Produkcja i pogłowie

Skup w Polsce: Początek 2025 r. utrzymywał wyższy wolumen w porównaniu ze startem w 2024 r. Jednak w końcówce II kw. 2025 r. trend osłabł. W całym pierwszym półroczu 2025 r. i lipcu wartość skupu bydła w kraju zbliżyła się do 239 tys. t. To o 1,6% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Uboje w Polsce: Tempo ubojów wyraźnie osłabło. Według wstępnych danych GUS wartość w pierwszym półroczu 2025 r. przekroczyła poziom 1 050 tys. szt. W stosunku do analogicznego okresu 2024 r. wartość jest o niespełna 0,5% niższa.

Handel

Polska: W pierwszym półroczu 2025 r. eksport żywego bydła zmniejszył się. Jego wolumen wyniósł 13,1 tys. szt., czyli o 48% mniej niż na początku 2024 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Wysyłki mięsa wołowego (świeże i schłodzone) przekroczyły 170 tys. t. To ponad 1% więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy. Import żywego bydła do Polski w analizowanym okresie zmalał. Bieżący poziom (138 tys. szt.) jest o 6% niższy niż w zeszłym roku. Głównym dostawcą była Litwa. Import wołowiny pozostaje praktycznie niezmienny. Od stycznia do czerwca 2025 r. osiągnął 13,5 tys. t. Wśród dostawców największymi były Niemcy i Włochy.

UE: W pierwszych pięciu miesiącach 2025 r. eksport bydła i żywca wołowego w ekwiwalencie tusz osiągnął ponad 375 tys. t. W porównaniu do analogicznego okresu 2024 r. mamy do czynienia ze spadkiem na poziomie 26% r/r. Największym odbiorcą jest Wielka Brytania (38%). W badanym okresie import nieznacznie wzrósł. Dostawy do UE przekroczyły 162 tys. t. W stosunku do zeszłego roku jest to spadek o niespełna 12%. Trójka głównych dostawców to Wielka Brytania (30%), Brazylia (23%) i Argentyna (18%).

Ceny

Polska: Na początku września utrzymywał się trend wzrostowy. Na rynku wołowiny średnie stawki umocniły się o prawie 3% na przestrzeni ostatniego miesiąca. Największy przyrost objął młode bydło (ponad 10%). W stosunku do danych sprzed roku wszystkie grupy bydła są droższe. W tym przypadku także najbardziej umocniło się młode bydło (ponad 63%).

Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]

Kategoria bydła 7 IX 2025 [zł/kg] Miesięczna zmiana ceny Roczna zmiana ceny
bydło 8-12 m-cy (Z) 16,12 10,5% 63,1%
byki 12-24 m-ce (A) 15,97 3,4% 34,7%
byki > 24 m-cy (B) 15,97 3,7% 47,0%
krowy (D) 12,39 1,9% 48,4%
jałówki > 12 m-cy (E) 14,50 1,3% 39,2%
Bydło ogółem 14,60 2,9% 45,9%

Źródło: MRiRW

W lipcu 2025 r. średnie stawki za bydło mięsne po niewielkiej korekcie, wystrzeliły. Cena 15,59 zł/kg jest 2,14 zł wyższa niż w czerwcu (+16%). W stosunku do zeszłego roku bieżący poziom jest wyższy o 49% (5,10 zł).

Unia Europejska: Pierwsze dni września u większości głównych producentów wołowiny w UE przyniosły wzrosty. Średnia wartość blisko 670 EUR/100kg ekwiwalentu masy tusz była nieznacznie wyższa niż przed tygodniem, jak i przed miesiącem. Najbardziej ceny bydła umocniły się we Francji (zob. tab.).

Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]

Kraj 7 IX 2025 Tygodniowa zmiana ceny Miesięczna zmiana ceny
Francja 627,54 1,0% 4,2%
Niemcy 699,18 0,6% 2,7%
Hiszpania 678,15 0,6% 0,8%
Polska 733,45 0,8% 3,9%
UE 669,52 0,6% 1,4%

*Średnia dla MPC
Źródło: KE

Aktualna sytuacja i przewidywania

Ceny żywca wołowego kontynuują trend wzrostowy i osiągają kolejne maksima cenowe. Wynika to między innymi z ograniczonej podaży. Wskazuje na to opracowanie Głównego Urzędu Statystycznego, zgodnie z którym według stanu na czerwiec 2025 r. pogłowie bydła zmniejszyło się o 3% r/r do ponad 6,1 mln szt. Redukcji podlegały wszystkie grupy wiekowe zwierząt. Największy udział w strukturze mają cielęta poniżej 1 roku. Niemal 20% wszystkich sztuk bydła koncentruje się w województwie wielkopolskim.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl