Produkcja i pogłowie

Skup w Polsce: Niższa dynamika skupu bydła utrzymuje się w 2025 r. Po intensywnym początku roku kolejne miesiące przyniosły spowolnienie. W pierwszych trzech kwartałach wolumen przekroczył 294 tys. t. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku jest to niespełna 4% mniej.

Uboje w Polsce: Tempo ubojów spada. Według wstępnych danych GUS wartość w pierwszych ośmiu miesiącach 2025 r. przekroczyła poziom 1 366 tys. szt. W stosunku do analogicznego okresu 2024 r. wartość jest o niespełna 2,6% niższa.

Handel

Polska: W pierwszych ośmiu miesiącach 2025 r. eksport żywego bydła zmniejszył się. Jego wolumen wyniósł blisko 20 tys. szt., czyli o 41% mniej niż na początku 2024 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Wysyłki mięsa wołowego (świeże i schłodzone) przekroczyły 220 tys. t. To ponad 3% więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy. Import żywego bydła do Polski w analizowanym okresie zmalał. Bieżący poziom (189 tys. szt.) jest o 2% niższy niż w zeszłym roku. Głównym dostawcą była Litwa. Import wołowiny w połowie roku wyraźnie przyśpieszył. Od stycznia do sierpnia 2025 r. osiągnął 19,6 tys. t, to o 31% więcej r/r. Wśród dostawców największymi były Niemcy i Włochy.

UE: W pierwszym półroczu 2025 r. eksport bydła i żywca wołowego w ekwiwalencie tusz osiągnął blisko 431 tys. t. Tempo się poprawia i wolumen odrabia straty z wcześniejszych miesięcy. W porównaniu do analogicznego okresu 2024 r. wciąż jednak mamy do czynienia ze spadkiem na poziomie 13% r/r. Największym odbiorcą jest Wielka Brytania (39%). W badanym okresie import nieznacznie wzrósł. Dostawy do UE przekroczyły 189 tys. t. W stosunku do zeszłego roku jest to wzrost o 6%. Trójka głównych dostawców to Wielka Brytania (29%), Brazylia (23%) i Argentyna (19%).

Ceny

Polska: W połowie listopada stawki umacniały się. Na rynku wołowiny średnie ceny wzrosły o 4% na przestrzeni ostatniego miesiąca. Największy wzrost objął byki (ponad 9%). W stosunku do danych sprzed roku wszystkie grupy bydła są droższe. W tym przypadku także najbardziej umocniło się młode bydło (ponad 49%).

Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]

Kategoria bydła 16 XI 2025 [zł/kg] Miesięczna zmiana ceny Roczna zmiana ceny
bydło 8-12 m-cy (Z) 16,21 5,3% 49,3%
byki 12-24 m-ce (A) 16,35 8,3% 39,5%
byki > 24 m-cy (B) 16,23 9,4% 40,6%
krowy (D) 12,38 4,1% 41,8%
jałówki > 12 m-cy (E) 14,84 4,2% 33,9%
Bydło ogółem 14,80 4,0% 42,4%

Źródło: MRiRW

W październiku 2025 r. średnie stawki za bydło mięsne po bardzo wysokim wzroście we wrześniu, zostały skorygowane. Cena 15,95 zł/kg jest niespełna 1% niższa niż przed miesiącem (-9 gr). W stosunku do zeszłego roku bieżący poziom jest wyższy o 48% (5,16 zł).

Unia Europejska: Druga połowa listopada u większości głównych producentów wołowiny w UE przyniosły niewielkie wzrosty. Wyjątkiem była Polska. Średnia wartość ponad 698 EUR/100kg unijnego ekwiwalentu masy tusz pozostała niezmienna w stosunku do tygodnia wcześnie, ale ponad 2% większa niż przed miesiącem. Najbardziej ceny bydła umocniły się w Polsce (zob. tab.).

Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]

Kraj  23 XI 2025 Tygodniowa zmiana ceny Miesięczna zmiana ceny
Francja 668,98 0,2% 1,6%
Niemcy 706,13 0,5% -0,5%
Hiszpania 722,08 0,6% 1,0%
Polska 742,95 -0,9% 5,4%
UE 698,12 0,2% 2,2%

*Średnia dla MPC
Źródło: KE

Aktualna sytuacja i przewidywania

Po kilku tygodniach korekty spadkowej ceny żywca wołowego w Polsce ponownie umacniają się. Cena krajowego surowca kształtuje się powyżej średniej unijnej, jest droższy niż niemieckie, francuskie czy hiszpańskie mięso. Polska produkcja opiera się w zdecydowanej większości na eksporcie. Producenci zyskują na bieżącej sytuacji z uwagi na ograniczoną podaż u światowych liderów. To w połączeniu z oznakami ożywionego popytu konsumpcyjnego w krajach Unii Europejskiej może pozwolić na utrzymanie bieżącego poziomu cen.

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl