Produkcja i pogłowie

Skup w Polsce: Skup w Polsce: Pogłębia się niższa dynamika skupu bydła w 2025 r. Po intensywnym początku roku kolejne miesiące przyniosły spowolnienie. W pierwszych ośmiu miesiącach zbliżył się do 264 tys. t. To niecałe 264 tys. t. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku jest to niespełna 4% mniej.

Uboje w Polsce: Uboje w Polsce: Tempo ubojów utrzymuje niższe tempo nie osłabło. Według wstępnych danych GUS wartość w pierwszych siedmiu miesiącach 2025 r. przekroczyła poziom 1 226 tys. szt. W stosunku do analogicznego okresu 2024 r. wartość jest o niespełna 0,4% niższa.

Handel

Polska: Polska: W pierwszych ośmiu miesiącach 2025 r. eksport żywego bydła zmniejszył się. Jego wolumen wyniósł blisko 20 tys. szt., czyli o 41% mniej niż na początku 2024 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Wysyłki mięsa wołowego (świeże i schłodzone) przekroczyły 220 tys. t. To ponad 3% więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy. Import żywego bydła do Polski w analizowanym okresie zmalał. Bieżący poziom (189 tys. szt.) jest o 2% niższy niż w zeszłym roku. Głównym dostawcą była Litwa. Import wołowiny w połowie roku wyraźnie przyśpieszył. Od stycznia do sierpnia 2025 r. osiągnął 19,6 tys. t, to o 31% więcej r/r. Wśród dostawców największymi były Niemcy i Włochy.

UE: W pierwszych pięciu miesiącach 2025 r. eksport bydła i żywca wołowego w ekwiwalencie tusz osiągnął ponad 375 tys. t. W porównaniu do analogicznego okresu 2024 r. mamy do czynienia ze spadkiem na poziomie 26% r/r. Największym odbiorcą jest Wielka Brytania (38%). W badanym okresie import nieznacznie wzrósł. Dostawy do UE przekroczyły 162 tys. t. W stosunku do zeszłego roku jest to spadek o niespełna 12%. Trójka głównych dostawców to Wielka Brytania (30%), Brazylia (23%) i Argentyna (18%).

Ceny

Polska: Na początku października dominował trend spadkowy. Na rynku wołowiny średnie stawki spadły o ponad 3% na przestrzeni ostatniego miesiąca. Największy spadek objął młode byki (prawie -5%). W stosunku do danych sprzed roku wszystkie grupy bydła są droższe. W tym przypadku także najbardziej umocniło się młode bydło (blisko 59%).

Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]

Kategoria bydła 12 X 2025 [zł/kg] Miesięczna zmiana ceny Roczna zmiana ceny
bydło 8-12 m-cy (Z) 16,58 4,2% 58,6%
byki 12-24 m-ce (A) 15,41 -3,9% 37,1%
byki > 24 m-cy (B) 15,19 -4,9% 36,4%
krowy (D) 12,14 -2,0% 42,0%
jałówki > 12 m-cy (E) 14,56 -1,1% 36,9%
Bydło ogółem 14,24 -3,1% 39,0%

Źródło: MRiRW

W sierpniu 2025 r. średnie stawki za bydło mięsne po bardzo wysokim wzroście w lipcu, zostały skorygowane. Cena 14,77 zł/kg jest 5% niższa niż przed miesiącem (-0,82 zł). W stosunku do zeszłego roku bieżący poziom jest wyższy o 49% (4,39 zł).

Unia Europejska: Pierwsze dni października u większości głównych producentów wołowiny w UE przyniosły wzrosty. Wyjątkiem była Polska. Średnia wartość ponad 683 EUR/100kg unijnego ekwiwalentu masy tusz pozostała niezmienna w stosunku do tygodnia wcześnie, ale 2% większa niż przed miesiącem. Najbardziej ceny bydła umocniły się w Hiszpanii (zob. tab.).

Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]

Kraj  6 X 2025 Tygodniowa zmiana ceny Miesięczna zmiana ceny
Francja 658,36 0,8% 4,9%
Niemcy 709,96 0,2% 1,5%
Hiszpania 714,85 0,2% 5,4%
Polska 704,67 -1,2% -3,9%
UE 683,16 0,0% 2,0%

*Średnia dla MPC
Źródło: KE

Aktualna sytuacja i przewidywania

Ostatnie tygodnie na krajowym rynku bydła to korekty spadkowe. Jednak wciąż poziom cen żywca wołowego jest bardzo wysoki. Polska wołowina jest droższa niż średnia unijna przez co staje się mniej konkurencyjna na międzynarodowych rynkach. Należy pamiętać, że w zależności od źródła szacunków, ponad 80% krajowej produkcji jest przeznaczona na eksport.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl