Sytuacja rynkowa
Na początku czerwca 2025 r. Polska odzyskała status kraju wolnego od grypy ptaków (HPAI), a miesiąc upłynął bez odnotowania kolejnych ognisk tej choroby u drobiu w chowie komercyjnym, aczkolwiek potwierdzono jeden przypadek HPAI w hodowli przyzagrodowej. Ciągle jednak hodowców nęka rzekomy pomór drobiu (Newcastle Desease, ND). W tym roku potwierdzono 33 ogniska ND w chowie komercyjnym i 28 w hodowli przyzagrodowej. Seria zachorowań ciągnie się jednak od pierwszego ubiegłorocznego przypadku stwierdzonego jeszcze we wrześniu, a liczba zachorowań od tego czasu osiągnęła już łącznie 54 ognisk w chowie komercyjnym i 36 w hodowli przyzagrodowej.
Produkcja
Unia Europejska. Po czterech miesiącach 2025 r. produkcja mięsa drobiowego raportowanego przez Polskę, największego producenta w UE, osiągnęła 896 tys. t, o 6% niżej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (dane wg KE Agridata, wstępne i niepełne). Brak danych dotyczących kwietnia dla kolejnego największego producenta – Hiszpanii, natomiast u pozostałych producentów raportowany wolumen jest niższy niż w ubiegłym roku. W Francji wyprodukowano 545 tys. t (-5% r/r), w Niemczech 514 tys. t (-2% r/r), a we Włoszech 463 tys. t (-0,2% r/r).
Pasze (soja)
Produkcja soi na świecie. W zaktualizowanych w czerwcu raportach Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zakładany poziom produkcji soi w sezonie 2025/26 to 427 mln t, o 6 mln t więcej niż w sezonie poprzednim (+1,4% r/r). Produkcja soi w Brazylii prognozowana jest na poziomie 175 mln t (41% globalnej produkcji), to wzrost o 3,6% r/r. Drugim producentem soi na świecie pod względem wolumenu są Stany Zjednoczone, produkcja w tym kraju ma osiągnąć 118 mln t (-0,6% r/r).
Ceny soi i śruty sojowej. W czerwcu 2025 r. odnotowano nieznaczny wzrost ceny w ujęciu miesięcznym w Brazylii (Paranagua), w tym porcie średnia cena podniosła się o 1,3% m/m, do 363 EUR/t (-11% r/r, dane zgodnie z raportami KE). Cena w USA (Gulf) spadła o 4,4% w ciągu miesiąca, do poziomu 349 EUR/t (-18% r/r), natomiast w Argentynie (Up River) do 25 czerwca 2025 r. cena obniżyła się do 337 EUR/t (-1,1% m/m; -18% r/r).
Handel
Unia Europejska. Po czterech miesiącach 2025 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE osiągnął 631 tys. t, o 3% poniżej poziomu ubiegłorocznego (dane zgodnie z portalem Agridata). Do najliczniej eksportowanej kategorii należało mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 464 tys. t (-1% r/r). 36% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w I-IV 2025 r. wolumen eksportu poza UE osiągnął 225 tys. t, już 8% poniżej wyniku z tego okresu ubiegłego roku (-20 tys. t r/r). Druga, Holandia, wyeksportowała 135 tys. t (21% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 5% mniej w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, a kolejnym krajem pod względem wolumenu jest Belgia z eksportem 46 tys. t (+9% r/r) i udziałem 7%. Największym odbiorcą drobiu eksportowanego przez kraje UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 221 tys. t (-3% r/r), będąca odbiorcą 35% unijnego drobiu, na drugim miejscu wśród odbiorców jest Ghana (57 tys. t, +31% r/r), a na trzecim Kongo (37 tys. t, +9% r/r).
Import mięsa drobiowego do UE w I-IV 2025 r. był o 12% wyższy od ubiegłorocznego i osiągnął 303 tys. t (dane z portalu Agridata). 88% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów. Najwięcej pochodziło z Brazylii, z której dostarczono do UE 90 tys. t (w tym 38 tys. t to mięso lub wątroby drobiowe solone lub w solance), import z tego kraju zwiększył się w analizowanym okresie o 23% r/r. Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 7% r/r, do poziomu 66 tys. t. Import z Ukrainy zmniejszył się o 11% r/r, do 58 tys. t, natomiast wolumen dostaw mięsa drobiowego z Tajlandii osiągnął 55 tys. t, o 12% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Ponad połowa importowanego spoza UE mięsa drobiowego trafia do Holandii, po czterech miesiącach 2025 r. było to 176 tys. t (+11% r/r).
Ceny
Unia Europejska. W maju 2025 r. średnia cena tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej to 290,90 EUR/100kg (+1,1% m/m), co oznacza kolejny rekord. W porównaniu rocznym majowa cena jest o 7% wyższa.
Sytuacja w Polsce
Produkcja. W maju 2025 r. skup drobiu w Polsce osiągnął 269,6 tys. t, o 5% mniej w porównaniu do maja ubiegłego roku (-13 tys. t r/r, dane zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS). Po pięciu miesiącach 2025 r. skup osiągnął 1 293 tys. t, o 6% poniżej poziomu notowanego w ubiegłym roku (-88 tys. t r/r).
Handel. Po czterech miesiącach 2025 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) spadł o 3% poniżej ubiegłorocznego, osiągając poziom 570 tys. t (-19 tys. t r/r, dane GUS Dziedzinowe Bazy Wiedzy). W kwietniu eksport był niższy w ujęciu rocznym, spadając do 132 tys. t (-14% r/r). Import tego produktu w okresie I-IV 2025 r. osiągnął 21 tys. t, rosnąc o 27% w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku (+4 tys. t r/r).
Ceny. Majowa średnia miesięczna cena skupu brojlerów kurcząt w Polsce (publikacja MRiRW) wzrosła o 4% w ciągu miesiąca, do 5,98 zł/kg, o 24 gr/kg w porównaniu do kwietnia. W zestawieniu z 2024 r., cena w maju była o 23% wyższa (+1,12 zł/kg r/r).
Średnia miesięczna cena skupu indyków (publikacja MRiRW) w maju 2025 r. kształtowała się na poziomie 9,54 zł/kg, wzrastając o 36 gr/kg w ujęciu miesięcznym (+4% m/m). W relacji do maja ubiegłego roku, cena jest wyższa o 52% (+3,25 zł/kg r/r).
Komentarz
Skutki bardzo dużej liczby zakażeń wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI), ale także rzekomym pomorem drobiu (ND), widoczne są w spływających danych o produkcji. Po rekordowym styczniu 2025 r., kiedy skup drobiu w Polsce przekroczył 300 tys. t (notując drugi najwyższy wynik miesięcznego skupu od 2018 r., dane wg Biuletynu Statystycznego GUS) kolejne trzy miesiące to widoczne jej zmniejszenie się. Zgodnie z zdanymi opublikowanymi przez KE (portal Agridata), produkcja indyka w Polsce od lutego do kwietnia 2025 r. osiągnęła 78 tys. t, o 10% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (-8 tys. t r/r). Produkcja brojlera kurzego zmniejszyła się w tym okresie o 8% do 547 tys. t (-47 tys. t r/r), a mięsa kaczego o spadła 25% w ujęciu rocznym do 19 tys. t (-6 tys. t r/r).