Sytuacja w UE

Produkcja mleka.  Po ośmiu miesiącach 2025 r. skup mleka w krajach Unii Europejskiej kształtuje się na poziomie porównywalnym do ubiegłorocznego z tego okresu, osiągając wolumen 99,9 mln t (-4 tys. t r/r, zgodnie z danymi KE). W Niemczech utrzymuje się największy wolumenowo spadek (-0,4 mln t r/r; -2% r/r), produkcja obniżyła się również w Holandii (-0,1 mln t, -1% r/r). We Francji skup jest już nieznacznie tylko poniżej ubiegłorocznego (-0,1% r/r). Największy wzrost w analizowanym okresie osiągnęła Irlandia, o 0,4 mln t (+6% r/r), a skup mleka w Polsce powiększył się o 2% w relacji rocznej (+0,2 mln t r/r).

Produkcja wybranych produktów mleczarskich.

Także w sierpniu produkcja sera notuje wzrost i narastająco osiąga 6,5 mln t, o 1% powyżej poziomu ubiegłorocznego (dane KE). W ujęciu wolumenowym liderem wzrostu jest Polska, produkcja w naszym kraju podniosła się o 23 tys. t r/r (+3% r/r), a następna w tej kategorii jest Hiszpania (+11 tys. t, +9% r/r). Największy spadek zalicza produkcja w Holandii, o 11 tys. t w analizowanym okresie (-2% r/r)

Łącznie od początku roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały 1,5 mln t masła, o 4% powyżej produkcji ubiegłorocznej z analogicznego okresu (dane KE). Sporą nadwyżkę ponad wyniki ubiegłoroczne wykazują Niemcy (+17 tys. t r/r), Irlandia (+13 tys. t r/r), czy Polska (+11 tys. t r/r). Pozwala to skompensować spadki w krajach jak Holandia (-13 tys. t r/r) i Belgia (-5 tys. t r/r).

Po upływie I-VIII 2025 r. produkcja odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła 876 tys. t, o 1% poniżej poziomu ubiegłorocznego (raporty KE). Do spadku przyczynia się zmniejszona produkcja w takich krajach, jak Polska (-7% r/r) i Belgia (-4% r/r), choć znacznie kompensuje to zwiększona o 14 tys. t produkcja w Niemczech (+6% r/r).

Handel. Z danych raportowanych przez KE (portal Agridata) wynika, że w okresie I-VIII 2025 r., spośród analizowanych towarów, eksport OMP poza granice UE wzrósł najbardziej, osiągając 531 tys. t, o 3% powyżej poziomu ubiegłorocznego z analogicznego okresu (+15 tys. t r/r). Dostawy sera poza UE utrzymują się powyżej ubiegłorocznych o 0,5% z wolumenem 923 tys. t (+4 tys. t r/r). Masła wyeksportowano narastająco od początku roku 160 tys. t, nieznacznie poniżej wyniku ubiegłorocznego (-0,1% r/r). Pogłębia się spadek eksportu pełnego mleka w proszku notujący wolumen 115 tys. t (-24% r/r).

Import w miesiącach I-VIII 2025 r. kształtował się na następujących poziomach: masło 22 tys. t (+191% r/r), ser 129 tys. t (+6% r/r), OMP 31 tys. t (+3% r/r), PMP 14 tys. t (+11% r/r). Import masła spoza UE był na relatywnie niskim poziomie, w miesiącach I-VIII 2024 r. osiągając 7,4 tys. t, podczas gdy w latach 2020-2023 w analogicznym okresie notowano import 18-26 tys. t. Niemal dwukrotne zwiększenie importu masła w roku bieżącym to rezultat niskiej bazy sprzed roku i poziom zbliżony do wyników sprzed 2024 r.

Ceny.  Wrześniowa średnia cena surowego mleka krowiego uzyskiwana w unijnych skupach to 53,56 EUR/100kg (dane KE). To drugi z rzędu miesiąc wzrostów, tym razem o 0,6% m/m, a w relacji rocznej cena jest wyższa o 8%. Zgodnie z unijnymi danymi, średnia cena w Polsce to 63,65 EUR/kg, o 0,2% powyżej średniej unijnej.

26 października 2025 r. ceny produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym UE kształtowały się na następujących poziomach: masło 574 EUR/100 kg (-7% m/m; -26% r/r), OMP 216 EUR/100 kg (-4% m/m; -13% r/r), PMP 356 EUR/100 kg (-8% m/m; -15% r/r), ser cheddar 439 EUR/100 kg (-2% m/m; +6% r/r), ser gouda 468 EUR/100 kg (-3% m/m; 0% r/r), serwatka w proszku 103 EUR/100 kg (+5% m/m; +13% r/r).

Rynek mleka w Polsce

Produkcja mleka. Również we wrześniu 2025 r. skup mleka w Polsce, zgodnie z danymi Biuletynu Statystycznego GUS, sporo wzrósł, o 5% w porównaniu do września ubiegłego roku. Notowany w tym miesiącu poziom skupu to 1088 mln l (+54 mln l r/r). Narastająco skup mleka po trzech kwartałach 2025 r. osiągnął 10 211 mln l, o 3% powyżej produkcji ubiegłorocznej (+250 mln l r/r).

Ceny. W wrześniu zanotowano spadek średniej ceny mleka w polskich skupach o 0,7% m/m (-1,53 zł/hl), kształtującej się na poziomie 223,47 zł za hektolitr (dane wg Biuletynu Statystycznego GUS). W relacji do ubiegłego roku, notowania są o 7% wyższe.

Produkcja masła. We wrześniu produkcja masła notuje wzrost o kolejne 4 tys. t w porównaniu rocznym i kształtuje się na poziomie 23 tys. t (+21% r/r, dane zgodnie z Biuletynem Statystycznym GUS). Narastająco od początku roku produkcja masła osiągnęła 205 mln t, o 8% powyżej poziomu ubiegłorocznego (+15 tys. t r/r).

Handel.  Wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski po ośmiu miesiącach 2025 r. wzrosła do 10 185 mln PLN, o 13% powyżej wyniku ubiegłorocznego z analogicznego okresu. Eksport niemal wszystkich analizowanych kategorii nabiału wzrósł, zarówno wartościowo, jak i ilościowo, a wyróżnia się masło (CN 0405) – wartość jego dostaw podniosła się o 39% r/r przy wolumenie wyższym o 16% r/r. Jedyną kategorią analizowanych produktów mleczarskich, której eksport zanotował spadek w okresie I-VIII 2025 r., jest mleko i śmietana zagęszczone (CN 0402), wartościowo o 16%, przy wolumenowym spadku o 13%. Import w I-VIII 2025 r. osiągnął wartość 4 796 mln PLN, rosnąc o 8% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Wartościowo największy wzrost odnotowano dla importu sera i twarogów (CN 0406) – o 9% r/r, przy wolumenowym wzroście o 4% r/r.

 

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl