obciążają sektor trzody chlewnej w Europie. Oczekuje się, że ubój w UE będzie niższy, biorąc pod uwagę spadek pogłowia, podczas gdy wyższe koszty paszy mają spowolnić wzrost wagi ubojowej. Produkcja wieprzowiny w Chinach ma być nieznacznie niższa (57,0 mln t), biorąc pod uwagę przewidywany niższy ubój. Oczekuje się, że pogłowie loch w Chinach w 2025 r. będzie ograniczona trzeci rok z rzędu.

Skup w Polsce: Po dużej styczniowej dynamice, luty 2025 r. przyniósł spowolnienie. Jednak skup trzody chlewnej w kraju jest wyższy niż przed rokiem. W pierwszych dwóch miesiącach tego roku wartość blisko 293 tys. t była o niecałe 2% wyższa niż w I-II 2024 r.

Uboje w Polsce: Początek 2025 r. wyróżnił się większym wolumenem w stosunku dodanych sprzed roku. Wartość blisko 1793 tys. szt. jest o 3,7% wyższa niż w styczniu 2024 r.

Handel

Polska: Początek 2025 r. wyróżnia się zdecydowanie wyższą dynamiką eksportu wieprzowiny niż przed rokiem. W styczniu i lutym 2025 r. wolumen przekroczył 61 tys. t, to o 11% więcej niż w analogicznym okresie 2024 r. Struktura jest bardzo zdywersyfikowana. Wysyłki żywej trzody z Polski były symboliczne (całość 231 t trafiło do Włoch), niższe o ponad 58%. W przypadku importu wartości są porównywalne jak przed rokiem. Wolumen wieprzowiny zwiększył się o niecałe 2% r/r do 55 tys. t (głównie Niemcy, Dania i Belgia). Żywej trzody trafiło do Polski nieco więcej (1,6% r/r do 44 t), niemal całość z Danii.

UE: W okresie od stycznia do grudnia 2024 r. eksport przekroczył 4 264 tys. t i wykazał minimalny wzrost na poziomie 0,4% w porównaniu z całym 2023 r. Głównym odbiorcą są Chiny, ale wolumen (1 124 tys. t) jest o 3% niższy niż przed rokiem. Import notuje niewielkie wartości. W analizowanym okresie było to 159 tys. t (4% mniej r/r), zdecydowana większość trafiła do Wielkiej Brytanii (67%).

Świat: Globalny eksport prognozowany jest na 1% mniej (na 10,2 mln t) w 2025 r. Niższe dostawy z Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Kanady rekompensują wzrost dostaw z Brazylii. Eksport z Brazylii prognozowany jest na 5% wyższy z uwagi na to, że prawdopodobnie pozostanie konkurencyjnym dostawcą wieprzowiny i będzie nadal poszerzać udział na globalnym rynku. Eksport z UE prognozowany jest na 4% niższy ze względu na mniejszą wewnętrzną podaż i rosnącą konkurencję na kilku kluczowych destynacjach. Eksport wieprzowiny z Kanady prognozowany jest również na 4% niższy ze względu na niepewność popytu u odbiorców.

Ceny

Polska: W tygodniu kończącym się 20 kwietnia ceny trzody odnotowały spadek. Jednak żywiec wieprzowy utrzymywał się blisko poziomu 7 zł i w zależności od regionu kraju kształtował się między 6,95 a 6,75 zł/kg. Przeciętna stawka 6,81 zł/kg jest 2,4% niższa niż tydzień wcześniej (zob. tab.).

Ceny skupu świń rzeźnych wg wagi żywej [zł/kg]

Region 20 IV 2025
[zł/kg]
13 IV 2025
[zł/kg]
Tygodniowa
zmiana ceny
północny 6,79 6,86 -0,9%
środkowo-wschodni 6,76 6,95 -2,8% 
południowo-wschodni 6,75 6,97 -3,1%
zachodni 6,95 7,07 -1,7%
Polska 6,81 6,97 -2,4%

Źródło: MRiRW

Cena żywca wieprzowego wg klas [zł/kg MPC]

Klasa 20 IV 2025
[zł/kg]
21 IV 2024
[zł/kg]
Roczna zmiana ceny
S 8,80 9,74 -9,6%
E 8,71 9,67 -9,9%
U 8,40 9,40 -10,6%
R 8,05 9,14 -11,8%
O 7,63 8,33 -8,4%
P 7,64 8,62 -11,4%
S-P 7,73 9,66 -9,6%

Źródło: MRiRW

W drugiej części kwietnia ceny nieco odbiły (MPC). Stawki pod koniec miesiąca osiągnęły średnio 7,73 zł/kg. To o 21 gr więcej niż przed miesiącem. Zmniejsza się różnica do danych sprzed roku jest to spadek o 19%.

Po sporym spadku w styczniu, kolejne miesiące przyniosły odwrócenie trendu. Średnia stawka żywca wieprzowego w marcu wyniosła 5,93 zł/kg. To o ponad 3% więcej niż na początku 2025 r. W stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku, bieżące cena jest o 18% niższa (-1,32 zł).

Unia Europejska: Po spadkach, którymi europejski rynek trzody otwarł nowy rok 2025 r. w marcu doszło do odwrócenia trendu. Surowiec podrożał u większości kluczowych producentów. Wyjątkiem była Francja, która utrzymała poziom cen. Średnia stawka w UE przekroczyła 192 EUR/100 kg tuszy, to o 3,1% więcej niż w lutym 2025 r. W porównaniu z cenami sprzed roku, aktualne stawki są o prawie 13% niższe (zob. tab.).

Ceny tuszy wieprzowej w wybranych krajach UE (III 2025) [EUR/100kg]
Źródło: Pig Price EU, KE

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl