Sytuacja rynkowa

Branża drobiowa odbudowuje się po kilkumiesięcznej serii ognisk grypy ptaków (HPAI). Sezonowy charakter choroby przyzwyczaił nas do oczekiwania zwiększonej liczby przypadków, skorelowanej z migracją ptaków dzikich, lecz tegoroczny sezon trwał znacznie dłużej, a ognisk stwierdzono zdecydowanie więcej niż podczas okresu jesienno-zimowego 2023/24. W okresie od października 2024 r. do maja 2025 r. stwierdzono 109 ognisk HPAI w hodowlach komercyjnych, o 76 ognisk więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego sezonu (dane Głównego Inspektoratu Weterynarii). Ostatnie ognisko w chowie komercyjnym zostało stwierdzone 2 maja 2025 r., po upływie 28 dni od zakończenia procedury zwalczania choroby w miejscu wystąpienia ostatniego ogniska możliwe jest odzyskanie statusu kraju wolnego od grypy ptaków. Odzyskanie tego statusu ułatwia znoszenie restrykcji handlowych.

Produkcja

Unia Europejska. Produkcja mięsa drobiowego w pierwszym kwartale 2025 r. osiągnęła 3,4 mln t (dane wg KE Agridata, wstępne i niepełne), nieznacznie poziomu ubiegłorocznego (-0,2% r/r). W Polsce wyprodukowano 20% unijnego wolumenu, obniżając się do 679 tys. t (-4% r/r). Kolejne w wielkości wolumenu były Hiszpania 462 tys. t (+7% r/r), Francja: 406 tys. t (-5% r/r) oraz Niemcy: 382 tys. t (-1% r/r).

Pasze (soja)

Produkcja soi na świecie. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych opublikował prognozy dla soi w nadchodzącym sezonie 2025/26, w którym produkcja ma osiągnąć 427 mln t, o 6 mln t więcej niż w sezonie poprzednim (+1,4% r/r). Produkcja soi w Brazylii szacowana jest na poziomie 175 mln t (41% globalnej produkcji), to wzrost o 4% r/r. Drugim producentem soi na świecie pod względem wolumenu są Stany Zjednoczone, tam produkcja ma osiągnąć 118 mln t (-1% r/r).

Ceny soi i śruty sojowej. W maju 2025 r. nieznaczne wzrosty notowań soi w dwóch z trzech analizowanych portach. Największy wzrost w ujęciu miesięcznym dotyczył cen w USA (Gulf), podniosły się one o 0,9% m/m, do 365 EUR/t (-15% r/r, dane zgodnie z raportami KE). Cena w Brazylii (Paranagua) wzrosła o 0,5% w ciągu miesiąca, do poziomu 358 EUR/t (-14% r/r), natomiast w Argentynie (Up River) do 28 maja 2025 r. cena obniżyła się do 341 EUR/t (-0,8% m/m; -19% r/r).

Handel

Unia Europejska. Po pierwszym kwartale 2025 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE osiągnął 483 tys. t, nieznacznie poniżej poziomu ubiegłorocznego (-0,5% r/r, dane zgodnie z portalem Agridata). Do najliczniej eksportowanej kategorii należało mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 358 tys. t (+2% r/r). 36% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w IQ2025 wolumen eksportu poza UE osiągnął 176 tys. t, o 2% poniżej wyniku z tego okresu ubiegłego roku. Druga, Holandia, wyeksportowała 104 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 6% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, a kolejnym krajem pod względem wolumenu jest Belgia z eksportem 34 tys. t (+7% r/r) i udziałem 7%. Największym odbiorcą drobiu eksportowanego przez kraje UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 168 tys. t (-1% r/r), będąca odbiorcą 35% unijnego drobiu, na drugim miejscu wśród odbiorców jest Ghana (35 tys. t, +44 r/r), a na trzecim Kongo (29 tys. t, +10% r/r).


Import mięsa drobiowego do UE pierwszym kwartale 2025 r. był o 13% wyższy od ubiegłorocznego i osiągnął 227 tys. t (dane z portalu Agridata). 88% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów. Najwięcej pochodziło z Brazylii, z której dostarczono do UE 68 tys. t (w tym 31 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance), import z tego kraju zwiększył się w analizowanym okresie o 28% r/r. Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 6% r/r, do poziomu 49 tys. t. Import z Ukrainy zmniejszył się o 10% r/r, do 43 tys. t, natomiast wolumen dostaw mięsa drobiowego z Tajlandii osiągnął 39 tys. t, o 5% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Ponad połowa importowanego spoza UE mięsa drobiowego trafia do Holandii, po trzech miesiącach 2025 r. było to 133 tys. t (+13% r/r).

Ceny

Unia Europejska. Kwiecień 2025 r. zakończył się ustaleniem średniej ceny tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej na poziom 288 EUR/100kg (+1,2% m/m), ustanawiając kolejny rekord. W porównaniu rocznym marcowa cena jest o 7% wyższa.

Sytuacja w Polsce

Produkcja. W kwietniu 2025 r. skup drobiu w Polsce jest wprawdzie wyższy w porównaniu miesięcznym, ale, osiągnąwszy 253 tys. t, spadł o 13% w porównaniu do kwietnia ubiegłego roku (-37 tys. t r/r, dane zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS). Po czterech miesiącach 2025 r. skup osiągnął 1 034 tys. t, o 7% poniżej poziomu notowanego w ubiegłym roku (-75 tys. t r/r).

Handel. Po upływie pierwszego kwartału 2025 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) spadł o 0,4% poniżej ubiegłorocznego, osiągając poziom 343 tys. t (+2 tys. t r/r, dane GUS Dziedzinowe Bazy Wiedzy). Tylko w marcu eksport był niższy w ujęciu rocznym, spadając do 138 tys. t (-7% r/r). Import tego produktu w okresie IQ2025 r. osiągnął 15 tys. t, rosnąc o 16% w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku (+2 tys. t r/r).

Ceny. Średnia miesięczna cena skupu brojlerów kurcząt (publikacja MRiRW) w kwietniu 2025 r. kształtowała się na poziomie 5,74 zł/kg, wzrastając o 18 gr/kg w ujęciu miesięcznym (+3% m/m). W relacji do kwietnia ubiegłego roku, cena jest wyższa o 19%.

Kwietniowa średnia miesięczna cena skupu indyków w Polsce (publikacja MRiRW) wzrosła o 5% w ciągu miesiąca, do 9,18 zł/kg, o 40 gr/kg w porównaniu do marca. W zestawieniu z 2024 r., cena w kwietniu była o 48% wyższa (+3,25 zł/kg r/r).

Komentarz

Liczba ognisk grypy ptaków (HPAI), stwierdzonych w ostatnich miesiącach, odbiła się na poziomie produkcji mięsa drobiowego, także indyczego. W okresie od października 2024 r. do maja 2025 r. stwierdzono 38 ognisk u indyków rzeźnych; ich liczba podwoiła się w porównaniu do ubiegłego sezonu. W IQ2025 wolumen produkcji mięsa indyczego osiągnął 82 tys. t, o 8% poniżej wyniku notowanego w ubiegłym roku (-7 tys. t r/r, dane z portalu Agridata (KE)). Również eksport tego rodzaju drobiu spadł w IQ2025 do 47 tys. t, to o 8% mniej od zeszłorocznego wolumenu (-4 tys. t r/r; dane z portalu GUS DBW). Import mięsa indyczego pozostaje na niewielkim poziomie 5 tys. t (+11%; +0,6 tys. t r/r). Pomimo spadku produkcji Polska utrzymuje się na drugim miejscu wśród krajów UE, posiadając w IQ2025 21% udziału w produkcji mięsa indyczego. W tym okresie kraje UE wyprodukowały 387 tys. t (-4% r/r). Liderem są Niemcy z udziałem 26%, a na trzecim miejscu jest Francja i 16%.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl