Sytuacja rynkowa

W Polsce nie odnotowano nowych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w lipcu, natomiast wciąż groźny pozostaje rzekomy pomór drobiu (Newcastle Desease, ND). W tym roku potwierdzono 44 ogniska ND w chowie komercyjnym i 32 w hodowli przyzagrodowej. Tylko w lipcu odnotowano ich 10 w chowie komercyjnym, o 6 więcej niż w czerwcu, a w hodowli przyzagrodowej potwierdzono 4 ogniska, o 3 więcej w porównaniu miesięcznym.

Produkcja

Unia Europejska. Produkcja mięsa drobiowego miesiącach I-V 2025 r. przynosi mieszane wyniki u najistotniejszych producentów (dane produkcji Polski za maj nie zostały opublikowane na portalu Agridata (KE) do dnia sporządzenia niniejszego raportu). Spory, wynoszący 6% r/r wzrost notowany jest w tym okresie w Hiszpanii, wyprodukowano tam 775 tys. t mięsa drobiowego, o 42 tys. t więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wzrost zaliczyły również Włochy, gdzie wyprodukowano 598 tys. t (+2% r/r). Produkcja mięsa drobiowego spadła natomiast we Francji do 677 tys. t (-5% r/r) oraz w Niemczech do 648 tys. t (-1% r/r).

Pasze (soja)

Produkcja soi na świecie. Produkcja soi w sezonie 2025/26 ma osiągnąć 427,7 mln t, o 5,7 mln t więcej w relacji rocznej (+1,3% r/r). Brazylijskie zbiory soi będą w tym sezonie o 6,0 mln t wyższe niż przed rokiem, natomiast eksport z tego kraju jest prognozowany na poziomie o 9,9 mln t wyższym r/r. Największym importerem soi pozostają Chiny, w bieżącym sezonie ma trafić do nich 112 mln t soi, co stanowi 60% wolumenu światowego handlu tym produktem. Chiny mają zwiększyć swój import o 5,5 mln t r/r (+5% r/r). Na drugim miejscu są kraje UE z wolumenem 14,3 mln t, obniżonym o 0,3 mln t w relacji rocznej.

Ceny soi i śruty sojowej. W ostatniej dekadzie lipca 2025 r. odnotowano nieznaczny wzrost cen w ujęciu miesięcznym w trzech analizowanych portach. W Argentynie (Up River), średnia cena podniosła się o 2% m/m, do 344 EUR/t (-12% r/r, dane zgodnie z raportami KE). Cena w USA (Gulf) wzrosła o 0,4% w ciągu miesiąca, do poziomu 350 EUR/t (-13% r/r), natomiast w Brazylii (Paranagua) do 23 lipca 2025 r. cena osiągnęła 363 EUR/t (+0,2% m/m; -8% r/r).

Handel

Unia Europejska. Eksport mięsa drobiowego poza granice UE po pięciu miesiącach 2025 r. osiągnął 790 tys. t, o 4% poniżej poziomu ubiegłorocznego (dane zgodnie z portalem Agridata). Do najliczniej eksportowanej kategorii należało mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 582 tys. t (-2% r/r). 35% wyeksportowanego mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w I-V 2025 r. wolumen eksportu poza UE osiągnął 275 tys. t, 10% poniżej wyniku z tego okresu ubiegłego roku (-31 tys. t r/r). Druga, Holandia, wyeksportowała 174 tys. t (22% eksportu drobiu z UE w tym okresie), a różnica w porównaniu do zeszłorocznego wyniku z tego okresu zmniejszyła się do -0,4%. Kolejnym krajem pod względem wolumenu jest Belgia z eksportem 58 tys. t (-2% r/r) i udziałem 7%. Największym odbiorcą drobiu eksportowanego przez kraje UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 278 tys. t (-4% r/r), będąca odbiorcą 35% unijnego drobiu, na drugim miejscu wśród odbiorców jest Ghana (72 tys. t, +29% r/r), a na trzecim Kongo (47 tys. t, +13% r/r).


Import mięsa drobiowego do UE w I-V 2025 r. był o 10% wyższy od ubiegłorocznego i osiągnął 379 tys. t (dane z portalu Agridata). 89% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów. Najwięcej pochodziło z Brazylii, z której dostarczono do UE 117 tys. t, import z tego kraju zwiększył się w analizowanym okresie o 25% r/r. Wielka Brytania zwiększyła dostawy drobiu do UE o 4% r/r, do poziomu 81 tys. t. Import z Ukrainy zmniejszył się o 14% r/r, do 69 tys. t, natomiast wolumen dostaw mięsa drobiowego z Tajlandii osiągnął 6955 tys. t, o 12% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Ponad połowa importowanego spoza UE mięsa drobiowego trafia do Holandii, po czterech miesiącach 2025 r. było to 217 tys. t (+8% r/r).

Ceny

Unia Europejska. W czerwcu 2025 r. średnia cena tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej to rekordowe 304,22 EUR/100kg, o 3% powyżej ceny z ubiegłego miesiąca (dane KE). W porównaniu rocznym czerwcowa cena jest o 12% wyższa. W Polsce, zgodnie z danymi KE, cena tego produktu w czerwcu kształtowała się na poziome 260,69 EUR/100kg, o 14% poniżej średniej unijnej.

Sytuacja w Polsce

Produkcja. W czerwcu 2025 r. skup drobiu w Polsce jest już jedynie 1,2% poniżej wyniku z czerwca ubiegłego roku, osiągnąwszy 271,6 tys. t (-3,3 tys. t r/r, dane zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS). Po upływie połowy 2025 r. skup kształtuje się na poziomie 1 564,7 tys. t, o 5% poniżej wolumenu notowanego w ubiegłym roku (-91 tys. t r/r).

Handel. W miesiącach I-V 2025 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) utrzymuje się o 3% poniżej poziomu ubiegłorocznego z analogicznego okresu, osiągając 718 tys. t (-19 tys. t r/r, dane GUS Dziedzinowe Bazy Wiedzy). W maju eksport był niższy w ujęciu rocznym już tylko o 2%, osiągając 143 tys. t (-4 tys. t r/r). Import tego rodzaju produktów w okresie I-V 2025 r. to 27 tys. t, co oznacza wzrost o 29% w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku (+6 tys. t r/r).

Ceny. Czerwcowa średnia miesięczna cena skupu brojlerów kurcząt w Polsce (publikacja MRiRW) wzrosła o 3% w ciągu miesiąca, do 6,15 zł/kg, o 17 gr/kg w porównaniu do maja. W zestawieniu z 2024 r., cena w czerwcu była o 23% wyższa (+1,16 zł/kg r/r). W lipcu widoczne jest jednak rozpoczęcie spodziewanego trendu spadkowego, cena w tygodniu kończącym się 27 lipca 2025 r. to 6,01 zł/kg (-2,8% m/m).

Średnia miesięczna cena skupu indyków (publikacja MRiRW) w czerwcu 2025 r. kształtowała się na poziomie 9,67 zł/kg, rosnąc o kolejne 13 gr/kg w ciągu miesiąca (+1,4% m/m). W relacji do czerwca ubiegłego roku, notowania są wyższe o 51% (+3,27 zł/kg r/r). Cena w tygodniu kończącym się 27 lipca 2025 r. to 9,65 zł/kg, co pozycjonuje ją na poziomie porównywalnym do średniej czerwcowej.

Komentarz

W lipcowej edycji Krótkoterminowych perspektyw rynków rolnych UE w 2025 r. sporządzanej przez KE, prognozowane zużycie mięsa na mieszkańca krajów członkowskich wynosi 68,4 kg/rok. Jest to wzrost o 0,5% w porównaniu rocznym i powrót do poziomu notowanego w 2019 r., po spadkach, w tym najgłębszym do 66,2 kg/rok w 2023 r. Wciąż najczęściej je się w UE wieprzowinę, mieszkaniec UE spożyje jej średnio 31,7 kg w 2025 r., jest to jednak spadek o 1,5 kg w porównaniu do 2019 r. Zmniejszona konsumpcja wieprzowiny, a także wołowiny, są uzupełniane mięsem drobiowym. W diecie mieszkańca UE drób stanowić będzie w 2025 r. 37% spożytego mięsa, co przekłada się na średnio 25,6 kg. Jest to wzrost o 2,3 kg w porównaniu do danych z 2019 r. Zużycie w krajach UE ma osiągnąć w bieżącym roku 13,2 mln t, co stanowić będzie 92% produkcji, której wolumen jest prognozowany na poziomie 14,4 mln t (+1,8% r/r).

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl