Sytuacja w UE
Produkcja mleka. W pierwszej połowie 2025 r. skup mleka w krajach Unii Europejskiej spadł do 12,7 mln t, o 0,6% poniżej poziomu notowanego w analogicznym okresie ubiegłego roku (-0,4 mln t r/r). Największy wolumenowo spadek zaliczyły Niemcy, produkcja w tym kraju obniżyła się od początku roku o 0,4 mln t (-3% r/r). Sporo spadała również produkcja w Holandii (-0,1 mln t; -2% r/r) oraz we Francji (-0,1 mln t; -1% r/r). Największy wzrost w analizowanym okresie osiągnęła Irlandia, o 0,3 mln t (+7% r/r), a skup mleka w Polsce powiększył się o 1% (+68 tys. t r/r).
Produkcja wybranych produktów mleczarskich.
Produkcja sera przez raportujące kraje Unii Europejskiej wzrosła w pierwszej połowie 2025 r. do 4,9 mln t (dane KE), o 0,7% powyżej poziomu ubiegłorocznego (+35,4 tys. t r/r). Wolumenowo, największy wzrost produkcji zanotowano w Polsce, o 16,7 tys. t r/r, kolejne są Hiszpania (+7,8 tys. t r/r) oraz Francja (+3,8 tys. t r/r). Kompensuje to produkcję obniżoną w krajach, jak Niemcy (-8,2 tys. t r/r), czy w Holandia (-7,0 tys. t r/r).
Po upływie połowy 2025 r. produkcja masła utrzymuje się na poziomie wyższym od ubiegłorocznej o 26,3 tys. t, osiągając wolumen 1 122 tys. t (+2,4% r/r, dane zgodnie z raportem KE. Za wzrost produkcji odpowiedzialne są głównie Niemcy, zwiększające produkcje o 12,0 tys. t r/r w tym okresie (+5% r/r), istotnie produkcję zwiększono również w Irlandii (+6,2 tys. t, +5% r/r). Pozwala to skompensować z nadwyżką spadki produkcji w takich krajach, jak Holandia (-7,1 tys. t, -11% r/r), czy Belgia (-4,2 tys. t, -6% r/r). Polska produkcja kształtowała się w tym okresie o 4,5 tys. t powyżej poziomu ubiegłorocznego (+3% r/r).
Spadek produkcji odtłuszczonego mleka w proszku odnotowano również w czerwcu i narastająco od początku roku wynosi 19 tys. t (-3% r/r) przy wolumenie 677 tys. t. Produkcja w Niemczech zwiększyła się i od początku 2025 r. wzrost sięga 4% (+8,0 tys. t r/r), spore spadki zanotowano natomiast w Belgii (-9,3 tys. t r/r) oraz w Polsce (-6,9 tys. t r/r).
Handel. Zgodnie z danymi KE (portal Agridata) po upływie połowy 2025 r. eksport sera poza grancie UE jest już na poziomie 690 tys. t, o 1,3% powyżej poziomu ubiegłorocznego z tego okresu (+9 tys. t r/r). Eksport pełnego mleka w proszku pogłębia spadek przy wolumenie 88 tys. t (-26 tys. t; -23% r/r), natomiast odtłuszczonego osiągnął 400 tys. t, o 2% powyżej poziomu notowanego w ubiegłym roku (+10 tys. t r/r). Spadek eksportu jest kontynuowany w przypadku masła, którego wolumen dostaw obniżył się do 118 tys. t (-1,0% r/r) od początku roku.
Import w I-VI 2025 r. kształtował się na następujących poziomach: masło 13 tys. t (+142% r/r), ser 98 tys. t (+5% r/r), OMP 23 tys. t (-1% r/r), PMP 11 tys. t (+20% r/r).
Ceny. Wzrost cen mleka notowano również w lipcu, zgodnie z raportami KE średnia w unijnych skupach to 53,12 EUR/100kg (+0,5% m/m). W porównaniu rocznym, cena ta jest o 14% wyższa. Raportowana cena w Polsce, zgodnie z unijnymi danymi, to 53,38 EUR/kg, o 0,5% powyżej średniej unijnej.
31 sierpnia 2025 r. ceny produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym UE kształtowały się na następujących poziomach: masło 707 EUR/100 kg (-0,7% m/m; -4% r/r), OMP 242 EUR/100 kg (+0,4% m/m; -3% r/r), PMP 413 EUR/100 kg (-3% m/m; +2% r/r), ser cheddar 445 EUR/100 kg (-2% m/m; +14% r/r), ser gouda 492 EUR/100 kg (-0,2% m/m; +12% r/r), serwatka w proszku 99 EUR/100 kg (+4% m/m; +14% r/r).
Rynek mleka w Polsce
Produkcja mleka. Skup mleka w Polsce utrzymał w lipcu 2025 r. wzrost notowany w ubiegłym miesiącu i na poziomie 1144,8 jest o 4,3% wyższy niż w ubiegłym roku (+47,4 mln l r/r, dane Biuletynu Statystycznego GUS). Narastająco skup mleka w okresie I-VII 2025 r. wyniósł 7 958 mln l, o 1,9% powyżej produkcji ubiegłorocznej (+152 mln l r/r).
Ceny. Lipcowe ceny mleka w polskich skupach spadły już podczas czwartego miesiąca z rzędu do średniej 223,03 zł za hektolitr, to o 2,11 zł/hl mniej niż w czerwcu (dane wg Biuletynu Statystycznego GUS). W zestawieniu z danymi ubiegłorocznymi cena mleka wciąż jest na poziomie o 14% (+28,11 zł/hl r/r).
Produkcja masła. Również w lipcu produkcja masła notuje wzrost w porównaniu rocznym. Zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS w Polsce w lipcu 2025 r. wyprodukowano 21,8 tys. t masła, o 11% powyżej poziomu ubiegłorocznego (+2,1 tys. t r/r), a od początku roku produkcja masła osiągnęła 158,8 mln t, to wzrost o 4% r/r (+6,1 tys. t r/r).
Handel. Pierwsza połowa 2025 r. kończy się wzrostem wartości eksportu produktów mleczarskich z Polski do 7 609 mln PLN, o 12% powyżej wyniku w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wartościowo, eksport niemal wszystkich badanych kategorii nabiału wzrósł, wyróżnia się masło (CN 0405) – wartość jego eksportu podniosła się o 30% r/r przy wolumenie 5% r/r wyższym. Spory wzrost notuje również eksport kategorii obejmującej mleko i śmietanę niezagęszczoną (CN 0401), wartościowo plasując się o 12% powyżej poziomu ubiegłorocznego, przy wzroście wolumenu o 3% r/r. Jedyną kategorią analizowanych produktów mleczarskich, której wartość eksportu zanotowała spadek w okresie IH2025 r., jest mleko i śmietana zagęszczone (CN 0402), ich eksportowana wartość obniżyła się o 14% r/r, a wolumen o 10% r/r. Import w I-VI 2025 r. wzrósł do 3 530 mln PLN, o 8% r/r. Wartościowo największy wzrost odnotowano dla importu sera i twarogów (CN 0406), dostawy tych produktów przy wolumenie zwiększonym w badanym okresie o 6% r/r osiągały wartość o 10% wyższą w porównaniu rocznym.