Sytuacja rynkowa

Cztery przypadki wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) stwierdzone u drobiu we wrześniu rozpoczynają nowy sezon zachorowań. Ogniska te wystąpiły w województwie warmińsko – mazurskim, trzy potwierdzono u indyków (rzeźnych lub hodowlanych), a jedno u gęsi rzeźnych. W województwie dolnośląskim potwierdzono również ognisko wśród łabędzi niemych. We wrześniu wystąpiło również pięć nowych zachorowań na rzekomy pomór drobiu (Newcastle Desease, ND), wszystkie w hodowlach przyzagrodowych.

Produkcja

Unia Europejska. Po siedmiu miesiącach 2025 r. produkcja mięsa drobiowego w krajach Unii Europejskiej kształtuje się na poziomie 8 027 tys. t, o 0,3% poniżej wyniku z analogicznego okresu ubiegłego roku (-25 tys. t r/r, dane wstępne wg portalu Agridata). Produkcja porównaniu rocznym spadła w Polsce (-2% r/r), ale również we Francji o 4% r/r, w Niemczech o 1% r/r, we Włoszech o 3% r/r. Wyjątkiem jest Hiszpania, w tym kraju produkcja wzrosła o 5% w relacji rocznej.

Pasze (soja)

Produkcja soi na świecie. Globalna produkcja soi w sezonie 2025/26 jest przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych prognozowana na poziomie 425,9 mln t, o 1,7 mln t powyżej wyniku ubiegłorocznego (+0,4% r/r). Utrzymane zostały prognozy USDA, zgodnie z którymi w Brazylii zbiory soi będą w tym sezonie o 6,0 mln t wyższe niż przed rokiem, natomiast eksport z tego kraju ma osiągnąć o 9,9 mln t powyżej wyniku sprzed roku. Największym importerem soi pozostają Chiny z dostawami w wolumenie 112 mln t (+5,5 mln t r/r). Na drugim miejscu są kraje UE z importem 14,3 mln t, o 0,3 mln t niższym w porównaniu rocznym.

Ceny soi i śruty sojowej. Przedostatni tydzień września 2025 r. kończy się spadkiem cen w ujęciu miesięcznym w każdym z trzech analizowanych portów. Pośród nich najniższa cena jest w USA (Gulf) – 337 EUR/t, o 4% mniej niż w pod koniec ubiegłego miesiąca i o 12% poniżej poziomu ubiegłorocznego (dane zgodnie z raportami KE). Cena w Brazylii (Paranagua) spadła o 4% w ciągu miesiąca, do poziomu 363 EUR/t (-9% r/r), natomiast w Argentynie (Up River) do 24 września 2025 r. cena osiągnęła 338 EUR/t (-6% m/m; -12% r/r).

Handel

Unia Europejska. Po siedmiu miesiącach 2025 r. eksport mięsa drobiowego poza granice UE kształtuje się na poziomie 1123 tys. t, o 3% poniżej ubiegłorocznego (dane zgodnie z portalem Agridata). Najwięcej z UE eksportuje się drobiu należącego do kategorii mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 829 tys. t (-1% r/r). 35% wyeksportowanego poza UE mięsa drobiowego pochodziło z Polski, w I-VII 2025 r. wolumen eksportu poza UE osiągnął 390 tys. t, 11% poniżej wyniku ubiegłorocznego (-46 tys. t r/r). Holandia, drugi ze względu na wolumen eksporter drobiu w UE, dostarczyła 253 tys. t (23% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 4% więcej w relacji rocznej. Kolejnym krajem pod względem wolumenu jest Belgia z eksportem 83 tys. t (+1% r/r) i udziałem 7%. Największym odbiorcą drobiu eksportowanego przez kraje UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 393 tys. t (-2% r/r), będąca odbiorcą 35% unijnego drobiu, kolejne są Ghana (101 tys. t, +28% r/r) i Kongo (67 tys. t, +11% r/r).


Import mięsa drobiowego do UE w I-VII 2025 r. osiągał 515 tys. t, rosnąc o 8% w relacji rocznej (dane z portalu Agridata). Najwięcej importowanego drobiu pochodziło z Brazylii, z której dostarczono do UE 147 tys. t, import z tego kraju zwiększył się w analizowanym okresie o 29% r/r. Kolejnymi istotnymi eksporterami drobiu do UE są Wielka Brytania z wolumenem 115 tys. t (+2% r/r), Tajlandia: 100 tys. t (+17% r/r) oraz Ukraina: 92 tys. t (-14% r/r). powyższe kraje odpowiadają za 88% importowanego do UE drobiu. Ponad połowa importowanego spoza UE mięsa drobiowego trafia do Holandii, po czterech miesiącach 2025 r. było to 301 tys. t (+9% r/r).

Ceny

Unia Europejska. W sierpniu 2025 r. średnia cena tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej kształtuje się o 1,1% powyżej poziomu sprzed miesiąca i osiąga 300,55 EUR/100kg (+3,25 EUR/100kg m/m, dane KE Agridata). Notowania te o 9% przekraczają ceny tego produktu sprzed roku. W Polsce, zgodnie z danymi KE, cena tego produktu w sierpniu kształtowała się na poziome 233,17 EUR/100kg, o 22% poniżej średniej unijnej.

Sytuacja w Polsce

Produkcja. Skup drobiu w Polsce w sierpniu, po znacznym lipcowym wzroście, wrócił do poziomu notowanego w poprzednich kilku miesiącach i osiągnął 263 tys. t, o 4% poniżej skupu sprzed roku. Od początku roku skup osiągnął 2 368 tys. t, o 2% poniżej poziomu notowanego w okresie I-VIII 2024 r. (-50 tys. t r/r).

Handel. Po siedmiu miesiącach 2025 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) kształtuje się na poziomie 1 004 tys. t, o 4% poniżej wyniku sprzed roku (-39 tys. t; dane GUS Dziedzinowe Bazy Wiedzy). Tylko w lipcu eksport natomiast wyższy w ujęciu rocznym o 4%, osiągając 158 tys. t (+6 tys. t r/r). Import tego rodzaju produktów w okresie I-VII 2025 r. osiągnął 41 tys. t, rosnąc już 39% w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku (+12 tys. t r/r).

Ceny. Średnia miesięczna cena skupu brojlerów kurcząt w Polsce (publikacja MRiRW) kształtowała się w sierpniu 2025 r. na poziomie 6,00 zł/t, o 0,8% poniżej średniej ubieglomiesięcznej (-5 gr/kg). Cena skupu brojlerów kurzych kształtuje się wciąż na poziomie o 16% wyższym niż rok wcześniej (-83 gr/kg). W tygodniu kończącym się 21 września 2025 r. cena tego produktu to 6,06 zł/kg (+0,9% m/m).

Sierpień 2025 r. to pierwszy miesiąc od września 2023 r., w którym notowany jest spadek średniej miesięcznej cena skupu indyków. W sierpniu skupywano indyki średnio za 9,58 zł/kg (publikacja MRiRW), to spadek o 10 gr/kg w porównaniu miesięcznym (-1% m/m). W relacji do sierpnia 2024 r. cena jest wyższa o 46% (+3,01 zł/kg r/r). Cena w tygodniu kończącym się 21 września 2025 r. to 9,67 zł/kg (+1,6% m/m).

 

 

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl