Produkcja i pogłowie

Skup w Polsce: Początek 2025 r. utrzymuje wyższy wolumen w porównaniu ze startem w 2024 r. W pierwszym kwartale 2025 r. wartość skupu bydła w kraju przekroczyła 105 tys. t. To o 1,7% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Uboje w Polsce: Po dużym przyśpieszeniu w styczniu, i spadku w lutym, koniec kwartału przyniósł minimalną podwyżkę. Według wstępnych danych GUS wartość w pierwszych trzech miesiącach 2025 r. przekroczyła poziom 536 tys. szt. W stosunku do początku 2024 r. wolumen został utrzymany na praktycznie tym samym poziomie (0,1% r/r).

Handel

Polska: W pierwszym kwartale 2025 r. eksport żywego bydła zmniejszył się. Jego wolumen wyniósł 6,5 tys. szt., czyli o 55% mniej niż na początku 2024 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Wysyłki mięsa wołowego (świeże i schłodzone) przekroczyły 86 tys. t. To prawie 5% więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy. Import żywego bydła do Polski w analizowanym okresie zmalał. Bieżący poziom (67 tys. szt.) jest o 6% niższy niż w zeszłym roku. Głównym dostawcą była Litwa. Import wołowiny pozostaje praktycznie niezmienny. W pierwszych trzech miesiącach 2024 r. osiągnął 7,5 tys. t. Dostawy były bardzo zdywersyfikowane.

UE: W pierwszym miesiącu 2025 r. eksport bydła i żywca wołowego w ekwiwalencie tusz osiągnął blisko 73 tys. t. W porównaniu do analogicznego okresu 2024 r. mamy do czynienia ze spadkiem na poziomie 3% r/r. Największym odbiorcą jest Wielka Brytania (36%). W badanym okresie import nieznacznie wzrósł. Dostawy do UE przekroczyły 36 tys. t. W stosunku do zeszłego roku jest to wzrost o blisko 9%. Trójka głównych dostawców to Argentyna (24%), Wielka Brytania (24%) i Brazylia (21%).

Ceny

Polska: Przełom maja i czerwca utrzymał kontynuację trendu wzrostowego na rynku wołowiny. Średnio stawki umocniły się o 7% na przestrzeni ostatniego miesiąca. Jedyny spadek dotyczył młodego bydła (-0,4%). Z kolei największy przyrost objął krowy (8,1%). W stosunku do danych sprzed roku wszystkie grupy bydła są droższe. Także w tym przypadku najbardziej umocniły się krowy (40%).

Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]

Kategoria bydła 1 VI 2025 [zł/kg] Miesięczna zmiana ceny Roczna zmiana ceny
bydło 8-12 m-cy (Z) 13,32 -0,4% 34,2%
byki 12-24 m-ce (A) 14,81 6,0% 36,3%
byki > 24 m-cy (B) 14,90 7,8% 37,9%
krowy (D) 11,62 8,1% 40,0%
jałówki > 12 m-cy (E) 13,53 6,7% 29,6%
Bydło ogółem 13,71 7,0% 37,0%

Źródło: MRiRW

W kwietniu 2025 r. średnie stawki za bydło mięsne po miesiącach nieprzerwanego wzrostu odnotowały spadek. Cena 13,48 zł/kg jest 47 gr niższa niż w marcu (+3,3%). W stosunku do zeszłego roku bieżący poziom jest wyższy o 30% (+3,87zł).

Unia Europejska: Przełom miesiąca u największych producentów wołowiny w UE był pod względem cen zmienny. Średnia wartość blisko 646 EUR/100kg ekwiwalentu masy tusz była nieznacznie niższa niż przed tygodniem, ale 2% większa niż miesiąc wcześniej. Liderem podwyżek jest Polska (prawie 14% m/m), z kolei jedynym krajem ze spadkiem są Niemcy (-3,5%).

Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]

Kraj 1 VI 2025 Tygodniowa zmiana ceny Miesięczna zmiana ceny
Francja 584,70 0,3% 3,5%
Niemcy 628,07 0,0% -3,5%
Hiszpania 664,90 3,1% 1,0%
Polska 677,23 0,3% 13,7%
UE 645,83 -0,3% 1,8%

*Średnia dla MPC
Źródło: KE

Aktualna sytuacja i przewidywania

Na początku czerwca zostały wygaszone obszary związane z ograniczeniami na Węgrzech i Słowacji powstałe po wykryciu na ich terytorium ognisk pryszczycy. Po diagnozie pierwszego przypadku w Niemczech (22 stycznia 2025 r.), a następnie na Węgrzech i Słowacji, Polska pozostała krajem wolnym od tej choroby.

Od początku roku ceny żywca wołowego w kraju znajdują się w trendzie wzrostowym. Na przełomie maja i czerwca zaczęły zbliżać się do granicy 14 zł za kilogram wagi żywej. Dynamika wzrostu jest jednak słabsza niż we wcześniejszych tygodniach.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl