Sytuacja rynkowa
Od początku maja w Polsce nie odnotowano nowych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w gospodarstwach komercyjnych, wciąż jednak pojawiają się kolejne przypadki rzekomego pomoru drobiu (Newcastle Desease, ND). W sierpniu potwierdzono dwa nowe ogniska tej choroby w chowie komercyjnym – to spory spadek wobec dziesięciu raportowanych w lipcu. W sierpniu wystąpiły również trzy ogniska ND w hodowli przyzagrodowej. Od początku roku odnotowano 47 ogniska ND w chowie komercyjnym i 35 w hodowli przyzagrodowej.
Produkcja
Unia Europejska. W pierwszej połowie 2025 r. produkcja mięsa drobiowego w krajach Unii Europejskiej osiągnęła 6 787 tys. t, o 1% poniżej wyniku z analogicznego okresu ubiegłego roku (-59 tys. t r/r). Produkcja spadła nie tylko w Polsce (-5% r/r), ale także wśród pozostałych istotnych producentów wolumen skupu obniżył się w zestawieniu z 2024 r.: we Francji o 4% r/r, w Niemczech o 2% r/r, we Włoszech o 3% r/r. Wyjątkiem jest Hiszpania, w tym kraju produkcja wzrosła o 7% w relacji rocznej.
Pasze (soja)
Produkcja soi na świecie. W raportach Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) produkcja soi w sezonie 2025/26 została w sierpniu skorygowana w przypadku Stanów Zjednoczonych o 1,2 mln t w porównaniu do prognoz ubiegłomiesięcznych i ma osiągnąć poziom 116,8 mln t (-1,7% r/r). Globalnie produkcja soi wzrośnie według raportu USDA do 426,4 mln t, o 2,4 mln t w relacji rocznej (+0,6% r/r). Brazylijskie zbiory soi będą w tym sezonie o 6,0 mln t wyższe niż przed rokiem, natomiast eksport z tego kraju jest prognozowany na poziomie o 9,9 mln t wyższym r/r. Największym importerem soi pozostają Chiny, w sezonie 2025/26 ma trafić do nich 112 mln t soi, co stanowi 60% wolumenu światowego handlu tym produktem (+5,5 mln t r/r).
Ceny soi i śruty sojowej. Pod koniec sierpnia 2025 r. odnotowano wzrost cen soi w ujęciu miesięcznym w trzech analizowanych portach. Najbardziej cena wzrosła w Argentynie (Up River), średnie notowania podniosły się o 5% m/m, do 360 EUR/t (-0,3% r/r, dane zgodnie z raportami KE). Cena w Brazylii (Paranagua) wzrosła o 3% w ciągu miesiąca, do poziomu 377 EUR/t (+3% r/r), natomiast USA (Gulf) do 27 sierpnia 2025 r. cena osiągnęła 252 EUR/t (+2% m/m; +0,4% r/r).
Handel
Unia Europejska. Po upływie połowy 2025 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE osiągnął 945 tys. t, o 4% poniżej poziomu ubiegłorocznego (-36 tys. t r/r; dane zgodnie z portalem Agridata). Najwięcej wyeksportowano produktów z kategorii mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 697 tys. t (-2% r/r). Liderem wśród eksporterów unijnych pozostaje Polska (34% eksportu poza UE), pomimo obniżonej podaży związanej z sytuacją epizootyczną. W I-VI 2025 r. wolumen polskiego eksportu poza UE osiągnął 325 tys. t, 13% poniżej wyniku z tego okresu ubiegłego roku (-47 tys. t r/r). Druga, Holandia, wyeksportowała 212 tys. t (22% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 3% powyżej eksportu ubiegłorocznego z analogiczego okresu. Kolejnym krajem pod względem wolumenu jest Belgia z eksportem 71 tys. t (+0,4% r/r) i udziałem 7%. Największym odbiorcą drobiu eksportowanego przez kraje UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 334 tys. t (-3% r/r), będąca odbiorcą 35% unijnego drobiu, na drugim miejscu wśród importerów jest Ghana (88 tys. t, +32% r/r), a na trzecim Kongo (55 tys. t, +6% r/r).
Import mięsa drobiowego do UE w I-VI 2025 r. był o 9% wyższy od ubiegłorocznego i osiągnął 453 tys. t (dane z portalu Agridata). 89% mięsa drobiowego importowanego w tym okresie pochodziło z czterech krajów. Najwięcej importowano z Brazylii, z której dostarczono do UE 142 tys. t, dostawy z tego kraju zwiększył się w analizowanym okresie o 23% r/r. Do pozostałych istotnych eksporterów mięsa drobiowego do UE nalezą Wielka Brytania (97 tys. t, +2% r/r), Tajlandia (82 tys. t, +16% r/r) oraz Ukraina (78 tys. t, -17% r/r). 59% importowanego spoza UE mięsa drobiowego trafia do Holandii, po sześciu miesiącach 2025 r. było to 297 tys. t (+8% r/r).
Ceny
Unia Europejska. Średnia cena tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej w lipcu 2025 r. spadła z rekordowego poziomu notowanego w czerwcu o 3% do 297,26 EUR/100kg (-8,45 EUR/100kg m/m). Lipcowe notowania kształtują się o 8% powyżej ubiegłorocznych z tego okresu. W Polsce, zgodnie z danymi KE, cena tego produktu w lipcu kształtowała się na poziome 218,61 EUR/100kg, o 16% poniżej średniej unijnej.
Sytuacja w Polsce
Produkcja. Skup drobiu w Polsce osiągnął w lipcu 2025 r. 337 tys. t, o 55 tys. t więcej niż w lipcu ubiegłego roku (+19% r/r) i o 65 tys. t powyżej skupu z czerwca (+24% m/m). Tak znaczny skup w lipcu może być wynikiem kumulacji cykli produkcyjnych, będącej pochodną zwiększonej zachorowalności drobiu na HPAI i ND ostatniej zimy i wiosny. Po upływie siedmiu miesięcy 2025 r. skup osiągnął 1 902 tys. t, o 2% poniżej poziomu notowanego w ubiegłym roku (-36 tys. t r/r).
Handel. W pierwszej połowie 2025 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) spadł o 6% w porównaniu rocznym, przy wolumenie osiągającym 839 tys. t (-52 tys. t r/r, dane GUS Dziedzinowe Bazy Wiedzy). W czerwcu eksport był niższy w ujęciu rocznym o 17%, osiągając 128 tys. t (-27 tys. t r/r). Import tego rodzaju produktów w okresie I-VI 2025 r. osiągnął 34 tys. t, rosnąc o 32% w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku (+8 tys. t r/r).
Ceny. W lipcu 2025 r. średnia miesięczna cena skupu brojlerów kurcząt w Polsce (publikacja MRiRW) kształtowała się na poziomie 6,05 zł/t, to spadek o 1,6% m/m (-10 gr/kg) i pierwsza obniżka cen w ujęciu miesięcznym od początku roku. Cena skupu brojlerów kurzych kształtuje się na poziomie o 18% wyższym niż rok wcześniej (-92 gr/kg). W tygodniu kończącym się 31 sierpnia 2025 r. cena tego produktu to 6,01 zł/kg (+0,4% m/m).
Miesięczna cena skupu indyków uzyskiwana średnio w lipcu 2025 r. (publikacja MRiRW) osiągnęła 9,68 zł/kg, wzrastając o kolejny 1 gr/kg w ciągu miesiąca. W relacji do lipca ubiegłego roku, cena jest wyższa o 47% (+3,11 zł/kg r/r). Cena w tygodniu kończącym się 31 sierpnia 2025 r. to 9,52 zł/kg (-1,4% m/m).
Komentarz
Polska jest największym producentem i eksporterem drobiu w Unii Europejskiej, a także trzecim co do wielkości eksporterem mięsa kurzego na świecie, wyprzedzają nas tylko Stany Zjednoczone i Brazylia. Ubiegły rok był znakomity dla producentów brojlerów kurzych, ale wskutek zwiększonej liczny przypadków grypy ptaków (HPAI) oraz rzekomego pomoru drobiu (ND) od października ubiegłego roku do maja br. (przypadki ND stwierdzane są do sierpnia), odnotowano obniżenie skupu drobiu. Produkcja kurczaków w pierwszej połowie 2025 spadła 4%, a indyka o 6% w ujęciu rocznym (dane Agridata). Dużą rolę w odbudowie produkcji gra długość cyklu produkcyjnego, która dla brojlerów kurzych wynosi 6-7 tygodni, a dla indyków koło 4-5 miesięcy. Również w przypadku handlu, jego poziom obniżył się w ujęciu rocznym, w pierwszej połowie 2025 roku o 5% w przypadku kurczaków i o 9% dla indyków (dane GUS). Niższa podaż wpłynęła na wzrost cen drobiu, brojler kurzy osiągnął rekord w czerwcu i w kolejnych miesiącach widzimy już spadek cen. Cena indyka dłużej utrzymywała się w trendzie wzrostowym, ale w sierpniu też już cena zaczęła powoli spadać. Ceny paszy, które w tym czasie pozostawały na relatywnie stabilnym poziomie (dane MRiRW) przyczyniły się do wzrostu opłacalności produkcji mierzonej relacją cen drobiu do cen paszy (dane MRiRW).