Sytuacja w UE

Produkcja mleka.  W pierwszym kwartale 2025 r. skup mleka w krajach Unii Europejskiej jest niższy o 0,7 mln t w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, osiągając 35,6 mln t (-2% r/r). Wśród krajów Unii Europejskiej największy wolumenowo spadek zaliczyły Niemcy, produkcja w tym kraju obniżyła się o 0,3 mln t (-4% r/r). Sporo spadała również produkcja we Francji (-0,2 mln t; -3% r/r) oraz Holandia (-0,1 mln t; -3% r/r). Polska w tym okresie notuje wzrost o 0,5% (+18 tys. t r/r).

Produkcja wybranych produktów mleczarskich.

Po trzech miesiącach 2025 r. produkcja sera przez kraje Unii Europejskiej osiągnęła 2,4 mln t (dane KE), o 0,1% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Wolumenowo, największy wzrost produkcji zanotowano w Polsce, o 5,2 tys. t r/r, kolejne są Hiszpania (+3,8 tys. t r/r) oraz Estonia (+3,4 tys. t r/r). Pozwala to na skompensowanie produkcji obniżonej w Niemczech (-7,4 mln t r/r) czy we Francji (-4,0 mln t r/r).

Nieznaczny wzrost produkcji masła utrzymał się również w po spływie danych za marzec (raporty KE), łącznie od początku 2025 r. produkcja masła przez kraje Unii Europejskiej to 532 tys. t, o 5 tys. t więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (+0,9% r/r). Spory wzrost produkcji zanotowano w Niemczech, w porównaniu do IQ2024, produkcja zwiększyła się o 9 tys. t r/r (+7% r/r), wzrosła również produkcja w Danii (+3 tys. t; +11% r/r). Znaczny spadek zaliczyła produkcja w Holandii (-4 tys. t; -11% r/r) oraz w Belgii (-2,5 tys. t; -8% r/r). Polska produkcja sera kształtowała się w tym okresie o 0,4 tys. t poniżej poziomu ubiegłorocznego (-1% r/r).

Spadek produkcji odtłuszczonego mleka w proszku w krajach UE utrzymał się również po marcu i narastająco od początku roku wynosi 5% przy wolumenie 323 tys. t. Po spadkach notowanych przez cały ubiegły rok, również w marcu produkcja w Niemczech zwiększyła się i w IQ2025 odnotowano 6% wzrost w porównaniu do ubiegłego roku. Spore spadki zanotowano natomiast w Belgii (-16% r/r) oraz w Polsce (-11% r/r) .

Handel. Dane KE (portal Agridata) po pierwszym kwartale 2025 r. wskazują, że wśród najistotniejszych produktów tylko eksport sera wzrasta, wolumen dostaw pozostałych analizowanych produktów spadł w tym okresie. Eksport sera poza granice UE osiągnął po trzech miesiącach 2025 r. 333 tys. t, o 3% powyżej poziomu notowanego w ubiegłym roku. Eksport mleka w proszku spadł, pełnego do 47 tys. t (-16% r/r), a odtłuszczonego do 187 tys. t (-1% r/r). Spadek eksportu jest kontynuowany również w przypadku masła, którego wolumen dostaw obniżył się do 54 tys. t (-9% r/r) od początku roku.

Import w IQ2025 r. kształtował się na następujących poziomach: masło 4,7 tys. t (+44% r/r), ser 46 tys. t (-3% r/r), OMP 8,8 tys. t (-4% r/r), PMP 6,4 tys. t (+20% r/r).

Ceny.  Ceny mleka nieco wzrosły i w kwietniu w unijnych skupach ich średnia kształtowała się na poziomie 53,04 EUR/100kg (+0,3% m/m; dane wg raportów KE). W porównaniu rocznym, cena ta jest o 15% wyższa. Zgodnie z danymi KE, w tym okresie cena w polskich skupach uzyskiwała średnią 53,32 EUR/kg, o 1% więcej niż wynika ze średniej unijnej.

25 maja 2025 r. ceny produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym UE kształtowały się na następujących poziomach: masło 735 EUR/100 kg (-0,2% m/m; +21% r/r), OMP 246 EUR/100 kg (+0,02% m/m; +0,4% r/r), PMP 434 EUR/100 kg (-0,7% m/m; +16% r/r), ser cheddar 464 EUR/100 kg (+1% m/m; +19% r/r), ser gouda 488 EUR/100 kg (-0,05% m/m; +12% r/r), serwatka w proszku 98 EUR/100 kg (-3% m/m; +25% r/r).

Rynek mleka w Polsce

Produkcja mleka. Skup mleka w Polsce w kwietniu, według Biuletynu Statystycznego GUS, kształtował się na poziomie 1 148 mln l, to wzrost o 2,5% w porównaniu do kwietnia ubiegłego roku (+17 mln l r/r). Łączna produkcja mleka po pierwszych czterech miesiącach tego roku wyniosła 4 474 mln l, o 1% powyżej produkcji ubiegłorocznej (+50 mln l r/r).

Ceny. Kwiecień 2025 r. zakończył się spadkiem ceny mleka w Polsce, w skupach można było średnio uzyskać 226,99 zł/hl, o 0,84 zł/hl mniej niż w poprzednim miesiącu (dane wg Biuletynu Statystycznego GUS). W porównaniu rocznym cena jest jednak o 12% wyższa (+24,43 zł/hl r/r).

Produkcja masła. Produkcja masła w Polsce w kwietniu była porównywalna do ubiegłorocznej przy wolumenie 22,8 tys. t (dane z Biuletynu Statystycznego GUS). Skumulowana produkcja masła od początku roku to 90,6 tys. t, nieco niżej niż w ubiegłym roku (-0,8% r/r).

Handel. Po upływie pierwszego kwartału 2025 r., zgodnie z publikacją MRiRW, eksport produktów mleczarskich z olski osiągnął wartość 3 530 mln PLN, to o 8% więcej w porównaniu do analogicznego okresu 2024 r. Wartościowo, eksport niemal wszystkich badanych kategorii nabiału wzrósł, najwięcej mleka i śmietany niezagęszczonych (CN 0401) – o 24% r/r przy wzroście wolumenu o 4% r/r, a także masła i innych tłuszczów mlecznych (CN 0405), ich wartość w eksporcie podniosła się o 24% r/r przy wolumenie obniżonym o 2% r/r. Jedyna kategoria analizowanych produktów mleczarskich, w której eksport zanotował spadek w IQ2025 to mleko i śmietana zagęszczone (CN 0402), ich wartość została obniżona o 28% r/r, a wolumen o 25% r/r. Import w IQ2025 wzrósł do 1 697 mln PLN (+3% r/r).

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl