Produkcja i pogłowie

Skup w Polsce: Początek 2025 r. utrzymuje wyższy wolumen w porównaniu ze startem w 2024 r. W pierwszym kwartale 2025 r. wartość skupu bydła w kraju przekroczyła 105 tys. t. To o 1,7% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Uboje w Polsce: Utrzymuje się zwiększony ubój bydła w kraju. Według wstępnych danych GUS wartość w pierwszych czterech miesiącach 2025 r. przekroczyła poziom 720 tys. szt. W stosunku do początku 2024 r. wartość jest o ponad 1% wyższa.

Handel

Polska: W pierwszych czterech miesiącach 2025 r. eksport żywego bydła zmniejszył się. Jego wolumen wyniósł 7,7 tys. szt., czyli o 54% mniej niż na początku 2024 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Wysyłki mięsa wołowego (świeże i schłodzone) przekroczyły 114 tys. t. To prawie 4% więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy. Import żywego bydła do Polski w analizowanym okresie zmalał. Bieżący poziom (93 tys. szt.) jest o 4% niższy niż w zeszłym roku. Głównym dostawcą była Litwa. Import wołowiny pozostaje praktycznie niezmienny. Od stycznia do kwietnia 2025 r. osiągnął 9,5 tys. t. Wśród dostawców największymi były Niemcy i Włochy.

UE: W pierwszym miesiącu 2025 r. eksport bydła i żywca wołowego w ekwiwalencie tusz osiągnął blisko 73 tys. t. W porównaniu do analogicznego okresu 2024 r. mamy do czynienia ze spadkiem na poziomie 3% r/r. Największym odbiorcą jest Wielka Brytania (36%). W badanym okresie import nieznacznie wzrósł. Dostawy do UE przekroczyły 36 tys. t. W stosunku do zeszłego roku jest to wzrost o blisko 9%. Trójka głównych dostawców to Argentyna (24%), Wielka Brytania (24%) i Brazylia (21%).

Ceny

Polska: Pod koniec czerwca utrzymywał się trend wzrostowy na rynku wołowiny. Średnio stawki umocniły się o niespełna 2% na przestrzeni ostatniego miesiąca. Jedyny spadek dotyczył młodego bydła (-0,4%). Z kolei największy przyrost objął jałówki (3,5%). W stosunku do danych sprzed roku wszystkie grupy bydła są droższe. Także w tym przypadku najbardziej umocniło się młode bydło (40%).

Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]

Kategoria bydła 22 VI 2025 [zł/kg] Miesięczna zmiana ceny Roczna zmiana ceny
bydło 8-12 m-cy (Z) 14,30 -0,7% 52,1%
byki 12-24 m-ce (A) 14,77 0,4% 37,0%
byki > 24 m-cy (B) 14,77 0,3% 38,0%
krowy (D) 11,82 2,7% 40,3%
jałówki > 12 m-cy (E) 13,82 3,5% 31,5%
Bydło ogółem 13,77 1,6% 36,8%

Źródło: MRiRW

W maju 2025 r. średnie stawki za bydło mięsne po krótkiej kwietniowej korekcie ponownie odnotowały wzrost. Cena 15,09 zł/kg jest 1,61 zł wyższa niż w kwietniu (+11,9%). W stosunku do zeszłego roku bieżący poziom jest wyższy o 42,9% (+4,53zł).

Unia Europejska: W drugiej części miesiąca u największych producentów wołowiny w UE był pod względem cen głównie wzrostowy. Średnia wartość blisko 650 EUR/100kg ekwiwalentu masy tusz była nieznacznie wyższa niż zarówno przed tygodniem, jak i przed miesiącem. Jedynym krajem wśród znaczących producentów wołowiny ze spadkiem cen była Polska (zob. tab.).

Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]

Kraj 22 VI 2025 Tygodniowa zmiana ceny Miesięczna zmiana ceny
Francja 592,17 0,4% 1,3%
Niemcy 691,48 0,5% 10,1%
Hiszpania 667,43 0,1% 0,4%
Polska 675,69 -0,7% -0,2%
UE 649,78 0,3% 0,6%

*Średnia dla MPC
Źródło: KE

Aktualna sytuacja i przewidywania

Wzrostowy trend na rynku wołowiny w Polsce trwa. W ostatnich tygodniach zmieniała się jego dynamika, jednakże kierunek jest w zdecydowanej większości rosnący. Bieżące ceny są najwyższe w historii. W Polsce produkcja żywca wołowego jest stabilna, w początkowych miesiącach roku nieznacznie wyższa niż w 2024 r. Z kolei w Unii Europejskiej mamy do czynienia ze spadkiem podaży. Korzystają na tym krajowi producenci. Przestrzeń do kolejnych wzrostów zaczyna się jednak kurczyć i w najbliższych tygodniach bardzo prawdopodobna jest stabilizacja na wysokim poziomie cen.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl