Sytuacja w UE

Produkcja mleka.  Po siedmiu miesiącach 2025 r. skup mleka w krajach Unii Europejskiej kształtuje się na poziomie 87,5 mln t, o 0,4% poniżej wyniku notowanego w analogicznym okresie ubiegłego roku (-0,4 mln t r/r). Największy wolumenowo spadek utrzymuje się w Niemczech, produkcja w tym kraju obniżyła się o 0,4 mln t (-2% r/r). Spadła również produkcja we Francji (-1% r/r) oraz w Holandii (-2% r/r). Największy wzrost w analizowanym okresie osiągnęła Irlandia, o 0,3 mln t (+6% r/r), a skup mleka w Polsce powiększył się o 2% (+0,1 mln t r/r).

Produkcja wybranych produktów mleczarskich.

Łącznie od początku roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały 5,7 mln t sera, o 1,0% powyżej produkcji ubiegłorocznej z analogicznego okresu (dane KE). Liderem wzrostu w ujęciu wolumenowym pozostaje Polska, produkcja w naszym kraju podniosła się o 20 tys. t r/r (+3% r/r). kolejna jest Hiszpania (+9 tys. t, +8% r/r). Kompensuje to produkcję obniżoną w krajach, jak Niemcy (-4,9 tys. t, -0,3% r/r), czy w Holandia (-6 tys. t, -1% r/r).

Po upływnie I-VII 2025 r. produkcja masła osiągnęła 1,3 mln t, o 3% przekraczając poziom ubiegłoroczny (raporty KE). Wzrost ten jest notowany szczególnie dzięki zwiększonej o 5% r/r produkcji Niemiec, i o 7% podniesionej produkcji Irlandii. Pozwala to uzupełnić z nadwyżką spadki produkcji w takich krajach, jak Holandia (-10% r/r), czy Belgia (-7% r/r). Polska produkcja kształtowała się w tym okresie o 6,3 tys. t powyżej poziomu ubiegłorocznego (+4% r/r).

Również w lipcu produkcja odtłuszczonego mleka w proszku notuje spadek i narastająco osiąga 776 tys. t, o 2% poniżej poziomu ubiegłorocznego. Spore spadki zanotowano w Belgii (-7,5 tys. t r/r) oraz w Polsce (-7,4 tys. t r/r). Krajem, który notuje największy wzrost produkcji OMP są Niemcy, wolumen wytworzonych tego rodzaju proszków mlecznych od początku roku zwiększył się o 8,1 tys. t (+4% r/r).

Handel. Według danych raportowanych przez KE (portal Agridata) w okresie I-VIII 2025 r. eksport sera poza grancie UE osiągnął 815 tys. t, o 1,5% powyżej poziomu ubiegłorocznego z analogicznego okresu (+12 tys. t r/r). Dostawy odtłuszczonego mleka w proszku poza UE wzrosły do 473 tys. t, o 4% powyżej wolumenu notowanego w okresie I-VIII 2024 r. (+18 tys. t r/r). Eksport masła narastająco od początku roku kształtuje się nieznacznie powyżej ubiegłorocznego i osiąga 140 tys. t (+0,5% r/r). Spadek jest natomiast pogłębiany w przypadku pełnego mleka w proszku, notując wolumen 103 tys. t (-23% r/r).

Import w I-VII 2025 r. kształtował się na następujących poziomach: masło 16 tys. t (+149% r/r), ser 113 tys. t (+5% r/r), OMP 27 tys. t (-2% r/r), PMP 11 tys. t (+13% r/r).

Ceny.  Średnia surowego mleka krowiego w skupach osiągana w krajach UE to w sierpniu 53,23 EUR/100kg (dane KE). Notowania te wzrosły w porównaniu miesięcznym o 0,7%, a w zestawieniu sierpniem ubiegłego roku kształtują się na poziomie wyższym o 12%. Raportowana cena w Polsce, zgodnie z unijnymi danymi, to 52,56 EUR/kg, o 0,5% poniżej średniej unijnej.

28 września 2025 r. ceny produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym UE kształtowały się na następujących poziomach: masło 615 EUR/100 kg (-13% m/m; -20% r/r), OMP 226 EUR/100 kg (-7% m/m; -12% r/r), PMP 389 EUR/100 kg (-6% m/m; -9% r/r), ser cheddar 446 EUR/100 kg (-0,1% m/m; +12% r/r), ser gouda 480 EUR/100 kg (-2% m/m; +5% r/r), serwatka w proszku 98 EUR/100 kg (-1% m/m; +4% r/r).

Rynek mleka w Polsce

Produkcja mleka. Sierpień to kolejny miesiąc 205 r. ze wzrostem skupu mleka w Polsce przekraczającym 4% w porównaniu do analogicznego miesiąca ubiegłego roku. Skup mleka w tym miesiącu osiągnął 1140 mln l, rosnąc o 53 mln l r/r (+4,9% r/r, dane Biuletynu Statystycznego GUS). Narastająco skup mleka w miesiącach I-VIII 2025 r. wyniósł 9 125 mln l, o 2,2% powyżej produkcji ubiegłorocznej (+196 mln l r/r).

Ceny. Średnie ceny mleka w polskich skupach kształtowały się na poziomie 225,00 zł za hektolitr (dane wg Biuletynu Statystycznego GUS), rosnąc po czterech miesiącach spadków. Notowania te wzrosły o 0,9% w porównaniu miesięcznym i są o 12% wyższe w zestawieniu z ubiegłym rokiem.

Produkcja masła. Sierpniowa produkcja masła notuje wzrost o 4,1 tys. t w porównaniu rocznym i kształtuje się na poziomie 23,1 tys. t (+22% r/r, dane zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS). Od początku roku produkcja masła osiągnęła 181,9 mln t, o 6% powyżej poziomu ubiegłorocznego (+10,2 tys. t r/r).

Handel.  Po siedmiu miesiącach 2025 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wzrosła do 8 937 mln PLN, o 13% powyżej wyniku w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wartościowo, eksport niemal wszystkich badanych kategorii nabiału utrzymuje się powyżej wartości ubiegłorocznych, wyróżnia się masło (CN 0405) – wartość jego eksportu podniosła się o 35% r/r przy wolumenie 10% r/r wyższym. Znaczny wzrost notuje również eksport kategorii obejmującej mleko i śmietanę niezagęszczoną (CN 0401), wartościowo plasując się o 20% powyżej poziomu ubiegłorocznego, przy wzroście wolumenu o 8% r/r. Jedyną kategorią analizowanych produktów mleczarskich, której eksport zanotował spadek w okresie IH2025 r., jest mleko i śmietana zagęszczone (CN 0402), ich eksportowana wartość obniżyła się o 14% r/r, a wolumen o 10% r/r. Import w I-VII 2025 r. wzrósł do 4 173 mln PLN, o 9% r/r. Wartościowo największy wzrost odnotowano dla importu sera i twarogów (CN 0406), dostawy tych produktów zwiększyły się wolumenowo o 6% r/r, a wartość ich w analizowanym okresie wzrosła o 11% r/r.


Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl