Sytuacja rynkowa
W październiku stwierdzono 11 nowych przypadków wysoce zjadliwej grupy ptaków (HPAI) w chowie komercyjnym. Ogniska występowały w dwóch województwach – wielkopolskim oraz warmińsko-mazurskim, najczęściej wśród indyków rzeźnych oraz kaczek rzeźnych (po cztery ogniska). Potwierdzono również 11 ognisk rzekomego pomoru drobiu w chowie komercyjnym, z tego 10 wśród kur rzeźnych.
Produkcja
Unia Europejska. W okresie I-VIII 2025 r. produkcja mięsa drobiowego w krajach Unii Europejskiej kształtuje się na poziomie 9 372 tys. t, o 1,8% przekraczając wynik z analogicznego okresu ubiegłego roku (+167 tys. t r/r, dane wstępne wg Agridata). Produkcja porównaniu rocznym spadła w Polsce (-3% r/r), a także we Francji (-5% r/r), w Niemczech (-2% r/r) i nieznacznie we Włoszech (-0,5% r/r). Wyjątkiem wśród największych producentów jest Hiszpania, w tym kraju produkcja wzrosła o 5% w relacji rocznej.
Pasze (soja)
Produkcja soi na świecie. Globalna produkcja soi w sezonie 2025/26 jest ostatnich (wrześniowych) raportach Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych prognozowana na poziomie 425,9 mln t, o 1,7 mln t powyżej wyniku ubiegłorocznego (+0,4% r/r). 69% produkcji pochodzi z dwóch krajów – Brazylii (175 mln t, +6 mln t r/r) oraz USA (117 mln t, -2 mln t r/r). Najwięcej soi mają zaimportować Chiny - 112 mln t (+5,5 mln t r/r), kolejne są kraje UE z wolumenem 14,3 mln t (-0,3 mln t r/r).
Ceny soi i śruty sojowej. W październiku odnotowywano wzrost notowań soi we wszystkich analizowanych portach w ujęciu miesięcznym. Według danych publikowanych przez KE, w Brazylii (Paranagua) cena soi wzrosła do 385 EUR/t, to o 4% powyżej ceny z ubiegłego miesiąca (-2% r/r). Notowania soi w USA (Gulf) podniosły się o 10% w ciągu miesiąca, do poziomu 373 EUR/t (-2% r/r), a w Argentynie (Up River) do 29 października 2025 r. cena wzrosła do 363 EUR/t (+6% m/m; -5% r/r).
Handel
Unia Europejska. Po upływie ośmiu miesięcy 2025 r., eksport mięsa drobiowego poza granice UE kształtuje się na poziomie 1 288 tys. t, o 13% poniżej wyniku ubiegłorocznego (dane zgodnie z portalem Agridata). Spory spadek zanotowała najpopularniejsza kategoria eksportowa, czyli mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport w analizowanym okresie to 952 tys. t (-12% r/r). Największym eksporterem poza UE jest Polska, wolumen dostaw to 35% unijnego eksportu w I-VIII 2025 r., aczkolwiek spadł on do 446 tys. t, o 10% poniżej wyniku ubiegłorocznego (-51 tys. t r/r). Kolejna, Holandia, dostarczyła poza UE 253 tys. t (23% eksportu drobiu z UE w tym okresie), o 6% więcej w relacji rocznej. Ostatnia na podium jest Francja z eksportem 93 tys. t (-12% r/r) i udziałem siedmioprocentowym. Największym importerem drobiu z UE była w tym okresie Wielka Brytania, importująca 449 tys. t (-2% r/r), kolejne są Ghana (113 tys. t, +21% r/r) i Kongo (79 tys. t, +21% r/r).
Kraje UE w okresie I-VIII 2025 r. zaimportowały spoza UE 567 tys. t, o 5% powyżej poziomu ubiegłorocznego (dane z portalu Agridata). Import z Brazylii podniósł się do 152 tys. t, to o 27% powyżej wyniku z analogicznego okresu ubiegłego roku. Kolejnymi znaczącymi eksporterami drobiu do UE są Wielka Brytania z wolumenem 128 tys. t (-3% r/r), Tajlandia: 114 tys. t (+18% r/r) oraz Ukraina: 106 tys. t (-11% r/r). Łącznie wymienione kraje odpowiadają za 88% importowanego do UE drobiu. 58% importowanego spoza UE mięsa drobiowego trafia do Holandii, po w okresie I-VIII 2025 r. było to 329 tys. t (+7% r/r).
Ceny
Unia Europejska. Wrześniowa średnia cena tuszki kurczaka (65%) w krajach Unii Europejskiej nieznacznie wzrosła, do 301 EUR/100kg (+0,3% m/m, dane KE Agridata). W porównaniu rocznym, ceny kształtują się o 8% powyżej ubiegłorocznych. We wrześniu w Polsce cena tego produktu kształtowała się na poziome 229 EUR/100kg (dane KE Agridata), o 24% poniżej średniej unijnej.
Sytuacja w Polsce
Produkcja. Skup drobiu w Polsce był we wrześniu wyższy od ubiegłorocznego i osiągnął 280 tys. t (+1,6% r/r). Po trzech kwartałach skup kształtuje się na poziomie 2 649 tys. t, o 2% poniżej wyniku analogicznego okresu ubiegłego roku (-46 tys. t).
Handel. W okresie I-VIII 2025 r. polski eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) osiągnął 1149 tys. t, o 3% poniżej poziomu ubiegłorocznego (-38 tys. t r/r; dane GUS Dziedzinowe Bazy Wiedzy). Sam sierpień to eksport 141 tys. t, co oznacza spadek o 2% w porównaniu do wyniku sierpnia ubiegłego roku. Import mięsa drobiowego notuje w tym okresie wzrost do 47 tys. t (+35% r/r, +12 tys. t), wolumen ten stanowi 4% eksportu z analizowanego okresu.
Ceny. Wrześniowa średnia miesięczna cena skupu brojlerów kurcząt w Polsce (publikacja MRiRW) kształtowała się na poziomie 6,03 zł/t, o 0,6% powyżej notowań ubiegłomiesięcznych (+3 gr/kg). Cena skupu brojlerów utrzymuje się wciąż na poziomie o 16% wyższym niż we wrześniu 2024 r. (-82 gr/kg). Cena w tygodniu kończącym się 26 października 2025 r. to 5,96 zł/kg (-0,7% m/m).
Wrzesień 2025 r. niesie wzrost średniej miesięcznej ceny skupu indyków do 9,63 zł/kg (publikacja MRiRW), to o 5 gr/kg powyżej poziomu sierpniowego (+0,5% m/m). W relacji do września 2024 r. cena jest wyższa o 45% (+2,99 zł/kg r/r). W tygodniu kończącym się 26 października 2025 r. cena skupu indyków to 9,69 zł/kg (-0,1% m/m).