Produkcja i pogłowie
Skup w Polsce: Niższa dynamika skupu bydła utrzymuje się w 2025 r. Po intensywnym początku roku kolejne miesiące przyniosły spowolnienie. W pierwszych trzech kwartałach wolumen przekroczył 294 tys. t. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku jest to niespełna 4% mniej.
Uboje w Polsce: Tempo ubojów spada. Według wstępnych danych GUS wartość w pierwszych ośmiu miesiącach 2025 r. przekroczyła poziom 1 366 tys. szt. W stosunku do analogicznego okresu 2024 r. wartość jest o niespełna 2,6% niższa.
Handel
Polska: W pierwszych ośmiu miesiącach 2025 r. eksport żywego bydła zmniejszył się. Jego wolumen wyniósł blisko 20 tys. szt., czyli o 41% mniej niż na początku 2024 r. Najwięcej zwierząt trafiło do Włoch. Wysyłki mięsa wołowego (świeże i schłodzone) przekroczyły 220 tys. t. To ponad 3% więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami były Włochy i Niemcy. Import żywego bydła do Polski w analizowanym okresie zmalał. Bieżący poziom (189 tys. szt.) jest o 2% niższy niż w zeszłym roku. Głównym dostawcą była Litwa. Import wołowiny w połowie roku wyraźnie przyśpieszył. Od stycznia do sierpnia 2025 r. osiągnął 19,6 tys. t, to o 31% więcej r/r. Wśród dostawców największymi były Niemcy i Włochy.
UE: W pierwszym półroczu 2025 r. eksport bydła i żywca wołowego w ekwiwalencie tusz osiągnął blisko 431 tys. t. Tempo się poprawia i wolumen odrabia straty z wcześniejszych miesięcy. W porównaniu do analogicznego okresu 2024 r. wciąż jednak mamy do czynienia ze spadkiem na poziomie 13% r/r. Największym odbiorcą jest Wielka Brytania (39%). W badanym okresie import nieznacznie wzrósł. Dostawy do UE przekroczyły 189 tys. t. W stosunku do zeszłego roku jest to wzrost o 6%. Trójka głównych dostawców to Wielka Brytania (29%), Brazylia (23%) i Argentyna (19%).
Ceny
Polska: W połowie listopada stawki umacniały się. Na rynku wołowiny średnie ceny wzrosły o 4% na przestrzeni ostatniego miesiąca. Największy wzrost objął byki (ponad 9%). W stosunku do danych sprzed roku wszystkie grupy bydła są droższe. W tym przypadku także najbardziej umocniło się młode bydło (ponad 49%).
Ceny skupu bydła rzeźnego wg wagi żywej [zł/kg]
| Kategoria bydła | 16 XI 2025 [zł/kg] | Miesięczna zmiana ceny | Roczna zmiana ceny |
|---|---|---|---|
| bydło 8-12 m-cy (Z) | 16,21 | 5,3% | 49,3% |
| byki 12-24 m-ce (A) | 16,35 | 8,3% | 39,5% |
| byki > 24 m-cy (B) | 16,23 | 9,4% | 40,6% |
| krowy (D) | 12,38 | 4,1% | 41,8% |
| jałówki > 12 m-cy (E) | 14,84 | 4,2% | 33,9% |
| Bydło ogółem | 14,80 | 4,0% | 42,4% |
Źródło: MRiRW
W październiku 2025 r. średnie stawki za bydło mięsne po bardzo wysokim wzroście we wrześniu, zostały skorygowane. Cena 15,95 zł/kg jest niespełna 1% niższa niż przed miesiącem (-9 gr). W stosunku do zeszłego roku bieżący poziom jest wyższy o 48% (5,16 zł).
Unia Europejska: Druga połowa listopada u większości głównych producentów wołowiny w UE przyniosły niewielkie wzrosty. Wyjątkiem była Polska. Średnia wartość ponad 698 EUR/100kg unijnego ekwiwalentu masy tusz pozostała niezmienna w stosunku do tygodnia wcześnie, ale ponad 2% większa niż przed miesiącem. Najbardziej ceny bydła umocniły się w Polsce (zob. tab.).
Ceny rynkowe bydła w UE [EUR/100kg]
| Kraj | 23 XI 2025 | Tygodniowa zmiana ceny | Miesięczna zmiana ceny |
|---|---|---|---|
| Francja | 668,98 | 0,2% | 1,6% |
| Niemcy | 706,13 | 0,5% | -0,5% |
| Hiszpania | 722,08 | 0,6% | 1,0% |
| Polska | 742,95 | -0,9% | 5,4% |
| UE | 698,12 | 0,2% | 2,2% |
*Średnia dla MPC
Źródło: KE
Aktualna sytuacja i przewidywania
Po kilku tygodniach korekty spadkowej ceny żywca wołowego w Polsce ponownie umacniają się. Cena krajowego surowca kształtuje się powyżej średniej unijnej, jest droższy niż niemieckie, francuskie czy hiszpańskie mięso. Polska produkcja opiera się w zdecydowanej większości na eksporcie. Producenci zyskują na bieżącej sytuacji z uwagi na ograniczoną podaż u światowych liderów. To w połączeniu z oznakami ożywionego popytu konsumpcyjnego w krajach Unii Europejskiej może pozwolić na utrzymanie bieżącego poziomu cen.