Sytuacja rynkowa

W listopadzie 2025 r. wystąpiło 9 ognisk grypy ptaków w hodowlach komercyjnych. To o dwa ogniska mniej niż w ubiegłym miesiącu i spadek o jedno ognisko w porównaniu z listopadem 2024 r. W tym miesiącu potwierdzono również 10 ognisk rzekomego pomoru drobiu, to o jedno ognisko mniej w porównaniu do października, natomiast wzrost o cztery w zestawieniu z listopadem ubiegłego roku.

Produkcja

Unia Europejska. Niemal wszyscy najwięksi producenci drobiu w UE notują spadki po trzech kwartałach 2025 r. W okresie I-IX 2025 r. polska produkcja mięsa drobiowego to 2 102 tys. t (dane wstępne wg Agridata), o 2% poniżej produkcji ubiegłorocznej (-44 tys. t r/r), produkcja zmniejszona była również we Francji, do 1 220 tys. t (-4% r/r, -57 tys.t r/r) oraz w Niemczech, do 1 167 tys. t (-10 tys. t r/r, -1% r/r). Wyróżnia się drugi co do wielkości producent drobiu w UE - Hiszpania, w tym kraju produkcja wzrosła do 1 408 tys. t, o 5% r/r (+64 tys. t r/r). Na dzień publikacji raportu nie wszystkie dane zastały zaktualizowane na portalu Agridata (w tym o produkcji włoskiej we wrześniu).

Pasze (soja)

Produkcja soi na świecie. Globalna produkcja soi w sezonie 2025/26 została przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w raporcie WASDE skorygowana do 422 mln t, co oznacza spadek o 5 mln t w porównaniu do zbiorów uzyskanych w ubiegłym sezonie. Największymi eksporterami pozostają Brazylia (175 mln t, +4 mln t r/r) oraz USA (116 mln t, -3 mln t r/r) – produkujący 69% soi w bieżącym sezonie. Najwięcej soi mają zaimportować Chiny - 112 mln t (+4 mln t r/r), a kolejne są kraje UE z wolumenem 14 mln t (-0,3 mln t r/r).

Ceny soi i śruty sojowej. Przedostatni tydzień listopada 2025 r. kończy się wzrostem cen w ujęciu miesięcznym we wszystkich trzech analizowanych portach. Notowania soi wzrosły w listopadzie w USA (Gulf) do 390 EUR/t, o 2% powyżej cen z końca listopada i o 2% ponad poziom ubiegłoroczny (dane zgodnie z raportami KE). Cena w Brazylii (Paranagua) podniosła się o 2% w ciągu miesiąca, do poziomu 393 EUR/t (-2% r/r), natomiast w Argentynie (Up River) do 26 listopada 2025 r. cena osiągnęła 380 EUR/t (+5% m/m; -3% r/r).

Handel

Unia Europejska. Po trzech kwartałach 2025 r., eksport mięsa drobiowego poza granice UE osiągnął 1 460 tys. t, o 2% poniżej poziomu ubiegłorocznego (dane zgodnie z portalem Agridata). Najpopularniejszą kategorią jest mięso kurze (świeże lub mrożone), jego eksport nieznacznie wzrósł, do 1 077 tys. t (+147 t r/r). Dwa kraje składają się na 57% eksportu poza UE: Polska i Holandia. Polski eksport poza UE wyniósł w tym okresie 509 tys. t, o 56 tys. t mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (-10% r/r). Holandia natomiast zwiększyła swój eksport o 16 tys. t r/r, do 329 tys. t (+5% r/r). Największym odbiorcą mięsa drobiowego z UE jest Wielka Brytania, jej udział w imporcie to 35% przy wolumenie 506 tys. t (-1% r/r). Kolejne są Ghana (125 tys. t, +17% r/r) i Kongo (96 tys. t, +20% r/r), kraje te zwiększyły import w porównaniu rocznym o odpowiednio 18 tys. t i 16 tys. t. Wśród importerów wyróżniają się również Filipiny, po dziewięciu miesiącach br. dostawy do tego kraju zwiększyły się o 20 tys. t, do 54 tys. t (+57% r/r), a 65% wolumenu pochodziło z Polski.


Kraje członkowskie w ciągu dziewięciu miesięcy 2025 r. zaimportowały spoza UE 623 tys. t, o 4% powyżej poziomu ubiegłorocznego (dane z portalu Agridata). Import z Brazylii osiągnął wolumen 155 tys. t, to o 2% poniżej wyniku z analogicznego okresu ubiegłego roku. Kolejnymi znaczącymi eksporterami drobiu do UE są Wielka Brytania (148 tys. t, +2% r/r), Tajlandia (125 tys. t, +17% r/r) oraz Ukraina (119 tys. t, -9% r/r). Cztery wymienione powyżej kraje odpowiadają za 88% importowanego drobiu w analizowanym okresie. 57% importu trafia do Holandii, od początku roku to już 356 tys. t (+5% r/r).

Ceny

Unia Europejska. Październik to trzeci z rzędu miesiąc wzrostów średniej ceny tuszki kurczaka (65%) w państwach członkowskich UE. Cena w tym miesiącu podniosła się do 304 EUR/100kg (dane wg raportu KE), o +0,8% w ciągu miesiąca. Notowania tuszki kurczaka (65%) utrzymują się o 9% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Cena tego produktu w Polsce według KE to 224 EUR/100kg, co pozycjonuje ją o 26% poniżej średniej unijnej.

Sytuacja w Polsce

Produkcja. Skup drobiowego żywca rzeźnego po dziesięciu miesiącach 2025 r., zgodnie z danymi Biuletynu Statystycznego GUS, kształtuje się na poziomie 2 956 tys. t w wadze żywej – to spadek o 2% w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku (-47 tys. t r/r). W październiku produkcja była na nieznacznie niższym poziomie w porównaniu rocznym, a skup osiągnął wolumen 308 tys. t, o 0,4% poniżej tego z października 2024 r (-1,2 tys. t r/r).

Handel. Po trzech kwartałach 2025 r. eksport mięsa drobiowego w wadze produktu (CN 0207) kształtuje się na poziomie 1 305 tys. t, o 3% poniżej wyniku sprzed roku (-39 tys. t; dane GUS Dziedzinowe Bazy Wiedzy). Tylko we wrześniu eksport był niższy w ujęciu rocznym o 1%, osiągając 156 tys. t (-2 tys. t r/r). Import tego rodzaju produktów w okresie I-IX 2025 r. osiągnął 54 tys. t, rosnąc o 37% w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku (+15 tys. t r/r), a wolumen ten stanowi 4% eksportu w analizowanym okresie.

Ceny. W październiku 2025 r. cena skupu brojlerów kurcząt spadła w Polsce do 5,99 zł/kg (Dane wg Biuletynu MRiRW), to o 4 gr/kg mniej niż w ubiegłym miesiącu (-0,7% m/m), ale wciąż cena utrzymuje się o 15% powyżej ubiegłorocznej (+76 gr/kg r/r). W tygodniu kończącym się 23 listopada 2025 r. cena skupu kurcząt to 5,51 zł/kg (-8% m/m).

Październikowa średnia miesięczna cena skupu brojlerów indyków w Polsce (publikacja MRiRW) kształtowała się na poziomie 9,71 zł/t, o 0,9% powyżej notowań ubiegłomiesięcznych (+8 gr/kg). Cena skupu indyków utrzymuje się na poziomie o 40% wyższym niż w październiku 2024 r. (-2,77 zł/kg). Cena w tygodniu kończącym się 23 listopada 2025 r. to 9,66 zł/kg (-0,2% m/m).

 

 

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl