Sytuacja w UE

Produkcja mleka.  We wrześniu 2025 r. skup mleka a krajach UE, zgodnie z danymi Komisji Europejskiej, osiągnął 12 mln t, o 4% powyżej notowanego we wrześniu 2024 r. Narastająco produkcja mleka w UE jest o 0,5% r/r wyższa z wolumenem 112 mln t (+539 tys. t r/r). Największą nadwyżkę ponad pozom ubiegłoroczny notuje Irlandia (+410 tys. t r/r) oraz Polska (+247 tys. t). Niemcy obniżyły stratę notowaną od początku roku dzięki zwiększonemu skupowi w sierpniu i we wrześniu, wciąż jednak jego poziom od początku roku jest o 266 tys. t poniżej ubiegłorocznego.

Produkcja wybranych produktów mleczarskich.

We wrześniu 2025 r. produkcja sera w krajach UE (dane zgodnie z raportem KE) osiągnęła 810 tys. t, to wzrost o 6% r/r. Narastająco od początku roku produkcja sera osiągnęła wzrost 1,6% r/r przy wolumenie 7,3 mln t. Na tle krajów UE wyróżnia się Polska z produkcją podniesioną o 30 tys. t r/r (+3,8% r/r), spory wzrost notuje również Francja (+15 tys. t r/r, +1% r/r) oraz Hiszpania (+12 tys. t, +9% r/r).

Wrzesień 2025 r. to również znaczny wzrost produkcji masła, która osiągnęła 176 tys. t, o 14% powyżej poziomu ubiegłorocznego (dane wg raportu KE). Po trzech kwartałach 2025 r. produkcja w UE to 1,7 mln t, po wzroście o 4,7% r/r. Spadek wobec ubiegłorocznej produkcji notują Holandia (-15 tys. t r/r), czy Belgia (-6 tys. t r/r), a z nadwyżką kompensują je producenci masła w takich krajach, jak Niemcy (+27 tys. t r/r), Irlandia (+16 tys. t r/r), Polska (+15 tys. t r/r) oraz Franca (+12 tys. t r/r).

Powyżej poziomu ubiegłorocznego kształtuje się również produkcja odtłuszczonego mleka w proszku, która we wrześniu 2025 r. wzrosła do 96 tys. t (+20% r/r; dane wg raportu KE). Narastająco produkcja OMP osiągnęła 973 tys. t, pierwszy raz w tym roku, choć nieznacznie, przekraczając poziom z analogicznego okresu 2024 r. (+0,8% r/r). Znaczne podwyższenie produkcji we wrześniu notują Niemcy – od początku roku nadwyżka w tym kraju wynosi 21 tys. t, co pozwala kompensować spadek wkrajach, jak Polska (-9 tys. t r/r) oraz Portugalia (-5 tys. t r/r).

Handel. Po trzech kwartałach 2025 r. największy wzrost eksportu spośród analizowanych produktów mleczarskich, odnotowano dla odtłuszczonego mleka w proszku. Od początku roku jego dostawy poza UE osiągnęły 593 tys. t (według danych z portalu KE Agridata), o 4% powyżej wyniku ubiegłorocznego z analizowanego okresu (+25 tys. t). Nieznacznie ubiegłoroczny poziom przekracza eksport sera notujący wolumen 1040 tys. t (+6 tys. t r/r, +0,6% r/r) oraz masła z dostawami 182 tys. t (+1 tys. t, +0,6% r/r). Pełne mleko w proszku pogłębia spadki, tego rodzaju produktu u wyeksportowano od stycznia 128 tys. t, o 23% mniej niż w ubiegłym roku (-38 tys. t r/r).

Import w miesiącach I-IX 2025 r. kształtował się na następujących poziomach: masło 23 tys. t (+166% r/r), ser 146 tys. t (+6% r/r), OMP 34 tys. t (+7% r/r), PMP 15 tys. t (+11% r/r). Import masła spoza UE był na relatywnie niskim poziomie, w miesiącach I-IX 2024 r. osiągając 8,7 tys. t, podczas gdy w latach 2020-2023 w analogicznym okresie notowano import 21-31 tys. t. Niemal dwukrotnie zwiększenie importu masła w roku bieżącym jest poziomem zbliżonym do wyników sprzed 2024 r.

Ceny.  Po trzech miesiącach wzrostów w październiku 2025 r. następuje spadek średniej miesięcznej ceny mleka w skupach państw członkowskich. Cena w tym miesiącu obniżyła się do 52,91 EUR/100kg (dane wg raportu KE), o -0,9% w ciągu miesiąca. Notowania mleka utrzymują się o 2% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Cena mleka w polskich skupach według KE to 52,48 EUR/100kg, co pozycjonuje ją o 0,8% poniżej średniej unijnej.

23 listopada 2025 r. ceny produktów mleczarskich na rynku wewnętrznym UE notowano na następujących poziomach: masło 545 EUR/100 kg (-5% m/m; -30% r/r), OMP 212 EUR/100 kg (-2% m/m; -18% r/r), PMP 338 EUR/100 kg (-5% m/m; -22% r/r), ser cheddar 435 EUR/100 kg (-1% m/m; +1% r/r), ser gouda 445 EUR/100 kg (-5% m/m; -8% r/r), serwatka w proszku 103 EUR/100 kg (0% m/m; +8% r/r).

Rynek mleka w Polsce

Produkcja mleka. Skup mleka po dziesięciu miesiącach 2025 r., zgodnie z danymi Biuletynu Statystycznego GUS, kształtuje się na wysokim poziomie 11,3 mld l – to wzrost o 3% w relacji do analogicznego okresu ubiegłego roku (+310 mln l r/r). W październiku zanotowano spory wzrost produkcji, osiągając wolumen skupu 1 107 mln l, o 6% powyżej tego z października 2024 r.

Cena. W październiku dokonała się widoczna korekta cen w skupach, a średnia cena miesięczna spadła do 220,64 zł/hl (dane wg Biuletynu Statystycznego GUS). Jest to najniższa cena w tym roku; w ujęciu miesięcznym obniżyła się o 1,3% (-2,83 zł/hl m/m), a notowania utrzymują się już tylko nieco powyżej ubiegłorocznych.

Produkcja masła. Produkcja masła w Polsce także zanotowała wzrost – zgodnie z danymi Biuletynu Statystycznego GUS sięgając w październiku 2025 r. 25,1 tys. t. To o 18% powyżej wyniku ubiegłorocznego. Narastająco od początku roku produkcja polskiego masła to 230 tys. t, rosnąca o 9% r/r.

Handel. Po trzecim kwartale 2025 r. wartość eksportu polskiego nabiału utrzymuje się o 13% powyżej poziomu ubiegłorocznego, osiągając 11 469 mln PLN (2 705 mln EUR, dane zgodnie z Biuletynem MRiRW) Niemal wszystkie kategorie nabiału osiągnęły wzrost eksportu, wyróżnia się masło (CN 0405) – przy wolumenie wyższym o 20% r/r, jego wartość podniosła się o 40% r/r. Jedyną kategorią analizowanych produktów mleczarskich utrzymującą się poniżej wyników ubiegłorocznych jest mleko i śmietana zagęszczone (CN 0402), wartościowo o 17%, przy wolumenowym spadku o 13%. Import w I-IX 2025 r. wzrósł do 5 406 mln PLN (1 275 mln EUR), o 7% powyżej poziomu ubiegłorocznego. Zwraca uwagę import serów i twarogów (CN 0406), wartościowo jest on o 8% r/r wyższy, a wolumenowo rośnie o 3% r/r.

 

Kontakt

Anna Małek
Ekspert ekonomiczny

anna.malek@ing.pl

 

Artur Waraksa
Ekspert ekonomiczny

artur.waraksa@ing.pl